1919 - för 100 år sen
2 oktober – USA:s president Woodrow Wilson drabbas av slaganfall och blir halvt förlamad, sängbunden och isolerad i flera veckor och återhämtar sig aldrig helt. First Lady Edith stöttar honom så att han upprätthåller ämbetet, vicepresident Marshall övertar aldrig formellt presidentämbetet.
8 oktober – Det 120 meter långa tyska luftskeppet Bodensee, med 55 passagerare flyger Berlin–Stockholm på sju timmar och landar på Gärdet. Detta är det första – och hittills enda luftskeppet som landat i Sverige – även om Hansa, 148 meter lång och med Graf Zeppelin själv ombord passerade över Malmö strax innan kriget bröt ut.
Bodensee-trippen var en provflygning med avsikt att öppna en linje med reguljär trafik. Bland passagerarna fanns det nystartade bolaget Electrolux’ chef, Axel Wennerberg, samt träsnidaren Axel Pettersson, Döderhultaren.
Trippen blev en framgång men reguljär trafik blev det aldrig. De tyska militära zeppelinare som enligt Versaillesfördraget skulle överlämnats ”råkade” brinna upp så Bodensee beslagtogs och hamnade i Italien.
12 oktober – En före detta korpral håller ett anförande på ett av Tyska Arbetarpartiets möten på en ölstuga i München. Talet imponerar på partiets grundare Anton Drexler som ser till att agitatorn några veckor senare väljs in i partiet som medlem nr. 7.
Ännu ett frö i 1919 års draksådd efter vapenstilleståndet 1918 har börjat gro.
Vykortets titulatur avslöjar att vykortet är tidigast från den 20 januari 1933 då han efter 14 år i partiet kunde axla regeringsmakten.
30 oktober – Hjalmar Bergman utkommer med romanen Markurells i Wadköping.
Med denna slår författaren igenom med romanen som utspelar sig i den fiktiva staden Wadköping under en enda dag, då värdshusvärden Markurells son Johan förväntas ta studenten.
För att säkra examen har fadern bjudit hela kollegiet på brakmiddag för att fira – men upptäcker under dagen att den biologiske fadern inte är han själv.
Wadköping återkommer i Bergmans författarskap och är numera bliven en Örebro-symbol med friluftsmuseet med samma namn och några av stadens äldsta hus.
Där konstaterade Svenska Vykortsföreningen på besök för några år sen att man också kunde avnjuta en utsökt lunch!
Boken dramatiserades redan av Hjalmar Bergman själv och har sedan blivit en återkommande klassiker på teatern, på film och i TV.
Edéns regering med liberal-socialdemokratisk koalition 1917–19. Ecklesiastikministern Värner Rydén längst till vänster.
31 oktober den svenska folkskolans nya undervisningsplan "UPL 1919" fastställs, som bland annat avskaffar katekesundervisningen. UPL 1919 träder i kraft höstterminen 1920 och har en treårig övergångstid. Småskolan och den egentliga folkskolan i Sverige samordnas samtidigt till en enhetlig sexårig skola. Värner Rydén, den socialdemokratiska ecklesiastikministern som genomdriver reformen blir på lärarhögskolorna under 20-talet omtalad med ramsan: "Rydén den röda räven, han tog vår katekes. Bibeln tar han även, om tillfälle blott ges".
Harry Langes hyllning till Tage Erlander ovan med poängen i statsministerns succéhistoria från Hylands hörna.
1 oktober 1969-Tage Erlander avgår efter 23 år som svensk statsminister och socialdemokratisk partiledare. Olof Palme efterträder honom på partiledarposten samma dag.
9 oktober – I Sverige lämnar Regeringen Erlander in sin avskedsansökan.
13 oktober – Olof Palme utses till Sveriges nye statsminister.
På kortet från valet 1976 ovan frammanar socialdemokraterna deras långa tradition som statsbärande parti – även om hegemonin var långt ifrån så komplett som bilden antyder.
Ett propagandakort för FNL i Sydvietnam ovan.
15 oktober – På M-Day i USA samlas miljontals människor över hela USA för att demonstrera mot USA:s krigföring i Indokina.
Oktober 2019: Ingen Brexit så vi får väl tänka på halloween
Halloween har nu tagit sig in och blivit etablerad som en invasiv främmande helg i Sverige och kan på så sätt sorteras in i samma fack som mårdhundar, lupiner och spanska skogssniglar.
Traditionellt sinnade kan ju beskärma sig över hur det kommit sig att påskgummorna numera ser mycket hemskare ut och kommer på hösten. Men den urgamla svenska seden att fira alla helgons dag och våra avlidna anhöriga genom att tända ljus på gravarna inträffar i år den 2 november och har inte heller den så förskräckligt gamla anor.
Seden är från början katolsk och startade i Sverige på den katolska kyrkogården som är inrymd på Stockholms norra begravningsplats (i Solna!). Denna anlades 1849 efter en svensk fartygsolycka på 1840-talet vid Portugals kust med 200 döda. För att de skulle kunna begravas på en protestantisk kyrkogård på plats kom svenska regeringen överens om att upplåta plats för en katolsk kyrkogård i Sverige.