Kan du inte läsa nyhetsbrevet? $Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev Oktober 2019 nr 11. (2020-01-14)
Hej ! 

Välkommen till nyheter och vykortsbulletiner från Svenska Vykortsföreningen!

Innehåll

  • November - december

  • Svenska Vykortsföreningen fyllde 30

  • Kort-nytt nr 4/2019 och 1/2020

  • Aktuella mässor

  • Polisen börjar organisera sig (Enbart medlemmar)

  • Suez-kanalen 150 år (Enbart medlemmar)

  • Motiv från Brännö (Enbart medlemmar)

  • Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)

  • Om nyhetsbrevet

Sedan Nyhetsbrevet April kommer längre artiklar enbart att vara tillgängliga i en version på vår hemsida skyddad av användar-id och lösenord. Denna är också en formaterad PDF-version, lämplig för er som vill skriva ut nyhetsbrevet. 

Vi distribuerar nyhetsbrevet fritt till alla intresserade med vykort i tiden och ge information om vad som händer vykortssverige. Men hela brevet förbehåller vi framöver oss medlemmar 

 

November - december

1869: för 150 år sen 

17 november – Suezkanalen invigs och förkortar vägen mellan Storbritannien och Indien till nästan halva sträckan och gör att avståndet mellan Liverpool i England och Bombay i Indien minskar med nära 20 000 kilometer.

En oljetanker som går genom kanalen från Kuwait till Grekland tjänar 30 dagar jämfört med vägen runt Afrika.  Kanalen går från Port Said vid Medelhavet i norr till Suez vid Röda havet i söder och är 163 kilometer lång, världens längsta kanal för stora fartyg. 

Den franske greven Ferdinand de Lesseps var mannen som genomdrev projektet där byggnationen pågick från april 1859 och pågick i cirka 10 år. Första skeppet färdades genom kanalen 17 februari 1867, en resa som tog cirka två dagar, men den officiella invigningen av kanalen hölls 16 till 17 november 1869 under ledning av franska kejsarinnan Eugénie.

 

1919 - för 100 år sen

5 november – Svenska Rädda barnen bildas på initiativ av bland andra Anna Branting (Hjalmar Brantings fru) och författarna Ellen Key, Marika Stiernstedt och Elin Wägner. Organisationen blir en del av en större organisation i flera europeiska länder.

15 november – Evert Taubes första vissamling, Sju sjömansvisor och Byssan lull, utkommer och Evert startar vägen till svenska folkets hjärta. Vykortet är i en serie med sex kort (?) av Nils Hansson med motiv från Fritiof och Carmencita. Den visan publicerades 1937, men Fritiof var med bland visorna redan 1919!

Nedom är det troligen ett 1920-talskort fotat av Almberg & Preinitz - och visst är det Evert Taube mitt i bilden.

Den Gyldene Freden i kvarteret Argus på Österlånggatan 51 i Gamla stan, i Stockholm öppnade år 1722 på sin nuvarande adress och är en av världens äldsta kontinuerligt existerande restauranger, liksom Stockholms äldsta bevarade stadskrog. Under hot om konkurs förvärvades stället 1919 av konstnären Anders Zorn som lät rusta upp och bygga om Freden och testamenterade krogen till Svenska akademin.

Evert Taube fick med tiden ett stambord i skänkrummet till vänster om entrén vilket lär ha varit det lättaste stället att finna skalden på under många år.

1969 - för 50 år sen

Tyskt kort som med minnesstämpel dagen Apollo 12 landade i plurret, dvs Stilla havet.
Apollo 12 var det sjätte bemannade och det andra bemannade rymdskeppet som landade på månen följande det berömda uppdraget Apollo 11 tidigare under året.

Apollo 12 sköts upp med en Saturn V-raket från Kennedy Space Center den 14 november 1969. Charles Conrad och Alan Bean landade på månen den 19 november 1969. Efter att ha tillbringat ungefär 18 timmar på månen, påbörjade man resan tillbaka till jorden.

Den 24 november 1969 landade man i Stilla Havet medförande delar från Surveyor 3, den obemannade rymdsond som landat på månen i april 1967 där man ville se hur den klarat månvistelsen. Dessutom fördes 34 kg månsten åter till jorden.

5 december – Sveriges Radio-TV startar TV 2.

Klockan 6 på morgonen började Carl-Uno Sjöblom som med småprat, grammofonmusik till stillbilder och filmstumpar fram till klockan 18 då radiochefen Olof Rydbeck invigde kanalen, följd av Babar, TV-nytt med den första sändningen av Rapport, Mumintrollet i färg, Gamla och nya bilder i färg, premiären av Direkt - veckan som gick med Åke Ortmark som programledare, samt avslutades med Shirley Bassey och The Young Generation.

Till äldre apparater krävdes adapter (en så kallad "TV2-tillsats") för att kunna se kanalen eftersom TV2 sände på UHF-bandet.

 

9 december - Den stora gruvstrejken, en vild strejk bryter ut vid LKAB:s gruvor i Svappavaara i Norrbotten och sprider sig till Kiruna och Malmberget. I Svappavaara lägger 250 man ner arbetet i protest mot hårda prestationskrav.

Mer än 4 500 gruvarbetare i Kiruna, Luleå, Malmberget och Svappavaara strejkade från den 9 december 1969 till den 4 februari 1970.

Vilda strejker hade i stort saknats på den svenska arbetsmarknaden sen Saltsjöbadsavtalet 1938.  Men efter missnöje med rationaliseringar, tidsstudier, arbetsmiljön och lönen, liksom arbetsgivarens och fackets attityd mot gruvarbetarna var måttet rågat. Att LO gick emot de strejkande arbetarna ökade sammanhållningen.

Efter nästan två månader seg strejk beslöt strejkkommittén med rösterna 13 mot 12 för en återgång till arbetet den 4 februari 1970.

För gruvarbetarna blev strejkens resultat att ackordssystemet avskaffades till förmån mot månadslön, lönen höjdes med 14 %, buss-förbindelserna förbättrades och LKAB lämnade SAF. Mindre än vad som krävts, men trots allt en triumf för vilda strejker. Detta skapade en våg vilda strejker på svensk arbetsmarknad, men också att LO tog till sig att förbättra arbetarnas villkor lagstiftningsvägen med lagar som LAS och MBL.

1910-talet

Vykort med foto från Sjöströms inspelning av Ingemarssönerna 1918 (IKARUS 1947)

Årtiondet då filmen slog igenom inleddes med första svenska långfilmen och professionella skådespelare 1910, filmcensur 1911, de första demon-regissörerna Mauritz Stiller och Victor Sjöström slog igenom fram till 1919 när Filmstaden byggs i Solna.

 Svenska Vykortsföreningen fyllde 30

Ännu ett jubelår har nu tagit slut och kan börja summeras. Under året har vi haft en rad möten och aktiviteter:

Tre medlemsmöten: Årsmöte med föredrag och vykortsbyte i Uppsala den 16 mars,
Besök hos dr Ernst Westerlund, "mirakeldoktorn" i Enköping. Visning, och vykortsbyte 14 april.,
Novemberträffen i Uppsala med lunch, föredrag och vykortsjakt den 16 november

Som en Riksförening inom Sveriges Filatelist Förbund deltog vi i försommarens jätteutställning, STOCKHOLMIA 2019, med föredraget ”Vykort - levande postal historia” av Benny Kullinger och Thorbjörn Persson. Här lanserade också Benny starten av ett nytt projekt, en svensk vykortsordbok.

Har ni termer ni vill ha med och/eller om ni vill medverka i arbetet med att ta fram ordboken så kontakta vår ordförande Benny Kullinger!

Våra egna två årliga mässor har sedan några år blivit tre, 2019 blev det Vykortets dag i Uppsala 29 mars, Samlarmässa i samband med Gysinge Marknad 8 juni och Valbo mässan utanför Gävle den 5 oktober.

Styrelsen har dessutom deltagit i en rad andra mässor med bord för att stifta kontakter och värva medlemmar. Vi har också spridit vykortsglädje med en rad föredrag på filatelistklubbar, ålderdomshem och hembygdsföreningar.

Flaggskeppet Kort-nytt nådde alla medlemmar med fyra heta nummer. Utöver detta har vårt Nyhetsbrev kommit ut med 11 nummer (inklusive detta). Nyhetsbrevet sprider vi gratis till alla intresserade, men sedan april är den fullständiga versionen med mer artiklar och formaterad för utskrift förbehållen medlemmarna.

Ett vykort har tryckts upp i 2000 exemplar under året!

 Förnyelse av medlemskap:
 - Ange medlemsnr
Ny medlem:
 -  Anmäl dig här
I föreningens styrelse ser vi fram mot ännu ett spännande vykortsår som kommer att presenteras närmare inför årsmötet i mars!

 

Kort-nytt nr 4/2019 & 1/2020

Kort-nytt 2019 nr 4 hamnade i min brevlåda den 8 december, nr 1 2020 kommer i mars

Krönikans innehåll lutar mot en tillbakablick till det glada 20-talet – en berg- och dalbana. Året blir ett skottår med allt det betyder för vykortsfloran, de 32-a olympiska sommarspelen kommer att hållas i Tokyo och i november blir det presidentval i USA!

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

Medlemskapet gäller för kalenderåret, nya medlemmar får fortfarande samtliga nummer för året t.o.m. 1 oktober då medlemskapet istället gäller för 2021 inklusive Kort-nytt nr 4 2019.

För utlandsleveranser av tidningen behöver vi lägga på till 225 SEK, anmälan sker på samma ställe.

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

 

Aktuella mässor och aktiviteter

Visar aktiviteter de närmaste fyra månaderna, för längre perspektiv se evenemangstips.

Vill ni ha med era egna mässor – hör av er! Enklast genom att svara på månadsbrevet.

 

2020

MÄSSA

ÖPPETTIDER, ARRANGÖR

Febr

1

Frimärksmässa med frimärken, brev och vykort, Göteborg

Kl 10-15, Dalheimers Hus, Slottsgatan 12, Arrangör: Eva och Göran Fredriksson

1-2

Antik- och samlarmässa, Uppsala

Lö 10-16, Sö 10-16

Fyrishov (multihallarna), Idrottsgatan 2

Arrangör: Knivstamässor

2

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

22

Södertörns vykorts- och frimärksmässa, Haninge

Kl 10-16, Runstensskolan, Runstensvägen 9, Arrangör: Södertörns Vykortsförening

29

Frimärks- vykortsmässa, Torshälla

Kl 10-15

Gökstensskolan, Gökstensgatan

Arrangörer: Eskilstuna Vykortsförening och Torshälla Frimärksklubb

29

Rosvik. Filateliträff i norr för alla som är intresserade av frimärken och vykort. Samlare från Norr-och Västerbotten. Köp, Byte, Försäljning och Fikaförsäljning. Auktion av inlämnade objekt kl 13.30.

Klubbvägen 4

Rosvik (ca 15 från Piteå centrum)

Arrangör: Piteå Frimärksklubb

Mars

1

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

7

Samlarmässa för frimärken och vykort, Falköping

Kl 10-15, Folkets park, Trinnöjegatan

Arrangör: Floby Filatelistförening

14

Samlarmässa med frimärken, vykort, m.m., Näsbypark

Kl 10-15: Näsbypark Centrum, Eskadervägen 4

Arrrangör: Norrorts Frimärksförening

21

Årsmöte Svenska Vykortsföreningen

Kl 13.

Höganäsgatan 6 B, Uppsala
Sedvanligt årsmöte med föredrag, förplägnad och vykortsbyte!
Arr: Svenska Vykortsföreningen

Motioner och anmälan: Benny Kullinger,

tel 0705-55 39 50

21

Frimärks- och vykortsmässa i Växjö

Kl. 10.00–15.00.

Domkyrkocentrum, Gymnasiegränd 1 B. 

Arrangör: Växjö Filatelistförening

28

Vykortets dag, Uppsala

Kl. 10-16, Vaksalaskolans matsal, Uppsala
Arrangör: Svenska Vykortsföreningen
Mässgeneral: Christer Ögren, tel 076-211 33 76

April

4

Mälardalsträff med frimärken och vykort, Arboga

Kl. 10-15, Stadsbiblioteket, Kapellgatan 19

Arrangör: Arboga Frimärksklubb

4

Samlarmässa, Enköping

Kl. 9.30-15.00, Bergvretenhallen, Svartriskg. 2

Arrangör: Enköpings Filatelistförening

5

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

5

Samlarmässa, Nyköbing Falster, Danmark

Kl. 10-16, Nyköbing Falster Hallerne

Arrangör: Nyköbing F. Frimaerkeklub

11

Samlarträff med frimärken och vykort, Forssa, Finland

Kl. 9-15, Järjestöjentalo, Kuhanlankatu 17

Arrangör: Forssan Filatelister

17-18

SFF-dagarna med frimärks- och vykortsmässa, Värnamo

Arrangör: Sveriges Filatelistförbund och Värnamo Filatelistförening

25

Bytesträff Kyrkvännerna, Växjö

Bytesträff med årsmöte.

Kom och byt kyrkkort med oss!
10 000-tals kort på borden.

Kl. 10–16, Skogslyckans församlingshem,
Ekebovägen 15, Växjö.
Arr: Samlarföreningen Kyrkvännerna

25-26

Antik- och samlarmässa, Hudiksvall

Lö kl. 10-16, Sö kl 10-15, Ishallen Glysis

Arrangör: Hudiksvallsortens Samlarförening

Maj

3

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

10

Vykortsmässa Olofström

Kl. 10–15, Folkets Hus, Olofström
Östra Storgatan 24, Olofström
Info: Curt Andersson, 0768-51 67 77
Arr: Folkets Hus i Olofström, Västra Blekinge Vykortsklubb, Olofströms kommun

16

Medlemsträff Svenska Vykortsföreningen

Bytardag samt besök hos
Svenska Aerobild AB i Enköping

Kl.  10

Gesällgatan 2, Enköping

Arr: Svenska Vykortsföreningen

Anmälan: Jan Fredrikssontel 076-80 11 420

21

Forshagamässan Antik & Kuriosa
75 utställare varav 7-8 vykortsäljare.

Kristi Himmelfärdsdag torsdag den 21 maj kl 10-15 i Ängevi Ishall.

Info: Forshagamässan Antik & Kuriosa

 

 

Vaksalaskolan, Uppsala, platsen för Vykortets Dag lördagen den 28 mars

   

 

 

Polisen organiserar sig (Enbart medlemmar)

Artikeln ingår, liksom följande tre avsnitt i medlemsupplagan i PDF-format på vår hemsida som ni kan nå här.

Användar-id och lösenord behövs. Om ni inte fått detta sen tidigare kan alla medlemmar erhålla detta genom ett mail till info@samlavykort.se.

Suezkanalen 150 år(Enbart medlemmar)
 
Motiv från Brännö (Enbart medlemmar)
 
Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)
 
 
 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

Under ett nytt årtionde hälsar

Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.