Kan du inte läsa nyhetsbrevet? [$Webbkopia - Nyhetsbrev - Svensk text]
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev Juli 2019 nr 7. (2019-08-06)
Hej ! 

Välkommen till nyheter och vykortsbulletiner från Svenska Vykortsföreningen!

Innehåll

  • Juli – hemester, 50 år sen månlandningen...

  • Svenska Vykortsföreningen 30 år

  • Kort-nytt nr 2 och 3/2019

  • Aktuella mässor

  • Fritid och semestrar (Enbart medlemmar)

  • 50 år sen ”ett litet steg för en människa” (Enbart medlemmar)

  • Se upp med spårvagnsbrevlådorna! (Enbart medlemmar)

  • Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)

  • Om nyhetsbrevet

 

Juli har hunnit bli augusti – skyller på semester försening men åtminstone ett långt nyhetsbrev.

Sedan Nyhetsbrevet April kommer längre artiklar enbart att vara tillgängliga i en version på vår hemsida skyddad av användar-id och lösenord, som tidigare distribuerats till medlemmarna.

Den skyddade versionen är också en formaterad PDF-version, lämplig för er som vill skriva ut nyhetsbrevet.

Från och med Nyhetsbrevet April kommer längre artiklar enbart att vara tillgängliga i en version på vår hemsida.

Artikeln ingår, liksom följande tre avsnitt i medlemsupplagan i PDF-format på vår hemsida som ni kan nå här.

Användar-id och lösenord behövs. Om ni inte fått detta sen tidigare kan alla medlemmar erhålla detta genom ett mail till info@samlavykort.se.

Den skyddade versionen är också en formaterad PDF-version, lämplig för er som vill skriva ut nyhetsbrevet.

Vi distribuerar nyhetsbrevet fritt till alla intresserade med vykort i tiden och ge information om vad som händer vykortssverige. Men hela brevet förbehåller vi framöver oss medlemmar 

 

1. Månfärd 1905: vykort från teknologföreningen CS på Chalmers

Juli - hemester, 50 år sen månlandningen

2. Avkoppling signerat Stjernqvist, Sven "Pajen" Stjernkvist

Den traditionella svenska semestermånaden löses alltmer upp i kanterna. Med globalisering och de krav på ständig tillgänglighet och villiga arbetare i andra länder kombinerat med att alla redan varit överallt och den flygskam som vi nu förmodas känna så är årets trend för det som är kvar av semestern ”hemester”, dvs att semestern tillbringas i hemmet. Om detta kommer att bli en ny fas i svensk semesterhistoria återstår att se, mer om denna kan läsas i medlemsdelen nedan.

3. Den 4 juli firas den amerikanska nationaldagen – här representerad av Washingtons staty i Boston

4. Sista vykortet, nr 25, i den serie som den franske ballongtillverkaren gav ut 1897

11 juli Andréedagen – jag är född i Gränna och då är ju den 11 juli, då Andrée, Fraenkel och Strindberg seglade iväg i ballongen Örnen mot ett länge okänt öde, - spännande, inte minst då dagen brukar firas med ballonguppstigningar en masse.

Hur vi vykortssamlare skall uppfatta Systembolagets markering mot Jenny överlåter jag till var och en att ta ställning till. Ska vi ta det som den ultimata förolämpningen mot en folkkär konstnärinnas verk, en gärd av hänsyn till sonen Curt som inte lär haft lätt med spriten eller helt enkelt ett självpåtaget uppdrag att freda en nationalklenod från kommersiell exploatering?

Striden är inte slut, en överklagan lär vara inledd. Själv ser jag mest fram mot en härlig midsommar – utan ängöl!

5. Defileringen vid Place Concorde, segerfesten Paris 14 juli 1919

Frankrikes nationaldag den 14 juli firas med fest och fyrverkerier. För hundra år, 1919. sen var det lagom lång tid efter Versaillesfreden att hinna organisera en gigantisk segerparad med deltagande av alla de segrande makterna.

 

6. Armstrong, Collins och Aldrin i "jobbklädsel" framför besöksmålet

20 juli - Människan landar för första gången på månen efter tre dagars resa från jorden med Apollo 11 och orden ”The Eagle has landed”. Neil Armstrong lämnar månlandaren the Eagle och klättrar som första människa ned på månens yta. Med sig har man en Hasselbladskamera för att dokumentera det hela. Neil Armstrong yttrar de berömda orden "That's one small step for man ... but giant leap for mankind".

I år är det ju extra intressant att jämföra med en annan farkost med samma namn, Örnen, som 1897 lämnade Danskön och tre dagar senare landade – inte på Nordpolen utan på isen. I dagboken skriver Andrée att: ”vi öppnade båda ventilerna och voro åter igen nere kl. 6.29. Kl 8h 11 em. hoppade vi ur gondolen”. ”The Eagle has landed”, men denna örn lyfte inte igen utan besättningen fick inleda sin dödsmarsch mot Vitön.[1] Från månen kunde stora delar av jordens befolkning höra Armstrongs ord med 1,3 sekunders fördröjning, Andrées dagboksnotering tog 33 år att nå

Det finns många likheter mellan de två expeditionerna utöver namnet på farkosten – inte minst att de landade tre dagar bort från startplatsen utan någon reserv redo att hämta dem om något fallerade och att en hel värld väntade spänt på resultatet.

Med Armstrong och Aldrin hela tiden i kontakt med Mission Control Houston kunde en rad incidenter som kunde orsakat katastrof hanteras. Kritiska datorlarm kunde analyseras och avfärdas, den avbrutna startswitchen kunde ersättas av en filtpenna och Örnen kunde lyfta igen – vad hade motsvarande kanal betytt för Andrée-expeditionen? Ett beslut att avbryta redan efter den misslyckade starten, bättre underlag för beslut om vad som skulle tagas med respektive lämnas efter landningen, bättre underlag för val av färdriktning?

 


 


[1] Tack Mari Lundberg på Grenna Museum för citatet med Andrées version av ”The Eagle has landed”.

7. Georg von Rosen: Nordenskiöld i Polarisen.

Den 21 juli 1878 lämnar fartygen Vega och Lena under upptäcktsresanden Adolf Erik Nordenskiölds ledning norska Tromsø, en månad efter att de har lämnat Sverige, för att ge sig ut på en expedition för att finna Nordostpassagen, en farbar vattenväg norr om Ryssland. Expeditionen tar två år, under vintern 1878–1879 fastsittande i isen i Norra ishavet i flera månader. Efter att man har seglat runt hela den eurasiska kontinenten återvänder man till Stockholm i triumf, efter vad som anses som en av de största svenska vetenskapliga framgångarna under 1800-talet.

Nordenskiöld var ju för övrigt en av de första supportrarna till Andrées förslag att nå Nordpolen medelst ballong.

Samma datum, 21 juli 1970, står den egyptiska Assuandammen färdig efter tio års byggtid. Den dämmer upp Nilen, men den är helt fylld först 1976. Vid byggandet av dammen har man skapat en ny sjö, vilket har lett till att området där fornlämningen Abu Simbel fanns har översvämmats. Denna har dock kunnat räddas, då Unesco har tagit initiativ till att flytta den 1964.

8. Vykort Finlands presidenter ca 1945

Juli 1919 – Juristen Kaarlo Juho Ståhlberg besegrar motkandidaten Gustaf Mannerheim och väljs till Republiken Finlands förste president. Efter de vitas seger i inbördeskriget fick riksföreståndaren P E Svinhufvud den tyske kaiserns svåger vald till den förste finske kungen baserad på Gustaf III:s regeringsform från 1776. Oktober 1918 var detta helt ur takt med tiden, Tyskland var inom en månad besegrat och kaisern avsatt. Svinhufvud fick avgå och Mannerheim, som hade lämnat Finland efter att de tyska stödet till de vita riskerade att göra Finland till ett tyskt lydrike, blev nu den ende möjlige efterträdaren som riksföreståndare. Med kungadömet avspisat blev en ny konstitution första prio med Kaarlo Juho Ståhlberg som en av huvudmännen vid framtagandet.

I den resulterande presidentvalet ställdes just Ståhlberg mot Mannerheim med den förra som vinnare. Mannerheim kom tillbaka, men behövde ytterligare ett världskrig för att kvalificera sig till presidentposten.

 Svenska Vykortsföreningen 30 år

Under juni medverkade vi på Stockholmia 2019 – den första internationella filatelistutställningen i Sverige på 30 år 29 maj till 2 juni.  Den 2 juni kl 10-11 hölls föredraget: Vykort - levande postal historia av Svenska Vykortsföreningen av Benny Kullinger och Thorbjörn Persson.

Gysinge Samlarmässa den 8 juni, arrangerade vi i år för tredje gången och börjar nu bli en fast tradition liksom våra två övriga mässor i Uppsala och Valbo, som vanligt under ledning av vår mässgeneral Christer Ögren!

Juli och augusti ägnar styrelse och säkert våra medlemmar åt oorganiserade aktiviteter – kanske besöks sommarauktioner, skrivs artiklar, besöks museer vid sidan av baden, släktträffarna och hängmattan?

Närmast framöver kommer:

  • Deadline för material till Kort-nytt nr 3 är den 15 augusti med utleverans ca en månad senare.
  • Svenska Vykortsföreningen medverkar med bord vid FriVy i Huskvarna 29 september
  • Valbo-mässan, vykort och andra pappersvaror för samlare utanför Gävle. 8 oktober kl 10-15, Äldreboendet Furugården, Groths väg 3, Christer Ögren!, telefon 076-2113376.

Jubileumsåret till ära planerar vi en deltiologisk ordbok – kanske får vi en första upplaga under året!

 

Kort-nytt nr 2 & 3/2019

Kort-nytt nr 2 kom i brevlådorna vecka 11, den 17 maj

Deadline för manuskript och annonser till nr 3 är redan 15 augusti med sikte på att ha tidningen ute innan i god tid innan FriVy den 29 september.

Mitt bidrag, krönikan, blir en reflexion över Notre Dame i Paris, den under våren eldhärjade katedralen som väckte så mycket känslor: både historiskt, branden, insamlingen och utlovade återuppbyggnaden i tid för fotbollsVM i Paris om fem år. Detta är ett ämne som inte saknar potentiella vykortsillustrationer!

Troligen kommer också en återblick på Stockholmia 2019 samt en artikel om den franska vykortsserien La Carte Postale, tio vykort från tidigt 1900-tal som beskriver hur en gotisk kyrkoruin – samtida med Notre dame i Paris – fotograferas, framkallas, blir till ljustrycksförlaga, trycks, skrivs och postas och slutligen når mottagaren. Kan också senareläggas.

Vår redaktör Benny håller fortfarande hela innehållsförteckningen som sin hemlighet – och ni har ju till 15 augusti på er för att komplettera!!!

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

Medlemskapet gäller för kalenderåret, nya medlemmar får fortfarande samtliga nummer för året.

För utlandsleveranser av tidningen behöver vi lägga på till 225 SEK, anmälan sker på samma ställe.

.

Aktuella mässor och aktiviteter

Visar aktiviteter de närmaste fyra månaderna, för längre perspektiv se evenemangstips.

Vill ni ha med era egna mässor – hör av er! Enklast genom att svara på månadsbrevet.

 

2019

MÄSSA

ÖPPETTIDER, ARRANGÖR

Aug

3

Antikmarknad i Askersund

Kl 9-18

Arrangör: Askersunds Auktionskammare

4

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

9-10

Ransäter. Antik- och samlarmässa inomhus och utomhus

Fre kl 14-18, Lö kl 9-16

Ransäters Hembygdsgård, vid riksväg 62, ca 5 mil norr om Karlstad.

Arrangör Hembygdsföreningen i Ransäter.

25

Antik och samlarmarknad, Markaryd

Kl 8-15 Sparbankshallen i Markaryd

Ola Mårtens väg 8

Arrangör: Markaryds IF

31

Frimärksmässa med frimärken, brev och vykort

Kl 10-15

Dalheimers hus, Slottskogsgatan 12

Arrangör: Eva och Göran Fredriksson

Sep

1

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

7-8

Stamps in Svedala, Frimärks- och Vykortsmässa

Lör: kl 10.00-16.00, sön: kl 10.00-15.00

Kyrkskolan, Malmövägen, Svedala

Arrangör: Svedala Unga Frimärkssamlare (SUFS)

14

Vykortsparadiset, Tavastehus, Finland

Tavastehus Lyceum

Arrangör: Apollo

21

Sundsvall, Regional träff med frimärken och vykort

Campus Högskolan

Arrangör: Sundsvalls Frimärks- och vykortsklubb

29

Huskvarna. Frivy 2019, frimärks- och vykortsmässa

kl 10-16

Huskvarna Folkets Park

Arrangör Jönköpings Posthistoriska Förening

Okt

5

Valbo-mässan, vykort och andra pappersvaror för samlare utanför Gävle.

Kl 10-15,

Äldreboendet Furugården, Groths väg 3

Arrangör Svenska Vykortsföreningen,Christer Ögren, telefon 076-2113376.

5

Antikdagen 2019, Solna

Kl 11-16

Solnahallen, Ankdammsgatan 46

Arrangör: Hem & Antik

6

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

13

Frimärks- och Vykortsmässa i Norrtälje 

kl 10- 14, Folkets Hus, Galles Gränd 5

Arr: Norrtälje Frimärksklubb

26-27

Antik- och samlarmässa, Uppsala

Lö 10-16, Sö 10-16

Fyrishov (multuhallarna), Idrottsgatan 2

Arrangör: Knivstamässor

Nov 

2

Samlarträff, Forssa, Finland

Kl 9-15

Järjestöjentalo, Kuhalankatu 17

Arrangör: Forssan Filatelisterory

3

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

9

Frimärkets dag, hela landet

Kolla er lokala filatelistklubb eller på SFFs hemsida

10

Vykortsmässa, Solna

Kl 10-16

Skytteholmsskolans matsal, Ankdammsgatan 14-16

Arrangör: Nova Frimärken

10

Antik och samlarmarknad, Markaryd

Kl 9-14 Sparbankshallen i Markaryd

Ola Mårtens väg 8

Arrangör: Markaryds IF

30

Solna (Stockholm). Hjulmarknaden, med transporthistoria, antikhobby mm.

kl 11-16 Solnahallen, Ankdammsgatan 46, T-bana Solna Centrum, Tvärbanan Solna Centrum.

Arrangör Föreningen Hjulmarknaden

 

 

Fritid och semester(Enbart medlemmar)

Artikeln ingår, liksom följande tre avsnitt i medlemsupplagan i PDF-format på vår hemsida som ni kan nå här.

Användar-id och lösenord behövs. Om ni inte fått detta sen tidigare kan alla medlemmar erhålla detta genom ett mail till info@samlavykort.se.

A small step for man,.... (Enbart medlemmar)
 
Se upp med spårvagnsbrevlådorna! (Enbart medlemmar)
 
Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)
 
 
 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

Juli över, lyckligt åter i trampverken, önskar

Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.