Kan du inte läsa nyhetsbrevet? [$Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har]
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev April 2019 nr 4. (2019-04-17)
Hej ! 

Välkommen till nyheter och vykortsbulletiner från Svenska Vykortsföreningen!

Innehåll

  • April, april – och funkisens födelsemånad
  • Svenska Vykortsföreningen 30 år
  • Kort-nytt nr 1 och 2/2019 
  • Aktuella mässor
  • Vykortsproduktionen vid Carl Nilssons Ljustrycksanstalt (Enbart medlemmar)
  • Vykortssignaturen och Stockholmsforskaren Arthur Sjögren (Enbart medlemmar)
  • 100-årsjubileum för jungman Janssons makas vykort (Enbart medlemmar)
  • Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)
  • Om nyhetsbrevet

Från och med Nyhetsbrevet April kommer längre artiklar enbart att vara tillgängliga i en version på vår hemsida.

Artikeln ingår, liksom följande tre avsnitt i medlemsupplagan i PDF-format på vår hemsida som ni kan nå här.

Användar-id och lösenord behövs. Om ni inte fått detta sen tidigare kan alla medlemmar erhålla detta genom ett mail till info@samlavykort.se.

Den skyddade versionen är också en formaterad PDF-version, lämplig för er som vill skriva ut nyhetsbrevet.

Vi fortsätter att distribuera större delen av nyhetsbrevet fritt till alla intresserade och hoppas att detta ännu ska ge anledning att dra på munnen, tänka till samt och ge information om vykortssverige.

 
 1. Vykortets Dag: foto och förlag Ulf Hellgren 2013. Ulf sålde sina vykort också Vykortets Dag 2019!

April, april - och funkisens födelsemånad

 

2. Transportbron i Marseille, en av 20 broar med denna konstruktion, med april-fisk istf gondol.

Första april har redan passerat när det här når er och i Sverige har ju datumets långa narri traditioner inte avsatt sig i större mängder vykort. Desto fler – vanligen försedda med april-fiskar - finns i Frankrike.

Aprilskämt finns belagda sen 1500-talet – då utan vykort förstås. Redan 1508 skrev den franska poeten Eloy d'Amerval om poisson d’avril (franska för "aprilfisk", annat ord för aprilskämt), troligen första förekomsten i Frankrike. Under medeltiden firades nyårsdagen den 25 mars i de flesta europeiska städer, något som i Frankrike kunde firas i en hel vecka med avslut den 1 april ofta med en fisk som traditionell nyårsgåva under fastan. Forskare har föreslagit att traditionen med aprilskämt härstammar från att de som firade nyår den 1 januari gjorde narr av de som firade nyåret i april en tradition som i så fallskulle emanera från tiden runt mitten av 1500-talet innan det blev officiellt med ediktet i Roussillon 1564. Följarna av den nya kalendern skulle då ha börjat skoja med de gammalmodiga genom att skicka dem på idiotiska ärenden eller sätta fast en fisk på deras rygg – det klassiska franska aprilskämtet poisson d’avril.

3. Typisk franskt poisson d'avril-kort stämplat 30/3 1907

 4. BAUHAUS DESSAU. Ateljéhus, Fackskoleavdelning, hantverksavdelningar.

Bauhausskolan startade den 25 april i Weimar i Tyskland, något som lär resultera i mängder av hyllningar, minnesutställningar, artiklar och böcker. SvD har redan ägnat två ”Understreckare” åt fenomenet under 2019.

Initiativtagaren var arkitekten Walther Gropius som med en lärarstab innehållande många av modernismens stora namn som Vasilij Kandinskij, László Moholy-Nagy, Paul Klee, Johannes Itten, Lyonel Feininger, Oskar Schlemmer, Josef Albers, under några år lyckades göra ett avgörande intryck på arkitektur, stil, affischer och reklam.

Vykortet här bredvid är ett tidigare verk av Kandinsky som getts ut i vykortsformat av avant garde-galleriet Der Sturm i Berlin.

Bauhaus Manifest skrevs av Gropius. Konst och teknologi skulle smälta in i den ideala formgivningen: ”genom enheten mellan konstnärlig och hantverksmässig utbildning hitta tillbaks till ett enhetligt estetiskt kulturuttryck...” Undervisningen skulle omfatta många sammanhängande områden – från arkitektur till typografi. Det ultimata målet för allt kreativt arbete är en byggnad. (…) Arkitekter, målare och skulptörer måste åter igen förstå den sammansatta karaktären hos en byggnad, både som en enhet och som dess olika delar.”

Deras första utställning kom 1923 och annonserades med en vykortsserie som kan göra anspråk på att vara en av världens dyraste serier. De 20 vykorten är tecknade av lärarna och tryckta i en liten upplaga, kanske 1000 ex tror MOMA i New York som förstås har serien. Hela serien såldes (ett och ett) av Wiener Werkstatte Postkarten och gick sammanlagt på en miljon kronor 2011. Den som vill hitta dem till ett mer överkomligt pris kan hitta dem i boken Die Bauhaus-Postkarten av Gloria Köpnick och Rainer Stamm som påpassligt givit ut en pocketbok för 14 Euro i samband med 100 Jahre Bauhaus Weimar.

Även topografiska vykort från skolan ”från tiden” är kostsamma. En scanning av internationella butiker och auktionssajter renderade bara ett ganska intetsägande kort från Dessau á 200 Euro, inget från Weimar. Jag nöjde mig med ett modernare vykort från bevarade hus från skolans Dessau-period.

Skolan flyttades 1925 till Dessau och 1932 skedde en ny flytt till Berlin innan nazisterna tvingade den att stänga. Då hade deras idéer redan hunnit inspirera Greger Pålsson, Gunnar Asplund och de andra bakom Stockholmsutställningen 1930 och nedstängningen bidrog till att sprida lärarkåren och deras budskap över världen.

5. Kandinsky / Bild 1914. Kunstausstellung Der Sturm

Avslutar introt med att tillönska alla vykortsintresserade Glad Påsk! …men vi skall nog snart ha trasslat oss igenom den också!

6. Glad Påsk! Signerat Georg Stoopendaal, skickat 1914.

 Svenska Vykortsföreningen 30 år

Vi genomförde den årliga stämman den 16 mars och konstaterade att vi i år fyller 30 år – när vi räknar in tiden med det ursprungliga namnet Upplands Vykortsförening som bildades 1989.

Stämman genomfördes under intensivt allvar med sedvanlig pompa och ståt och konstaterade att de styrelsemedlemmar som var uppe för omval bevärdigades med nytt förtroende, dvs styrelsen för 2019 består av:

Ordförande: Benny Kullinger

Vice Ordförande: Thorbjörn Persson

Sekreterare: Gunilla Kullinger

Kassör: Jan Fredriksson

Medlemsansvarig: Arne Sandström

Mässgeneral: Christer Ögren

Marknadsföring: Hans Nylander

Hemsida och Facebook: Lena Länta

Vi kommer att ha EGNA MÖTEN OCH MÄSSOR:

·         Besök hos den världsberömde dr Ernst Westerlund i Westerlundska huset på kyrkogatan 29 i Enköping sker som en medlemsaktivitet i Svenska Vykortsföreningen söndagen den 14 april har skett när detta går ut.

·         Gysinge Samlarmässa den 8 juni
Om ni vill bli handlare på mässan så kontakta vår mässgeneral Christer Ögren!

Vi medverkar på Stockholmia 2019 – den första internationella filatelistutställningen i Sverige på 30 år som går av stapeln 29 maj till 2 juni.  Den 2 juni kl 10-11 blir det föredrag: Vykort - levande postal historia av Svenska Vykortsföreningen med Benny Kullinger och Thorbjörn Persson.

Insändarspalten

 

7. Fin herre signerad A. Engström

Får man ställa en fråga?

Hade Albert Engström egen vykortsutgivning? Finns inget förlag på kortet.

Köpt filatelistiskt med finstämpel Söderbykarl (i Roslagen) 29/12 1900.

Med vänliga hälsningar

Giselher Naglitsch

Hej Giselher!

Det går utmärkt att ställa en fråga!

I vilken mån jag kan svara är en annan sak - men kul att försöka!

Jag kan inte påminna mig att jag har sett att han givit ut på eget förlag, iofs gav han ju ut skämttidningar mm så han hade säkert resurserna - men om det vore en medföljare till Strix eller vad han nu sysslade med för tidning så borde tidningsnamnet finnas med någonstans.

Fint kort du skickade bild på, har inte sett det förut!

Han gav ut en hel del på Granbergs Konstindustri AB vid sekelskiftet - de påminner i utseendet om ditt. (fint färglitografiskt, ganska kraftig kartong/papper och, (bekräftat), odelad baksida som nedan.

8. Exempel ur min samling signerat A Engström med utsatt förlag och samma adressida

Många av korten i denna serien gavs för övrigt ut på nytt av Pressbyrån runt 1950.

Förlag och signatur på kort är för övrigt ganska lurigt.

Förläggaren var enligt tidens lagstiftning den som stod för betalningen för tex en bok, en vykortsutgåva eller för den delen en gruva!

Med detta fick vederbörande en begränsad ensamrätt till motivet (om det var ett vykort).

Så det finns en mängd varianter där vi har en lokal förläggare, tex en lokal bokhandel, tobakshandlare ed som beställde och betalade en egen upplaga av ett kort, en producent, tex Axel Eliasson, Granbergs etc som tog upp beställningen och såg till att kortet blev färdigutformat och tryckt, och en tryckare tex Knackstedt & Näther eller för den delen Postens Tryckeri som alla lämnat spår med namn, egna serienummer eller koder på ett kort.

Vi har också motsatsen - att någon har velat smyga med förläggare eller signatur för att kunna sälja kort i strid mot andra kontrakt, tex att en konstnär har kontrakterats med ensamrätt av en förläggare men sedan fått erbjudande också av andra, eller att förläggaren ser möjlighet att återanvända någon annans bild i strid med dennes ensamrätt. Då kan förläggare och signatur saknas på korten eller en konstnär köra med flera olika signaturer.

Någon i Läsekretsen som kan ge en annan förklaring att en del av Engströms kort saknar förlag?

Undrar Thorbjörn

 

Kort-nytt nr 1 & 2/2019

Kort-nytt nr 1 kom i brevlådorna vecka 11 med ovanstående innehåll

 Manusstopp för Kort-nytt 2019 nr 2 har just skett, vår redaktör Benny Kullinger har börjat fundera på resultatet. Vi räknar med utleverans under maj/juni.

Mitt bidrag, krönikan, blir en utblick över året 2019 och dess 50-årsjubileer när de första männen på månen – förevigat med Hasselbladskameror.

Anders Saxons vårprojekt lär behandla den norske nationalhjälten och nobelpristagaren Fritiof Nansen.

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

Medlemskapet gäller för kalenderåret, nya medlemmar får fortfarande samtliga nummer för året.

För utlandsleveranser av tidningen behöver vi lägga på till 225 SEK, anmälan sker på samma ställe.

Aktuella mässor och aktiviteter

Visar aktiviteter de närmaste fyra månaderna, för längre perspektiv se evenemangstips.

Vill ni ha med era egna mässor – hör av er! Enklast genom att svara på månadsbrevet.

 

19

MÄSSA

ÖPPETTIDER, ARRANGÖR

20

Forssa (Finland). Samlarträff med frimärken och vykort mm

Kl 9-15

Järjestöjentalo, Kuhalankatu 17

Arrangör: Forssan Filatelisterho ry.

21

Antik och samlarmarknad, Markaryd

Kl 9-14 Sparbankshallen i Markaryd

Ola Mårtens väg 8

Arrangör: Markaryds IF

27

Frimynt 2019, 45:e Mynt- och Frimärksmässan, Helsingborg

Kl 11-17

Idrottens Hus

Arrangör: SSP/H-Expo AB

27

Kyrkvännernas årsmöte, Västerås

Årsmöte och bytesträff för alla som samlar

på vykort och bilder på kyrkor.

Tid och plats kommer på hemsidan

Arrangör: Samlarföreningen Kyrkvännerna

27-28

Antik- och samlarmässa, Märsta

lör 10-16, sön 11-15

Vikingahallen, Vikingavägen 2

Arrangör: Sigtunaortens samlarförening

27-28

Ienecopia 2019, regional frimärks- och vykortsutställning

Jönköping. Huskvarna Folkets Park

Arrangör Jönköpings Filatelistförening

27–28

Hudiksvall. Antik- & samlarmässa

lö kl 10–16, sö kl 10–15

Ishallen Glysis.

Arrangör: Hudiksvallsortens Samlarförening

27-28

Åbo (Finland). Finska vykortsförbundet Apollos Frimärks- och Vykortsmässa.

kl 10-16

Samfällighetens hus, Eriksgatan 3 (Turun seurakuntien juhlasali, Eerikinkatu 3).

Arrangör Apollo + Åbo Frimärkssamlareförening.

Maj

4

Enköping. Samlarmässa med bl a frimärken och vykort OBS! flyttat från 5 april!!!

kl 9.30-15

Bergvretenhallen, Svartriskagatan 2. (E18 – avfart 143). 

Arrangör Enköpings Filatelistförening.   

5

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

11

Ystamps 2019, Frimärks- och vykortsmässa, Ystad

kl 10-15

Norreportskolans matsal, ingång Bruksgatan/Gosselmansgatan

Arrangör: Ystads filatelistförening

11

Lindesberg. Bergslagsträff med frimärken och vykort

kl 10-15
I år endast mässa med olika handlare, men ingen auktion.
Sandströms, Banvägen 26 (söderifrån th i andra rondellen).
Arrangör: Lindesbergs Frimärksklubb

12

Olofström. Vykortsmässa, nu även med frimärken

kl 10-15

Folkets Hus. Östra Storgatan 24.

Arrangörer Folkets Hus och Västra Blekinge Vykortsklubb.

26

Stockaryd Antik & Samlarmarknad 2019

Kl 8-15

Marknadsplatsen, Stockaryd

Arrangör: IFK Stockaryd.

29-2/6

Stockholmia 2019, internationell frimärksutställning

Stockholm. On-Fre kl 10-18, Lö kl 10-17, Sö kl 10-15

Stockholm Waterfront Congress Centre, Nils Ericsons Plan 4 (intill centralstationen).

Arrangör The Royal Philatelic Society London.

SFF medverkar i stor stil och har hela programmet presenterat här

30

Forshagamässan Antikt och Kuriosa

Kl 10-15, Forshaga Ishall

Arrangör: Forshaga IF och Forshaga Folkets Park

Juni

2

Stockholmia 2019, Föredrag: Vykort - levande postal historia Svenska Vykortsföreningen:

Benny Kullinger, Thorbjörn Persson

Kl 10-11 Rum 34, som ovan. Ett av många svenska och internationella föredrag under Stockholmia 2019.

6

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

8

Gysinge Samlarmässa, Vykort, frimärken, tidningar, böcker, ur, skivor. Mässan går parallellt med första dagen av den populära Gysinge Marknad.

Kl 10-15 Gysinge, vid vandrarhemmet,

Kölnavägen 25-27, Gysinge

Arrangör Svenska Vykortsföreningen,Christer Ögren, telefon 076-2113376.

22-23

Antik- och samlarmässa, Rättvik

lör  11-16, sön 10-16

Rättviksparken

Attangör: Mäss-Card

30

Antikmarknad i Åmmeberg

Kl 9-17

Arrangör: Askersunds Auktionskammare

Juli

3-6

Noradagarna, Nora

Ons kl 9-17 Antik och samlarmässa

Bandyplan

Tor kl 9-17 Storloppis, Nora Torg

Arrangör: Noradagarna

25-28

Helsingborgs Konst- & Antikmässa

Ons 17-21 (Vernissage)

Tor 11-19, Fre 11-18, Lör 10 -18, Sön 10-16

Helsingborgs Arena

Mellersta Stenbocksgatan 10

Arrangör: Helsingborgs Konst- och Antikmässa

28

Samlarmässa i Värmlands Nysäter

Kl 10-16

Marknadsbodarna i Värmlands Nysäter.

Arrangör: Samlarklubben Olof Trätälja

 

Vykortsproduktionen vid Carl Nilssons Ljustrycksanstalt (Enbart medlemmar)

Artikeln ingår, liksom följande tre avsnitt i medlemsupplagan i PDF-format på vår hemsida som ni kan nå här.

Användar-id och lösenord behövs. Om ni inte fått detta sen tidigare kan alla medlemmar erhålla detta genom ett mail till info@samlavykort.se.

Vykortssignaturen och Stockholmsforskaren Arthur Sjögren (Enbart medlemmar)
 
100-årsjubileum för jungman Janssons makas vykort (Enbart medlemmar)
 
Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)
 
 
 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

April April önskar

Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.