Kan du inte läsa nyhetsbrevet? [$Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har]
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 2020 nr 3. (2020-04-09)
Hej ! 

Välkommen till nyheter och vykortsbulletiner från Svenska Vykortsföreningen!
 

Innehåll

  • Social distansering

  • Svenska Vykortsföreningen!

  • Kort-nytt nr 1 och 2/2020

  • Aktuella mässor - alla i princip inställda!

  • Råttans år inleddes den 24 februari 2020 (medlemmar)

  • Apokalypsens ryttare (medlemmar)

  • Jönköping tar strid om privilegiebreven (medlemmar)

  • Aktuella aktiviteter och böcker (medlemmar)

  • Om nyhetsbrevet

De längre artiklarna enbart tillgängliga i en version på vår hemsida skyddad av användar-id och lösenord. Denna är också en formaterad PDF-version, lämplig för er som vill skriva ut nyhetsbrevet. 

Vi distribuerar nyhetsbrevet fritt till alla vykortsintresserade. Men hela brevet förbehåller vi oss medlemmar. 

 

Social distansering

 

Social distansering – gäller också tigrar!

I sviterna efter Första världskriget bildades 1920 den internationella samarbetsorganisationen Första kvartalet av 2020-talet har gått från spridda rykten om en ny sjuka i Kina till en fullfjädrad pandemi där vi alla hukar under de restriktioner som den medför för våra liv och kontakter – för oss som det är så väl med att vi fortfarande är friska.

För ett par dagar sen erfor vi att social distansering också måste appliceras på tigrar! Den fyraåriga malayatigern Nadia på Bronx Zoo testades positivt för viruset som en försiktighetsåtgärd efter det att hon fått torrhosta. Även hennes syster Azul samt två sibiriska tigrar och tre afrikanska lejon har fått liknande symptom men har inte testats för viruset meddelade SVT i söndags. De tros ha fått smittan från sina skötare. I väntan på att vår statsepidemiolog tar upp saken vid hans dagliga tal till folket tror jag att det är påkallat att uppmana till social distansering även från stora kattdjur.

Social distansering anno 1903

Uttrycket vi nu har fått lära oss, ”social distansering”, är förstås ett modernt inlån från engelskan som första gången lär ha använts av Expressen 2011. Men det är sista veckorna det har sköljt över oss i alla kanaler och kommit på allas läppar: ”Icke-medicinska åtgärder för att hejda eller sakta ner smittspridning av infektionssjukdomar bland en befolkning. Begreppet syftar på undvikande av normala sociala kontakter vilket är ett sätt att undvika smittspridning. ” (Wikipedia).

Särskilt har de länder som genomfört en total ”Lock-down” utvecklat en balkongkultur där allt från opera-föreställningar till massorkestreringar har gått av stapeln. Det är inte så konstigt när alla som inte är kritiskt nödvändiga för sjukvård, polisväsende och matförsörjning har hemförlovats till sina lägenheter.

Alla som kan rekommenderas att jobba hemifrån

Ett vanligt sätt att upprätthålla den sociala distansen har förstås blivit att jobba hemifrån.

Kulturlivet har blivit digitalt.

Kulturlivet tillhör de hårdast drabbade områdena. Är en live aria på operan värd att våga livet för?

De lagstadgade inskränkningarna har tillsammans med begripliga tveksamheter från arrangörer och kulturkonsumenter av alla typer av offentliga sammankomster har i praktiken rensat bort alla arrangemang.

Kulturproducenterna har inom några veckors tid gått från överfyllda agendor till tomma. Våra museer och scener är stängda. Många har försökt hitta alternativa vägar – moderna museet har dagliga soffvisningar via Facebook och Instagram, Operan visar baletter och operor. Som vår siare från 1950-talet antyder kanske upplevelsen inte alla gånger går upp mot en direktupplevelse – men ”beggars can’t be chosers” som engelsmännen säger!

Vid hemmajobb är det viktigt att skilja mellan arbete och fritid.

Nu när mångas vardag har ändrats så fundamentalt fylls alla magasins- och soffprogram med förståsigpåare som berättar hur vi skall hantera den nya verkligheten.

”Inrätta fasta rutiner”, ”skilj mellan arbete och fritid”, ”klä på/av dig i din vanliga arbetsuniform när du går på/av arbetsdagen” är några av råden som brukar hagla. Jac’s familj som distraheras av fotboll   (-sVM -58?) skulle för närvarande ha en distraktion mindre – nästan alla idrottsevenemang är ju också inställda.

Nu har även Sommar-OS i Tokyo ställts in, eller möjligen senarelagts till 2021 – det skall tydligen fortfarande heta OS 2020! Tidigare har OS bara ställts in på grund av världskrig, OS 1940 i Helsingfors frös ju som bekant inne och återkom först 1952 som ett efterlängtad bevis på Finlands återhämtning.

Undvik hamstring av bristvaror som toapapper, handsprit och mediciner!

Sedan Corona-skuggan lade sig över landet har en rad hamstringsvågor passerat över landet och världen. Toapapper, engångshandskar, pasta, mediciner och inte minst handsprit har i olika vågor burits ut ur butikerna och lämnat tomma hyllor. Tydligen har en dylik situation refererats av Jac Edgren ovan.

Numera verkar hamstrandet flyttats från privatpersoner till stater – all produktvärdekedjor som byggts globalt där varje komponent byggs på billigaste plats med just-in-time leverans mellan varje steg rasar nu samman när varje land försöker lägga beslag på det som för ögonblicket råkar befinna sig inom gränserna.

En glad Påsk tillönskas!

Alla våra läsare tillönskas en rolig och frisk påsk om än den av säkerhetsskäl behöver avnjutas på det här sättet. Många långbord lär dukas med Skype eller motsvarande som länkar mellan gästernas bord!

Svenska Vykortsföreningen

Carla-förlagets vykort från 1980-90(?) - nu i nytt ljus
Inledningen av 2020-talet blev annorlunda än vad någon av oss föreställt sig.
Förenings- och mässverksamheten påbörjades normalt nog i januari och februari där föreningen var representerad vid mässorna i Uppsala, Haninge och Torshälla. Själv hade jag nöjet att bli inbjuden att hålla vykortsföredrag på filatelistklubbarna i Sollentuna och Vällingby.
Men i början av mars när sportlovsresenärerna hunnit återvända från Italien slog sjukdomen, eller åtminstone rädslan för den till med full kraft. Regeringen förbjöd sammankomster med mer än femhundra deltagare och den numera världsberömda statsepidemiologen Anders Tegnell började hamra in sitt budskap om social distansering, undvikande av ej nödvändiga resor och att äldre äldre bör undvika alla sociala kontakter.

Med detta i åtanke fick vår förening liksom alla andra filatelist- och vykortsföreningar i ilfart planera om våra program.

Även om flertalet av våra sammankomster och mässor samlar mindre än regeringens stipulerade maxantal femhundra så kunde vi med hjälp av folkhälsomyndighetens riskmall för mötesarrangörer dra slutsatsen att riskfaktorer fanns: ja, de måste ske inomhus, alla våra medlemmar var inte tonåringar att det var svårt att tvätta varje vykort med handsprit för varje gång någon tagit i det.
Årsmöte 2020 Svenska Vykortsföreningens Årsmöte den 21 mars genomfördes men i stympat skick. Alla medlemmar som anmält sig fick delta i ett elektroniskt årsmöte utformat i samråd med vår revisor.
Inget fysiskt möte skedde och de sedvanliga muntrationerna runtom fick anstå men årsmötet kunde hållas och en ny styrelse och budget fastställas. Lyckligtvis låg inga stridsäpplen i agendan denna gång och de bland styrelse och övriga funktionärer som var uppe för omval blev också omvalda.
Kort-nytt Vårt huvudorgan räknar vi med skall komma ut i vanlig ordning med fyra nummer, det första kom ut i början av mars.
Mässor och medlemsmöten Vi arrangerar normalt tre mässor under året. Där har vi beslutat att ställa in både Vykortets Dag den 28 mars och Samlarmässan i Gysinge den 13 juni. Vi undersöker om det finns möjligheter att återkomma under hösten.
Mässan i Valbo under oktober planerar vi fortfarande att genomföra men får förstås beakta utvecklingen.
Närmast ligger medlemsmötet den 16 maj: Bytardag samt besök hos Svenska Aerobild AB i Enköping, Kl.  10, Gesällgatan 2, Enköping.
Detta är än så länge INTE inställt men vi avvaktar anmälningar och den allmänna utvecklingen för att ta slutlig ställning.
Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna på Facebook och hemsida fortsätter. Under 2019 permanentade vi vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade. Fördjupningsartiklarna i nyhetsbrevet är en medlemsförmån som medlemmar kan ta del av via hemsidan.
Lösenord kommer att bytas och skickas till medlemmarna efter detta nummer.
 
 

 

Kort-nytt nr 1 & 2/2020

Kort-nytt 2020 nr 1 hamnade i min brevlåda i början av  mars.

Dead-line för nr 2 är redan den 15 april så om ni vilar på hanen är det bråttom!

Min krönika ser ut att bli en tillbakablick till 1920s pandemier och hur de hanterades då. Liksom nu saknades fungerande bot eller vaccin för tuberkulos och spanska sjukan så visst känner vi igen råden från Anders Tegnell. Krönikan fortsätter på samma tema som apokalypsens ryttare i medlemsdelen av nyhetsbrevet, men är mer inriktad på motåtgärder och behandling av de nämnda pandemierna!

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

Medlemskapet gäller för kalenderåret, nya medlemmar får fortfarande samtliga nummer för året t.o.m. 1 oktober då medlemskapet istället gäller för 2021 inklusive Kort-nytt nr 4 2019.

För utlandsleveranser av tidningen behöver vi lägga på till 225 SEK, anmälan sker på samma ställe.

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

 

Aktuella mässor och aktiviteter

Visar huvudsakligen inställda aktiviteter de närmaste tre månaderna, för längre perspektiv se evenemangstips.

Vill ni ha med era egna mässor – hör av er! Enklast genom att svara på månadsbrevet.

 

  

2020

MÄSSA

ÖPPETTIDER, ARRANGÖR

April

4

Mälardalsträff med frimärken och vykort, Arboga Inställd

Kl. 10-15, Stadsbiblioteket, Kapellgatan 19

Arrangör: Arboga Frimärksklubb

4

Samlarmässa, Enköping Inställd

Arrangör: Enköpings Filatelistförening

5

Vykortsbörsen: Tiden står kvar, om cafeet är öppet kan ju de som känner sig helt friska gå dit, men inget organiserat möte.

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

5

Samlarmässa, Nyköbing Falster, Danmark Inställd

Arrangör: Nyköbing F. Frimaerkeklub

11

Samlarträff med frimärken och vykort, Forssa, Finland Inställd

Kl. 9-15, Järjestöjentalo, Kuhanlankatu 17

Arrangör: Forssan Filatelister

17-18

SFF-dagarna med frimärks- och vykortsmässa, Värnamo Senareläggs

Arrangör: Sveriges Filatelistförbund och Värnamo Filatelistförening

25

Bytesträff Kyrkvännerna, Växjö

Inställd

Skogslyckans församlingshem,
Ekebovägen 15, Växjö.
Arr: Samlarföreningen Kyrkvännerna

25-26

Antik- och samlarmässa, Hudiksvall Inställd

Arrangör: Hudiksvallsortens Samlarförening

Maj

3

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

10

Vykortsmässa Olofström Inställd

Folkets Hus, Olofström
Östra Storgatan 24, Olofström
Info: Curt Andersson, 0768-51 67 77
Arr: Folkets Hus i Olofström, Västra Blekinge Vykortsklubb, Olofströms kommun

16

Medlemsträff Svenska Vykortsföreningen

Bytardag samt besök hos
Svenska Aerobild AB i Enköping

Kl.  10

Gesällgatan 2, Enköping

Arr: Svenska Vykortsföreningen

Anmälan: Jan Fredrikssontel 076-80 11 420

21

Forshagamässan Antik & Kuriosa INSTÄLLD

Kristi Himmelfärdsdag torsdag den 21 maj inställd.

Info: Forshagamässan Antik & Kuriosa

Jun

7

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

13

Gysinge marknad INSTÄLLD
Vykorts- och samlarmässa i samband med
Gysinge marknad.

Arrangör: Svenska Vykortsföreningen
Mässgeneral: Christer Ögren, tel 076-211 33 76

 

 

   

 

 

Råttans år (Enbart medlemmar)

Artikeln ingår, liksom följande tre avsnitt i medlemsupplagan i PDF-format på vår hemsida som ni kan nå här.

Användar-id och lösenord behövs. Om ni inte fått detta sen tidigare kan alla medlemmar erhålla detta genom ett mail till info@samlavykort.se.

Apokalypsens ryttare (Enbart medlemmar)
 
Tvisten om Jönköpings privilegiebrev utvecklar sig (Enbart medlemmar)
 
Aktuella aktiviteter och böcker (Enbart medlemmar)
 
 
 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

En härlig och säker påsk tillönskas

Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.