Kan du inte läsa nyhetsbrevet? [[$Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har]]
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 2020 nr 1. (2020-03-02)
Hej ! 

Välkommen till nyheter och vykortsbulletiner från Svenska Vykortsföreningen!

Innehåll

  • Ett nytt årtionde

  • Svenska Vykortsföreningen ångar på!

  • Kort-nytt nr 4/2019 och 1/2020

  • Aktuella mässor

  • Råttans år inleddes den 24 februari 2020 (Enbart medlemmar)

  • Apokalypsens ryttare (Enbart medlemmar)

  • Jönköping tar strid om privilegiebreven (Enbart medlemmar)

  • Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)

  • Om nyhetsbrevet

De längre artiklarna kommer enbart att vara tillgängliga i en version på vår hemsida skyddad av användar-id och lösenord. Denna är också en formaterad PDF-version, lämplig för er som vill skriva ut nyhetsbrevet. 

Vi distribuerar nyhetsbrevet fritt till alla intresserade med vykort i tiden och ge information om vad som händer vykortssverige. Men hela brevet förbehåller vi framöver oss medlemmar 

 

Ett nytt årtionde

1870: för 150 år sen 

 

1870-talet inleddes med fransk-tyska kriget, som avslutades genom Frankfurtfreden den 10 maj 1871, där Frankrike avträdde Alsace/Elsass.

Den 18 januari 1871 utropades Tyska riket med Preussens kung Vilhelm I som kejsare. Därefter vidtog en period av fred och ekonomisk uppbyggnad i Europa liksom i USA, där inbördeskriget slutade 1865. För USA kallas perioden rekonstruktionstiden.

Världsutställningen i Paris 1878 blev inte klar i tid trots nattligt byggande med elektriska båglampor

Årtiondet kännetecknas av stora tekniska uppfinningar och framsteg. Världsutställningen 1873 i Wien var den största som världen hade skådat, men den överträffades snart av Centennial Exposition 1876 i Philadelphia. Telefonen (1876), fonografen (1877) och glödlampan (en rad uppfinningar och patent under 1870-talet) brukar räknas till detta årtionde.

Världsutställningen i Paris 1878 firade Frankrikes återhämtning efter Fransk-tyska kriget 1870–1871.

Alla byggnader var inte klara på öppningsdagen eftersom politiska komplikationer hade hindrat den franska regeringen att marknadsföra utställningen. Den 1 juni, en månad efter invigningen, var allt klart.

Utställningen var igen den dittills största i världen och täckte över 267 000 kvadratmeter. Franska utställare fyllde halva ytan, medan andra länder fyllde den resterande ytan. Tyskland var det enda större landet som inte var representerat.

På Seines norra strand fanns en 76 meter hög byggnad där Frihetsgudinnans färdigställda huvud visades den 30 juni.

Bland de många uppfinningarna visades Alexander Graham Bells telefon. Elektriskt ljus hade installerats längs hela Avenue de l'Opera och Place de l'Opera, i juni slogs strömbrytaren på och området lystes upp av lampor uppfunna av Thomas Edison, som också ställde ut en megafon och en fonograf.

 

I Sverige blev södra stambanan färdig 1874. Utbildningen av ingenjörer vid Teknologiska Institutet (KTH) i Stockholm moderniserades och namnet byttes 1877 till Tekniska högskolan. Teknisk Tidskrift började utges 1871.

Även om teknik och ekonomi gick framåt, var många fortfarande fattiga. Emigrationen från Sverige till Nordamerika ökade stadigt för att kulminera under 1880-talet. Freden och de förbättrade kommunikationerna med järnvägar och ångfartyg underlättade folkvandringen.

1920-talet – 100 år

Vykort från folkomröstning om medlemskap i NF, Schweiz 1920

I sviterna efter Första världskriget bildades 1920 den internationella samarbetsorganisationen Nationernas Förbund, och i världen rådde en "Aldrig mera krig"-stämning. På nöjessidan var jazz populärt.

Nationernas Förbund tillkom på USA:s president Wilsons initiativ och skrevs in i Versailles-freden med de vinnande signatärerna som grundare. Tretton neutrala länder, däribland Sverige och Schweiz bjöds in att delta från begynnelsen, medan krigegts förlorarländer ställdes på tillväxt. Sverige gick entusiastiskt med, 1921 fick Hjalmar Branting Nobels fredspris för sitt stöd för Nationernas Förbund. Även Schweiz kom med men hade förstås först en folkomröstning!

Fredspalatset, NFs huvudkvarter, anlades i Geneve där det fortfarande används, nu som FNs Europakontor där deckarförfattaren Jan Mårtensson residerade som biträdande FN Generalsekreterare och Europachef under perioden 1987 – 1992.

Under tjugotalet stod tilltron till NF högt inte minst hos neutrala och mindre länder, men med totalitarismens utbredande efter börskraschen 1929 blev tonen annorlunda när nyttan av traktaten kom upp till bevis och underkändes.

Ekonomiskt svängde de internationella konjunkturerna uppåt under andra halvan, och högkonjunkturen kallades det "glada 1920-talet".

Jazzen slog igenom, art deco med sina geometriska mönster slog igenom på skyskrapor, juveler till mode. För den moderne killen på 20-talet var det fortfarande elegans, gärna smoking, som gällde, kvinnorna ”bobbade” håret med en frisyr som lämnade nacken bar och klänningarna kröp upp mot knäna och visade mer hud både fram och bak.

Louis Armstrong, "Satchmo" (1901 - 1971), var en amerikansk jazzsångare, trumpetare och kompositör, en av 1900-talets och jazzens största musiker som började synas på allvar under 1920-talet (även om han debuterade som professionell musiker redan som 13-åring).

Han hoppade av skolan i New Orleans som elvaåring och gick med i en pojkkvartett som sjöng på gatorna för att få pengar. Under nyårsfirande avlossade han sin styvfars pistol, blev gripen och sänd till ett hem för "färgade hittebarn", som märkligt nog blev hans språngbräda. Han fick lära sig spela kornett i ett band och blev snart ledare för bandet som uppträdde runt om i New Orleans. När han var 13 år gammal började hans kornettspel uppmärksammats och när han var 14 släpptes han från ungdomshemmet. Han fick sitt första arbete på ett dansställe och hämtade kol på dagtid och spelade kornett på kvällstid.

Sen följde en snabb karriär genom en rad orkestrar och band, först i New Orleans, sen i Chicago för att 1924 hamna i New York där han vid sidan av en lång rad engagemang i King Olivers orkester, Fletcher Hendersons orkester och tillsammans med sångerskor som Bessie Smith också gjorde sin första inspelning. Ett år senare, 1925, bildade han sin första egna grupp under namnet Louis Armstrongs Hot Five.

Modet kastade korsetter och långa kjolar, bland de riktigt djärva började byxkjolarna dyka upp. Flappern kallades tjugotalets idealkvinna – eller skandaldito – bara axlar med tunna band för att hålla klänningen som föll löst och gärna med lösa band eller remsor, bobbat hår som lämnade nacken bar, gärna kompletterat med långa halsband eller scarfs som vi ser på kvinnan i Susanne Meuniers kärlekspar i statusprylen den öppna bilen.

Att det inte bara var mamma som kunde ha synpunkter på slika äventyr lär vi av den berömda dansösen Isadora Duncans öde. Hon blev världsberömd efter att ha introducerat den moderna fria dansen men blev närmast halshuggen 1927 när hennes långa scarf fastnade i ekrarna på hennes Amilcar, en fransk sportbil. Hon dog omedelbart.

Efter en långsam start stormade svensk industri framåt under 20-talet med framgångar för företag som ASEA, LM ERICSSON, STAB, SKF och under de sista åren grundades också VOLVO. Ett av årtiondets stora skyltfönster i Sverige var Göteborgsutställningen 1923. På vykortet visar LM ERIKSSON upp sina produkter, något som de sannerligen inte verkar blygas över.

1928 sjösätts SVENSKA AMERIKA LINIENS nya flaggskepp Kungsholm. Här sparades inga klutar för att visa att svenska atlantångare inte stod några andra efter när det gällde första klass resande. Arkitekten Carl Bergsten fick med sig hela det gäng av konstnärer och konsthantverkare som hade skrällt på Art Deco utställningen i Paris 1925. Där fanns Oscar Nilsson, Carl Malmsten, Simon Gate, Edward Hald, Wilhelm Kåge, Isaac Grünewald, Elsa Gullberg, Märta Måås-Fjetterström, Rolf Engströmer, Gustaf Sandberg och många fler. Som synes var till och med barnens lekrum en genomarbetad art deco dröm!

Med börskraschen i USA den 29 oktober 1929 sjönk konjunkturen, Den stora depressionen inleddes och man kan säga att det glada 1920-talet slutade två månader före nyårsklockorna ringde.

1970-tal – för femtio år sen

Oljekrisen 1973 och den följande lågkonjunkturen präglade decenniet, och ses ofta som en brytningstid mellan industrisamhälle och tjänstesamhälle. Vänsterrörelsen var stark i många länder och en annan rörelse som växte sig stark var miljörörelsen. Perioden 1965–1975 har kallats det "röda årtiondet" och sammanfaller i Sverige med miljonprogrammet och i Kina kulturrevolutionen (1966–1976).

70-talet var också en tid när ”alla” tågluffade och vi fick lära oss en ny ekonomisk term: stagflation, samtidigt hög arbetslöshet och hög inflation.

12–13 maj 1971 - Almstriden i Stockholm i Sverige äger rum. De aktuella träden gavs ut på vykort av Alternativ stad.

Januari 1973 - USA drar sig ur Vietnamkriget efter många svenska och amerikanska demonstrationer och Watergate ej att förglömma.

11 september 1973 - Augusto Pinochet tar makten i Chile vid en militärkupp.

Oktober-november 1973 - Oljekrisen gör att lågkonjunktur utbryter i världen.

30 april 1975 - Vietnamkriget avslutas.

19 september 1976 - Sverige får borgerlig regering för första gången sedan 1936.

World Trade Center på Manhattan började ta emot hyresgäster redan 1970 men innan båda tornen var klara och den officiella invigningen skedde hade det hunnit bli den 4 april 1973.  Då var tornen det högsta byggnadskomplexet i världen med plats för 50 000 personer.

Den 28 mars 1979 havererade reaktor nummer 2 vid kärnkraftverket Three Mile Island (TMI-2), Harrisburg, Pennsylvania i USA. Olyckan blev en vändning för kärnkraftsdebatten i världen och Sverige

Svenska Vykortsföreningen

I verksamhetsberättelsen för 2019 skriver vår ordförande Benny Kullinger bland annat:

Medlemsantal: Föreningen hade 412 medlemmar vid utgången av år 2019, vilket är en ökning med 10.

Kort-nytt Kort-nytt har som vanligt getts ut med fyra nummer. Det är fjärde året med det nya formatet. Gensvaret är fortsatt mycket positivt.

Mässor och medlemsmöten Vi arrangerade tre mässor under 2019. Det var dels de sedvanliga vykortsmässorna Vykortets Dag den 30 mars och Valbomässan den 5 oktober, dels för andra året en mässa för vykort, böcker med mera i Gysinge den 8 juni i samband med Gysinge Marknad.

Dessutom har vi haft 2 medlemsmöten:

·         Medlemsträff i Enköping den 14 april då vi fick visning av doktor Westerlunds bostad.

·         Novemberträffen den 16 november.

Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna på Facebook och hemsida fortsätter. Under året permanentade vi vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade. Fördjupningsartiklarna i nyhetsbrevet är en medlemsförmån som medlemmar kan ta del av via hemsidan.

Övriga aktiviteter Vi har deltagit med eget bord vid flera av de större vykortsmässorna under året, bl.a. Haninge, Eskilstuna, Enköping, Huskvarna och Norrtälje. Dessutom höll vi föredrag på Stockholmia 2019.

Medlemmar i styrelsen har hållit ett tiotal föredrag om vykort under året, bl.a. för frimärks- och vykortsföreningar, hembygdsintresserade och pensionärer.!

Våra egna två årliga mässor har sedan några år blivit tre, 2019 blev det Vykortets dag i Uppsala 29 mars, Samlarmässa i samband med Gysinge Marknad 8 juni och Valbo mässan utanför Gävle den 5 oktober.

I föreningens styrelse ser vi fram mot ännu ett spännande vykortsår som kommer att presenteras närmare inför årsmötet i mars!

Några av årets evenemang blir:

  • Årsmöte Svenska Vykortsföreningen, kl 13 den 21 mars, Höganäsgatan 6 B, Uppsala
    Sedvanligt årsmöte med föredrag, förplägnad och vykortsbyte! Anmälan senast 14 mars! Benny Kullinger 0705-55 3950  
  • Vykortets dag       Uppsala, Vaksalaskolans matsal kl 10-16 den 28 mars
  • Medlemsmöte, Enköping Vi besöker Svenska Aero-Bilder och avslutar med fika och bytesträff. Den 16 maj Kl. 10, Gesällgatan 2, Enköping Den här träffen gör vi tillsammans med Eskilstuna Vykortsklubb! Anmäl dig senast 9 maj. 
  • Samlarmässa        Gysinge, kl 10-15 den 13 juni, Vykorts- och samlarmässa i samband med Gysinge marknad. Info: Christer Ögren, 0762-11 33 76

Vaksalaskolan, Uppsala, platsen för Vykortets Dag lördagen den 28 mars

 

Kort-nytt nr 4/2019 & 1/2020

Kort-nytt 2019 nr 4 hamnade i min brevlåda den 8 december, nr 1 2020 kommer i mars

Krönikans innehåll lutar mot en tillbakablick till det glada 20-talet – en berg- och dalbana. Året blir ett skottår med allt det betyder för vykortsfloran, de 32-a olympiska sommarspelen kommer att hållas i Tokyo och i november blir det presidentval i USA!

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

Medlemskapet gäller för kalenderåret, nya medlemmar får fortfarande samtliga nummer för året t.o.m. 1 oktober då medlemskapet istället gäller för 2021 inklusive Kort-nytt nr 4 2019.

För utlandsleveranser av tidningen behöver vi lägga på till 225 SEK, anmälan sker på samma ställe.

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

 

Aktuella mässor och aktiviteter

Visar aktiviteter de närmaste fyra månaderna, för längre perspektiv se evenemangstips.

Vill ni ha med era egna mässor – hör av er! Enklast genom att svara på månadsbrevet.

 

 

2020

MÄSSA

ÖPPETTIDER, ARRANGÖR

Febr

22

Södertörns vykorts- och frimärksmässa, Haninge

Kl 10-16, Runstensskolan, Runstensvägen 9, Arrangör: Södertörns Vykortsförening

29

Frimärks- vykortsmässa, Torshälla

Kl 10-15

Gökstensskolan, Gökstensgatan

Arrangörer: Eskilstuna Vykortsförening och Torshälla Frimärksklubb

29

Rosvik. Filateliträff i norr för alla som är intresserade av frimärken och vykort. Samlare från Norr-och Västerbotten. Köp, Byte, Försäljning och Fikaförsäljning. Auktion av inlämnade objekt kl 13.30.

Klubbvägen 4

Rosvik (ca 15 från Piteå centrum)

Arrangör: Piteå Frimärksklubb

Mars

1

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

7

Samlarmässa för frimärken och vykort, Falköping

Kl 10-15, Folkets park, Trinnöjegatan

Arrangör: Floby Filatelistförening

14

Samlarmässa med frimärken, vykort, m.m., Näsbypark

Kl 10-15: Näsbypark Centrum, Eskadervägen 4

Arrrangör: Norrorts Frimärksförening

21

Årsmöte Svenska Vykortsföreningen

Kl 13.

Höganäsgatan 6 B, Uppsala
Sedvanligt årsmöte med föredrag, förplägnad och vykortsbyte!
Arr: 
Svenska Vykortsföreningen

Motioner och anmälan: Benny Kullinger,

tel 0705-55 39 50

21

Frimärks- och vykortsmässa i Växjö

Kl. 10.00–15.00.

Domkyrkocentrum, Gymnasiegränd 1 B. 

Arrangör: Växjö Filatelistförening

28

Vykortets dag, Uppsala

Kl. 10-16, Vaksalaskolans matsal, Uppsala
Arrangör: 
Svenska Vykortsföreningen
Mässgeneral: Christer Ögren, tel 076-211 33 76

April

4

Mälardalsträff med frimärken och vykort, Arboga

Kl. 10-15, Stadsbiblioteket, Kapellgatan 19

Arrangör: Arboga Frimärksklubb

4

Samlarmässa, Enköping

Kl. 9.30-15.00, Bergvretenhallen, Svartriskg. 2

Arrangör: Enköpings Filatelistförening

5

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

5

Samlarmässa, Nyköbing Falster, Danmark

Kl. 10-16, Nyköbing Falster Hallerne

Arrangör: Nyköbing F. Frimaerkeklub

11

Samlarträff med frimärken och vykort, Forssa, Finland

Kl. 9-15, Järjestöjentalo, Kuhanlankatu 17

Arrangör: Forssan Filatelister

17-18

SFF-dagarna med frimärks- och vykortsmässa, Värnamo

Arrangör: Sveriges Filatelistförbund och Värnamo Filatelistförening

25

Bytesträff Kyrkvännerna, Växjö

Bytesträff med årsmöte.

Kom och byt kyrkkort med oss!
10 000-tals kort på borden.

Kl. 10–16, Skogslyckans församlingshem,
Ekebovägen 15, Växjö.
Arr: 
Samlarföreningen Kyrkvännerna

25-26

Antik- och samlarmässa, Hudiksvall

Lö kl. 10-16, Sö kl 10-15, Ishallen Glysis

Arrangör: Hudiksvallsortens Samlarförening

Maj

3

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

10

Vykortsmässa Olofström

Kl. 10–15, Folkets Hus, Olofström
Östra Storgatan 24, Olofström
Info: Curt Andersson, 0768-51 67 77
Arr: Folkets Hus i Olofström, Västra Blekinge Vykortsklubb, Olofströms kommun

16

Medlemsträff Svenska Vykortsföreningen

Bytardag samt besök hos
Svenska Aerobild AB i Enköping

Kl.  10

Gesällgatan 2, Enköping

Arr: Svenska Vykortsföreningen

Anmälan: Jan Fredrikssontel 076-80 11 420

21

Forshagamässan Antik & Kuriosa

75 utställare varav 7-8 vykortsäljare.

Kristi Himmelfärdsdag torsdag den 21 maj kl 10-15 i Ängevi Ishall.

Info: Forshagamässan Antik & Kuriosa

Jun

7

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

13

Gysinge marknad
Vykorts- och samlarmässa i samband med
Gysinge marknad.

Arrangör: Svenska Vykortsföreningen
Mässgeneral: 
Christer Ögren, tel 076-211 33 76

 

 

   

 

 

Råttans år (Enbart medlemmar)

Artikeln ingår, liksom följande tre avsnitt i medlemsupplagan i PDF-format på vår hemsida som ni kan nå här.

Användar-id och lösenord behövs. Om ni inte fått detta sen tidigare kan alla medlemmar erhålla detta genom ett mail till info@samlavykort.se.

Apokalypsens ryttare (Enbart medlemmar)
 
Tvisten om Jönköpings privilegiebrev utvecklar sig (Enbart medlemmar)
 
Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)
 
 
 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

För ett friskt vabbruari hälsar

Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.