Kan du inte läsa nyhetsbrevet? [$Webbkopia - Nyhetsbrev - Svensk text]
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev September 2019 nr 9. (2019-09-27)
Hej ! 

Välkommen till nyheter och vykortsbulletiner från Svenska Vykortsföreningen!

Innehåll

  •  September – många oxveckor innan ledigheter

  • Svenska Vykortsföreningen 30 år

  • Kort-nytt nr 3 och 4/2019

  • Aktuella mässor

  • Nordiska Kompaniet (Enbart medlemmar)

  • Ruth Milles – vykortssignatur, skulptris och författare (Enbart medlemmar)

  • September 2019: Riket är splittrat (Enbart medlemmar)

  • Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)

  • Om nyhetsbrevet

Sedan Nyhetsbrevet April kommer längre artiklar enbart att vara tillgängliga i en version på vår hemsida skyddad av användar-id och lösenord, som tidigare distribuerats till medlemmarna.

Den skyddade versionen är också en formaterad PDF-version, lämplig för er som vill skriva ut nyhetsbrevet. 

Vi distribuerar nyhetsbrevet fritt till alla intresserade med vykort i tiden och ge information om vad som händer vykortssverige. Men hela brevet förbehåller vi framöver oss medlemmar 

 Mäss-säsongen kommer äntligen igång på allvar!

Träffa oss vid Svenska Vykorts-föreningens bord på Frivy i Huskvarna Folkpark den 29 september!

September – många oxveckor innan ledigheter

1919: för 100 år sen 

10 september – Saint-Germain-freden, där Österrike reduceras till en liten tyskspråkig stat, sluts.

Centralmakterna Tyskland, Österrike-Ungern, Bulgarien och Ottomanska riket hade gett sig in i första världskriget 1914–15, här karikerat på ett ryskt vykort.

Wilhelm II svänger piskan över trojkan Franz Joseph II, Ferdinand I och Mehemed V. Men kriget gick inte centralmakternas väg. Redan innan Tyskland skrev under vapenstilleståndet den 11/11 1918 hade Habsburgaren Karl I som 1916 efterträtt Franz Joseph II på bilden fått kapitulera den 4 november, Ferdinand I abdikerat till förmån för sin son och lagt ner vapnen i september, i Ottomanska riket hade Mehmed V efterträtts av Mehmed IV som ordnade vapenstillestånd utan abdikation – men bakom hörnet väntade Kemal Atatürk som inom några år hade avskaffat sultanatet. Men liksom för tyskarna och Versaillesfreden satt fredsavtalet långt inne för Österrike– först 10 september 1919 slöts freden i Saint-Germain som innebar att den gamla dubbelmonarkin decimerades till enbart Österrike, den etniskt tyska delen av det Habsburgska riket. Karl I abdikerade aldrig formellt men blev aldrig återkallad till någon av sina troner.

 18 september – AB Svensk Filmindustri (SF) bildas genom sammanslagning av Svenska Bio och Filmindustri AB Skandia.

Filmstaden i Solna börjar byggas. Men det dröjer innan ateljéerna och laboratoriet ovan står klart. Mauritz Stillers film Herr Arnes penningar efter Selma Lagerlöfs roman med samma namn som har premiär 22 september är inspelad på Lidingö.

Arbetstidslag: arbetarrörelsens krav 1901: 8 timmars arbete, 8 timmars frihet, 8 timmars vila

29 september – Sveriges riksdag antar lagen om åtta timmars arbetsdag för industrin. Högern och bondepartierna röstar emot. Arbetsveckan blir 48 timmar.

50 år sen – september 1969

 16 september 1969 – svenska regeringen beslutar att konsumenterna skall få en egen ombudsman, Konsument-ombudsmannen (KO).

OK att illustrationen är långsökt, men visst har Ivar Arosenius placerat KO i centrum på sitt vykort signerat I.A. 02.!

Första KO blev juristen Sven Heurgren som tillträdde året efter. 1976 fick KO också bisysslan som generaldirektör för konsumentverket. Heurgren var fortsatt på jobbet där han stannade till 1983 då han avgick för att bli Landshövding i Jämtland.

 7 september – Den svenska regeringen tecknar en preliminär överenskommelse med Apotekar-societeten om att alla apotek i Sverige skall förstatligas.

Strax innan sekelskiftet flyttade Gränna apoteket hit: Viktor Sörlander var den första som arrenderade apoteket Kronan och ses på trappan till Brahegatan 26 med sin hustru Hilda ca 1900. Notera apoteksskylten som numera finns på Grenna museum!

Vid den tiden var apoteksinnehavet ett kungligt privilegium och Sörlander arrenderar alltså apotekarjobbet av privilegieinnehavaren som var sjuklig. Alldeles utan inflytande var alltså inte staten även före 1969.

26 september 1969 - Sven Wedén lämnar ledarskapet för Folkpartiet. Till hans efterträdare föreslås landshövdingen Gunnar Helén.

Helén kom tidigt in på en journalistisk bana och som sådan talade han in en grammofonskiva med nyheten om krigsutbrottet 3 september 1939 som spelades upp i Sveriges Radio.

Sex år senare fick han möjligheten att göra radioreportaget från Kungsgatan när Tyskland hade kapitulerat.

Året därpå disputerade han i ämnet litteraturhistoria med en avhandling om Birger Sjöberg innan han fortsatte på Radiotjänst med dess första ungdomsprogram.

Under femtiotalet lämnade han radion och blev politiker, han var snart ledare för folkpartiets ungdomsförbund och riksdagsman.

Skolan var hans käpphäst och var pådrivande för enhetsskolan, grundskolan men tyckte att idén förfuskades när den implementerades.

Hans första val 1970, första valet med enkammarriksdagen, blev en framgång efter LKAB-strejken och 145 andra vilda strejker.

I början av 1970-talet sökte han en koalition med centerpartiet, för att få ett alternativ till de regerande Socialdemokraterna. Efter det misslyckade valet 1973 försökte partiet få till stånd en partisammanslagning med Centerpartiet men Centern sa nej. 1975 avgick Helén till förmån för Per Ahlmark.

Kanske det mest bestående minnesordet är att han var förebilden som fick professor Torgny T:son Segerstedt att mynta ordet ”kulturknutte”.

September 2019: nu – riket är splittrat

Det har uppstått en storm i landet, ja hela världen som under september splittrat befolkningen i två läger, entusiastiskt för eller hatiskt mot.

Lisa Irenius skriver i Svenska Dagbladet den 15 september: ”Elsparkcyklarna väcker starka känslor. Som nationalekonomen Andreas Bergh lite skämtsamt uttryckte det på Twitter, efter att ha givit sig in i debatten: ”Om ni tycker att Sverige är splittrat i synen på invandring, kan jag konstatera att det är inget mot polariseringen i hur vi ser på fenomenet elsparkcyklar.”

Som ni kanske kan ana finner nyhetsbrevsredaktören vissa likheter med andra fenomen för typ 100 år sen som utvecklas i medlemsdelen nedan.

 Svenska Vykortsföreningen 30 år

Under juni medverkade vi på Stockholmia 2019 – den första internationella filatelistutställningen i Sverige på 30 år 29 maj till 2 juni. Under detta lanserade vår ordförande vårt senaste jubileumsprojekt – en vykortsordbok!

Har ni termer ni vill ha med och/eller om ni vill medverka i arbetet med att ta fram ordboken så kontakta vår ordförande Benny Kullinger!

Närmast framöver kommer (för detaljer se evenemangslistan nedan):

  • Svenska Vykortsföreningen medverkar med bord vid FriVy i Huskvarna 29 september
  • Valbo-mässan, vykort och andra pappersvaror för samlare utanför Gävle. 5 oktober kl 10-15, kontakta Christer Ögren, telefon 076-2113376 för närmare info eller beställning av bord.
  • Svenska Vykortsföreningen medverkar med bord vid Vykorts- och Frimärksmässan i Norrtälje den 13 oktober
  • Deadline för material till Kort-nytt nr 4 är den 1 november med utleverans i början av december.
  • Vår traditionella novemberträff för medlemmar sker lördagen den 16 november i Uppsala, Höganäsgatan 6B.

 

Kort-nytt nr 3 & 4/2019

Kort-nytt nr 3 hamnade i min brevlåda den 8 september.

Deadline för manuskript och annonser till nr 3 är redan 15 augusti med sikte på att ha tidningen ute innan i god tid innan FriVy den 29 september.

 

Deadline för manuskript och annonser till nr 4 är 1 november i syfte att bli en rejäl julklapp för alla vykortsvänner.

Krönikans innehåll funderar jag fortfarande över, kanske en framåtblick mot 2020. Året blir ett skottår med allt det betyder för vykortsfloran, de 32-a olympiska sommarspelen kommer att hållas i Tokyo och i november blir det presidentval i USA!

Julen är ju alltid värd att avhandla, det finns ju många vinklingar på detta ämne: fotografiska julkort, reliefpräglade prakttomtar, modernistiska julkort eller antijulkort. Eller skall jag ta risken och diskutera en spännande serie av nyårskort, tecknade av Carl Larsson 1879. Det är förstås inte vykort, mindre format med blank baksida men ändå ett spännande vittne om vad S. A. Petersons Tryckeri vid Stortorget kunde åstadkomma så tidigt – och inte helt enkelt att genomskåda den satir som jag anar i korten!

Eller en artikel om den franska vykortsserien La Carte Postale, tio vykort från tidigt 1900-tal som beskriver hur en gotisk kyrkoruin – samtida med Notre dame i Paris – fotograferas, framkallas, blir till ljustrycksförlaga, trycks, skrivs och postas och slutligen når mottagaren. Denna har jag tidigare aviserat och den växer så sakta fram.

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

Medlemskapet gäller för kalenderåret, nya medlemmar får fortfarande samtliga nummer för året t.o.m. 1 oktober då medlemskapet istället gäller för 2020 inklusive Kort-nytt nr 4 2019.

För utlandsleveranser av tidningen behöver vi lägga på till 225 SEK, anmälan sker på samma ställe.

 

Aktuella mässor och aktiviteter

Visar aktiviteter de närmaste fyra månaderna, för längre perspektiv se evenemangstips.

Vill ni ha med era egna mässor – hör av er! Enklast genom att svara på månadsbrevet.

 

2019

MÄSSA

ÖPPETTIDER, ARRANGÖR

Sep

1

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

7-8

Stamps in Svedala, Frimärks- och Vykortsmässa

Lör: kl 10.00-16.00, sön: kl 10.00-15.00

Aggarpshallen, Aggarpsvägen 20-34, Svedala

Arrangör: Svedala Unga Frimärkssamlare (SUFS)

14

Vykortsparadiset, Tavastehus, Finland

Tavastehus Lyceum

Arrangör: Apollo

21

Sundsvall, Regional träff med frimärken och vykort

Campus Högskolan

Arrangör: Sundsvalls Frimärks- och vykortsklubb

29

Huskvarna. Frivy 2019, frimärks- och vykortsmässa

kl 10-16

Huskvarna Folkets Park

Arrangör Jönköpings Posthistoriska Förening

Okt

5

Valbo-mässan, vykort och andra pappersvaror för samlare utanför Gävle.

Kl 10-15,

Äldreboendet Furugården, Groths väg 3

Arrangör Svenska Vykortsföreningen, Christer Ögren, telefon 076-2113376.

5

Antikdagen 2019, Solna

Kl 11-16

Solnahallen, Ankdammsgatan 46

Arrangör: Hem & Antik

6

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

13

Frimärks- och Vykortsmässa i Norrtälje 

kl 10- 14, Folkets Hus, Galles Gränd 5

Arr: Norrtälje Frimärksklubb

26-27

Antik- och samlarmässa, Uppsala

Lö 10-16, Sö 10-16

Fyrishov (multuhallarna), Idrottsgatan 2

Arrangör: Knivstamässor

Nov 

2

Samlarträff, Forssa, Finland

Kl 9-15

Järjestöjentalo, Kuhalankatu 17

Arrangör: Forssan Filatelisterory

3

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

9

Frimärkets dag, hela landet

Kolla er lokala filatelistklubb eller på SFFs hemsida

10

Vykortsmässa, Solna

Kl 10-16

Skytteholmsskolans matsal, Ankdammsgatan 14-16

Arrangör: Nova Frimärken

10

Antik och samlarmarknad, Markaryd

Kl 9-14 Sparbankshallen i Markaryd

Ola Mårtens väg 8

Arrangör: Markaryds IF

16

Samlarmässa i ABF-huset i Kungsbacka.

Frimärks- och vykortsauktion

Kl 09.30-?

auktion kl 13.00

Arrangör: Nordhallands Filatelistförening

30

Solna (Stockholm). Hjulmarknaden, med transporthistoria, antikhobby mm.

kl 11-16 Solnahallen, Ankdammsgatan 46, T-bana Solna Centrum, Tvärbanan Solna Centrum.

Arrangör Föreningen Hjulmarknaden.                                   

Dec

1

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

   

Huskvarna med utsikt mot Vättern och Jönköping
Mitt på bilden går vägen till vänster mot Folkets Park och FRIVY!

 

Nordiska Kompaniet (Enbart medlemmar)

Artikeln ingår, liksom följande tre avsnitt i medlemsupplagan i PDF-format på vår hemsida som ni kan nå här.

Användar-id och lösenord behövs. Om ni inte fått detta sen tidigare kan alla medlemmar erhålla detta genom ett mail till info@samlavykort.se.

Ruth Milles – vykortssignatur, skulptris och författare (Enbart medlemmar)
 
September 2019 - riket är splittrat! (Enbart medlemmar)
 
Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)
 
 
 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

Try to remember, the kind of september, önskar

Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.