Kan du inte läsa nyhetsbrevet? [$Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har]
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev Oktober 2019 nr 10. (2019-10-28)
Hej ! 

Välkommen till nyheter och vykortsbulletiner från Svenska Vykortsföreningen!

Innehåll

  • Oktober

  • Svenska Vykortsföreningen 30 år

  • Kort-nytt nr 3 och 4/2019

  • Aktuella mässor

  • Polisen - en ny yrkeskår växer fram (Enbart medlemmar)

  • Burre Busse i Trollskogen (Enbart medlemmar)

  • Oktober 1919: vykort är hårdvaluta (Enbart medlemmar)

  • Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)

  • Om nyhetsbrevet

Sedan Nyhetsbrevet April kommer längre artiklar enbart att vara tillgängliga i en version på vår hemsida skyddad av användar-id och lösenord. Denna är också en formaterad PDF-version, lämplig för er som vill skriva ut nyhetsbrevet. 

Vi distribuerar nyhetsbrevet fritt till alla intresserade med vykort i tiden och ge information om vad som händer vykortssverige. Men hela brevet förbehåller vi framöver oss medlemmar 

 

Oktober

1819: för 200 år sen 

 

7 oktober 1819 – Södertälje kanal i Sverige öppnas för trafik. Den gamla vägen in till Mälaren och vidare till Birka, Uppsala och så småningom om Stockholm var den snabbaste vägen när man kom söderifrån – men runt 1000-talet gjorde landhöjningen att man fick släpa båtar över de grundaste partierna.

Många kände sig kallade att skapa en farbar kanal: på 1400-talet Engelkbrekt, på 1600-talet Överste Caspar Otto Sperling följd av ingen mindre än Erik Dahlberg som byggde 1661 en kanal mellan sjön Maren i centrala Södertälje och Ströms vik.

Men det var slutligen Carl XIV Johan som fick äran att öppna en komplett seglingsbar kanal, farbar hela vägen från Mälaren till Östersjön. Kanalen blev 12 meter bred och 3,6 meter djup och invigdes av kungen den 7 oktober 1819. I projektet ingick även en 42 meter lång, handmanövrerad sluss som lyfte farkosterna modiga 40 cm, eller något högre än en skollinjal. Denna kanal syns på fotona från början av 1900-talet, i kringlan t.h. och nedan.

Men tiden stod inte stilla, 17 november 1924 fick Gustaf V inviga en utbyggnad av kanalen, förstås den som syns på vykortet ovan.

Den första kanalen kom till föga gagn för Södertälje, utom för en grupp – kringelgummorna!

Men runt 1850 när Södertälje blev badorten på modet var det först kanalen, sedan järnvägen som möjliggjorde Södertäljes snabba expansion!

1869 - för 150 år sen

 

2 oktober 1869 – Mohandas Karamchand Gandhi föds, senare känd som Mahatma Gandhi, indisk politiker och andlig ledare. Dagen högtidlighålls numera varje år som Gandhi Jayanti, en nationell högtidsdag. Den 15 juni 2007, antog FN:s generalförsamling enhälligt en resolution om att 2 oktober ska vara Internationella icke-våldsdagen.

Gandhi var grundaren för satyagraha – en tanke som till stor del handlar om sanning och ”motstånd mot det onda genom aktivt icke-våldsmotstånd” – vilket förde Indien till självständighet och inspirerade rörelser för medborgerliga rättigheter och frihet runtom i världen.

Ovan ses Mahatma Gandhi and hustrun Kasturba Gandhi. Nedan Madame Tussauds version av världsledaren utförd i vax.

1919 - för 100 år sen

2 oktober – USA:s president Woodrow Wilson drabbas av slaganfall och blir halvt förlamad, sängbunden och isolerad i flera veckor och återhämtar sig aldrig helt. First Lady Edith stöttar honom så att han upprätthåller ämbetet, vicepresident Marshall övertar aldrig formellt presidentämbetet.

8 oktober – Det 120 meter långa tyska luftskeppet Bodensee, med 55 passagerare flyger Berlin–Stockholm på sju timmar och landar på Gärdet. Detta är det första – och hittills enda luftskeppet som landat i Sverige – även om Hansa, 148 meter lång och med Graf Zeppelin själv ombord passerade över Malmö strax innan kriget bröt ut.

Bodensee-trippen var en provflygning med avsikt att öppna en linje med reguljär trafik. Bland passagerarna fanns det nystartade bolaget Electrolux’ chef, Axel Wennerberg, samt träsnidaren Axel Pettersson, Döderhultaren.

Trippen blev en framgång men reguljär trafik blev det aldrig. De tyska militära zeppelinare som enligt Versaillesfördraget skulle överlämnats ”råkade” brinna upp så Bodensee beslagtogs och hamnade i Italien.

12 oktober – En före detta korpral håller ett anförande på ett av Tyska Arbetarpartiets möten på en ölstuga i München. Talet imponerar på partiets grundare Anton Drexler som ser till att agitatorn några veckor senare väljs in i partiet som medlem nr. 7.

Ännu ett frö i 1919 års draksådd efter vapenstilleståndet 1918 har börjat gro.

Vykortets titulatur avslöjar att vykortet är tidigast från den 20 januari 1933 då han efter 14 år i partiet kunde axla regeringsmakten.

30 oktober – Hjalmar Bergman utkommer med romanen Markurells i Wadköping.

Med denna slår författaren igenom med romanen som utspelar sig i den fiktiva staden Wadköping under en enda dag, då värdshusvärden Markurells son Johan förväntas ta studenten.

För att säkra examen har fadern bjudit hela kollegiet på brakmiddag för att fira – men upptäcker under dagen att den biologiske fadern inte är han själv.

Wadköping återkommer i Bergmans författarskap och är numera bliven en Örebro-symbol med friluftsmuseet med samma namn och några av stadens äldsta hus.

Där konstaterade Svenska Vykortsföreningen på besök för några år sen att man också kunde avnjuta en utsökt lunch!

Boken dramatiserades redan av Hjalmar Bergman själv och har sedan blivit en återkommande klassiker på teatern, på film och i TV.

Edéns regering med liberal-socialdemokratisk koalition 1917–19. Ecklesiastikministern Värner Rydén längst till vänster.

31 oktober den svenska folkskolans nya undervisningsplan "UPL 1919" fastställs, som bland annat avskaffar katekesundervisningen. UPL 1919 träder i kraft höstterminen 1920 och har en treårig övergångstid. Småskolan och den egentliga folkskolan i Sverige samordnas samtidigt till en enhetlig sexårig skola. Värner Rydén, den socialdemokratiska ecklesiastikministern som genomdriver reformen blir på lärarhögskolorna under 20-talet omtalad med ramsan: "Rydén den röda räven, han tog vår katekes. Bibeln tar han även, om tillfälle blott ges".

Harry Langes hyllning till Tage Erlander ovan med poängen i statsministerns succéhistoria från Hylands hörna.

1 oktober 1969-Tage Erlander avgår efter 23 år som svensk statsminister och socialdemokratisk partiledare. Olof Palme efterträder honom på partiledarposten samma dag.

9 oktober – I Sverige lämnar Regeringen Erlander in sin avskedsansökan.

13 oktober – Olof Palme utses till Sveriges nye statsminister.

På kortet från valet 1976 ovan frammanar socialdemokraterna deras långa tradition som statsbärande parti – även om hegemonin var långt ifrån så komplett som bilden antyder.

 Ett propagandakort för FNL i Sydvietnam ovan.

15 oktober – På M-Day i USA samlas miljontals människor över hela USA för att demonstrera mot USA:s krigföring i Indokina.

Oktober 2019: Ingen Brexit så vi får väl tänka på halloween

Halloween har nu tagit sig in och blivit etablerad som en invasiv främmande helg i Sverige och kan på så sätt sorteras in i samma fack som mårdhundar, lupiner och spanska skogssniglar.

Traditionellt sinnade kan ju beskärma sig över hur det kommit sig att påskgummorna numera ser mycket hemskare ut och kommer på hösten. Men den urgamla svenska seden att fira alla helgons dag och våra avlidna anhöriga genom att tända ljus på gravarna inträffar i år den 2 november och har inte heller den så förskräckligt gamla anor.

Seden är från början katolsk och startade i Sverige på den katolska kyrkogården som är inrymd på Stockholms norra begravningsplats (i Solna!). Denna anlades 1849 efter en svensk fartygsolycka på 1840-talet vid Portugals kust med 200 döda. För att de skulle kunna begravas på en protestantisk kyrkogård på plats kom svenska regeringen överens om att upplåta plats för en katolsk kyrkogård i Sverige.

 Svenska Vykortsföreningen 30 år

Under september medverkade vi på FRIVY i Huskvarna med bord.

Vi arrangerade Valbo-mässan, med vykort och andra pappersvaror för samlare utanför Gävle den 5 oktober kl 10-15.

Svenska Vykortsföreningen medverkade med bord vid Vykorts- och Frimärksmässan i Norrtälje den 13 oktober

Närmast framöver kommer (för detaljer se evenemangslistan nedan):

  • Deadline för material till Kort-nytt nr 4 är den 1 november med utleverans i början av december.
  • Vår traditionella novemberträff för medlemmar sker lördagen den 16 november i Uppsala, Höganäsgatan 6B.

Under Stockholmia  lanserade vår ordförande vårt senaste jubileumsprojekt – en vykortsordbok!

Har ni termer ni vill ha med och/eller om ni vill medverka i arbetet med att ta fram ordboken så kontakta vår ordförande Benny Kullinger!

 

Kort-nytt nr 3 & 4/2019

Kort-nytt nr 3 hamnade i min brevlåda den 8 september.

Deadline för manuskript och annonser till nr 4 är 1 november i syfte att bli en rejäl julklapp för alla vykortsvänner.

Krönikans innehåll funderar jag fortfarande över, kanske en framåtblick mot 2020. Året blir ett skottår med allt det betyder för vykortsfloran, de 32-a olympiska sommarspelen kommer att hållas i Tokyo och i november blir det presidentval i USA!

Julen är ju alltid värd att avhandla, det finns ju många vinklingar på detta ämne: fotografiska julkort, reliefpräglade prakttomtar, modernistiska julkort eller antijulkort. Eller skall jag ta risken och diskutera en spännande serie av nyårskort, tecknade av Carl Larsson 1879. Det är förstås inte vykort, mindre format med blank baksida men ändå ett spännande vittne om vad S. A. Petersons Tryckeri vid Stortorget kunde åstadkomma så tidigt – och inte helt enkelt att genomskåda den satir som jag anar i korten!

Eller en artikel om den franska vykortsserien La Carte Postale, tio vykort från tidigt 1900-tal som beskriver hur en gotisk kyrkoruin – samtida med Notre dame i Paris – fotograferas, framkallas, blir till ljustrycksförlaga, trycks, skrivs och postas och slutligen når mottagaren. Denna har jag tidigare aviserat och den växer så sakta fram.

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

Medlemskapet gäller för kalenderåret, nya medlemmar får fortfarande samtliga nummer för året t.o.m. 1 oktober då medlemskapet istället gäller för 2020 inklusive Kort-nytt nr 4 2019.

För utlandsleveranser av tidningen behöver vi lägga på till 225 SEK, anmälan sker på samma ställe.

 

Aktuella mässor och aktiviteter

Visar aktiviteter de närmaste fyra månaderna, för längre perspektiv se evenemangstips.

Vill ni ha med era egna mässor – hör av er! Enklast genom att svara på månadsbrevet.

 

2019

MÄSSA

ÖPPETTIDER, ARRANGÖR

Nov 

2

Samlarträff, Forssa, Finland

Kl 9-15

Järjestöjentalo, Kuhalankatu 17

Arrangör: Forssan Filatelisterory

3

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

9

Frimärkets dag, hela landet

Kolla er lokala filatelistklubb eller på SFFs hemsida

10

Vykortsmässa, Solna

Kl 10-16

Skytteholmsskolans matsal, Ankdammsgatan 14-16

Arrangör: Nova Frimärken

10

Antik och samlarmarknad, Markaryd

Kl 9-14 Sparbankshallen i Markaryd

Ola Mårtens väg 8

Arrangör: Markaryds IF

16

Samlarmässa i ABF-huset i Kungsbacka.

Frimärks- och vykortsauktion

Kl 09.30-?

auktion kl 13.00

Arrangör: Nordhallands Filatelistförening

30

Solna (Stockholm). Hjulmarknaden, med transporthistoria, antikhobby mm.

kl 11-16 Solnahallen, Ankdammsgatan 46, T-bana Solna Centrum, Tvärbanan Solna Centrum.

Arrangör Föreningen Hjulmarknaden.                                   

Dec

1

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid Södra Station Stockholm

2020

Febr

1-2

Antik- och samlarmässa, Uppsala

Lö 10-16, Sö 10-16

Fyrishov (multihallarna), Idrottsgatan 2

Arrangör: Knivstamässor

28

Frimärks- vykortsmässa, Torshälla

Kl 10-15

Gökstensskolan, Gökstensgatan

Arrangörer: Eskilstuna Vykortsförening och Torshälla Frimärksklubb

 

   

 

 

Polisen - en ny yrkeskår växer fram (Enbart medlemmar)

Artikeln ingår, liksom följande tre avsnitt i medlemsupplagan i PDF-format på vår hemsida som ni kan nå här.

Användar-id och lösenord behövs. Om ni inte fått detta sen tidigare kan alla medlemmar erhålla detta genom ett mail till info@samlavykort.se.

Burre-Busse i Trollskogen (Enbart medlemmar)
 
Oktober 1919 - vykort som hårdvaluta (Enbart medlemmar)
 
Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)
 
 
 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

Try to remember, the kind of september, önskar

Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.