Kan du inte läsa nyhetsbrevet? $Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 2020 nr 4. (2020-05-29)
Hej ! 

Välkommen till nyheter och vykortsbulletiner från Svenska Vykortsföreningen!
 

Innehåll

  • Vykortshälsningar från 100 och 102 år sen - Tegnell anno 1918!

  • Svenska Vykortsföreningen!

  • Kort-nytt nr 1 och 2/2020

  • Aktuella mässor - alla i princip inställda men hösten börjar fyllas på!

  • I år blev första maj virtuellt (medlemmar)

  • Erik Forsman "Den siste tomtemålaren" (medlemmar)

  • Valborg Schonberg butiksägare, treckningslärare och vykortskonstnär (medlemmar)

  • Aktuella aktiviteter och böcker (medlemmar)

  • Om nyhetsbrevet

De längre artiklarna enbart tillgängliga i en version på vår hemsida skyddad av användar-id och lösenord. Denna är också en formaterad PDF-version, lämplig för er som vill skriva ut nyhetsbrevet. 

Vi distribuerar nyhetsbrevet fritt till alla vykortsintresserade. Men hela brevet förbehåller vi oss medlemmar. 

 

    Tyngdpunkten i Jenny Nyströms årstidssolfjäder har såååå långsamt börjat svänga till sommar

 

Vykortshälsningar  från 100 och 102 år sen

Anders Tegnell anno 1918

HÄLSANS BUDORD

Jag lovar att:

1.     Andas frisk luft var jag än arbetar eller leker

2.     Stanna utomhus så mycket som möjligt

3.     Sova med öppet fönster

4.     Andas genom näsan, inte genom munnen

5.     Bada minst en gång i veckan

6.     Hålla mina kläder rena och välskötta

7.     Alltid vara prydlig i skolan

8.     Inte smutsa ner min klass

9.     Borsta mina tänder, särskilt innan jag lägger mig

10.  Inte spotta på offentlig plats

11.  Inte röra saker som kan ha fått andras saliv på sig

12.  Tvätta händerna före måltider och när du varit på toaletten

Läs löftena varje dag tills du kan dem utantill!

Noterat ”Souvenir från konferensen den 27 september 1918".

Vykortet är en variant av hälsoråd riktad till barn som Amerikanska kommissionen mot tuberkulos gav ut i Frankrike. Kommissionens huvudmål var att skydda de amerikanska trupperna från att smittas av tuberkulos som grasserade i Frankrike när de kom till Europa 1917–18 efter USA:s inträde i första världskriget.

Liksom idag för COVID-19 saknades 1918 vaccin och botemedel för såväl tuberkulos som den sjukdom som med början under våren 1918 spreds över världen – spanska sjukan.

Ironiskt nog är en av flera teorier för hur spanska sjukan uppstod att den kom från rekrytlägren i Kansas. Med tätt packade soldater som sedan transporterades ut över världen till nya militärbaracker och skyttegravar skapades närmast ideala förhållanden för viruset att propageras.

Så att vi ser likheter med vad alla vår Anders Tegnell dagligen har trumpetat ut är inte så konstigt:

·         Stanna hemma om du är sjuk

·         Tvätta händerna ofta med tvål och vatten

·         Res bara om det är nödvändigt

·         Social distansering…..etc

(officiell lista finns på folkhalsomyndigheten.se, den är faktiskt nästan lika lång som anno 1918.). 

Jobba hemifrån var ju inte riktigt aktuellt för så många 1918, frisk luft har däremot en starkare plats än i årets version även om Anders Tegnell har hörts påtala fördelen att andas genom näsan. Möjligen är det miasmateorin, att sjukdomar sprids med dålig luft, som fortfarande ger avtryck 1918.

För 100 år sen maj 1920

Kronprinsessan Margareta död i blodförgiftning 1 maj 1920

”Nu har solstrålen i Stockholms slott slocknat” avslutade statsminister Gustaf Branting den blindkonselj som hölls efter att han nåtts av dödsbudet under sitt förstamajtal på Gärdet den 1 maj 1920.

Efter att skyndsamt ha avslutat på Gärdet hade han som statsminister satt sig i konseljen för att ta ställning till läget. Kronprinsen var alldeles nedbruten av händelsen så regenten deltog inte i konseljen, därav uttrycket blindkonselj.

Kronprinsessan tycks allt sedan sin ankomst till Stockholm den 10 juni 1905 ha charmat både den kungliga familjen och landet i stort genom sin muntra entusiasm, vilja och förmåga att representera också utan sin make vid sin sida, engagemang för goda saker och ett idogt säkerställande av regentlängden.

Vid dödsfallet väntade kronprinsessan sitt sjätte barn. Hon hade hösten innan först drabbats av en öroninflammation med komplikationer som krävde operation, följt av vattkoppor i mars. En svår förkylning hemhämtad från Leksand utvecklades till lunginflammation vilket förvärrades till sepsis, blodförgiftning som blev direkta dödsorsaken. På hundra års avstånd låter det för en amatör misstänkt likt som resultatet av den cytokinstorm, en överreaktion av immunförsvaret, som kan drabba särskilt yngre offer för Covid-19 liksom för 100 år sen också spanska sjukan.

Kronprins Gustaf med barnen arvprins Gustaf Adolf, Ingrid Sigvard och Bertil går efter kistan.

Begravningen skedde den 13 maj med en enorm begravningsprocession med Sveriges, Norges och Danmarks kungar, Margaretas far Hertig Arthur som Storbrittaniens representant och betraktat av hela Stockholm på benen för att dela på sorgen. Prinsessan hade legat lik i Rikssalen, processionen tog henne utför Lejonbacken till Storkyrkan där begravningsriten hölls av ärkebiskop Nathan Söderblom.

Kronprinsessans grav på den nya kungliga begravningsplatsen

Kronprinsessan hade bestämt motsatt sig att hamna på svenska kungars traditionella begravningsplats, Riddarholmskyrkan. Hon önskade sig en plats nära naturen och hade tillsammans med kronprins Gustaf utsett en lämplig plats, den lilla ön Karlsborg i Brunnsviken nära Haga slott.

Eftersom denna inte stod klar fick hon en temporär viloplats i Storkyrkan. Kronprinsparets gode vän, arkitekten Ferdinand Boberg, fick i uppdrag att utforma den nya begravningsplatsen. 1922 stod den färdig och kronprinsessan kunde få sin slutliga viloplats. På vykortet kan kransbandet utläsas ”Till vår älskade Daisy” som var kronprinsessans namn inom familjen.

Ett vykort efter kronprinsessan Margaretas målning från Sofiero med Kronborgs slott i fonden

Margareta var, när hennes officiella och familjeplikter så tillät, en entusiastisk konstnärinna. Hennes stadige målarkompis var Ferdinand Bobergs hustru Anna Boberg-Scholander. Mesta delen av hennes konst finns kvar inom kungafamiljen, en del blev priser i välgörenhetsarrangemang. På vykort är ett kort i Rödakorsserien från krigsåren mest känt, men på senare tid har också en serie getts ut av Ultra där vykortet ovan finns med.

Ingrid Bergman som Jeanne d'Arc 1948

I april 1430 begav sig Jeanne d’Arc till Compiègne för att försvara den mot en engelsk och burgundisk belägring. En riskfylld mindre strid den 23 maj ledde till att hon tillfångatogs. Burgunderna sålde henne till engelsmännen som under det pågående hundraårskriget hade tillfogats en rad nederlag sedan Jeanne med en ny, offensiv, taktik och ledarskap hade kommit upp sig i den franska armén under Karl VII.

Efter hennes segrar under 1429 vid Orléans, återerövrandet av broarna längs Loire, gick vägen mot Reims och ett återerövrande av Jargeau den 12 juni, Meung-sur-Loire den 15 juni och Beaugency den 17 juni, slaget vid Patay den 18 juni. Hon fortsatte 29 juni, den 3 juli kapitulerade staden Auxerre, Troyes krävde fyra dagar lång belägring innan Reims öppnade sina portar 17 juli. Kungakröningen av franska kungar som traditionellt skedde i Reims hade Karl VII aldrig kunnat genomföra. Nu skedde den i Jeannes närvaro vid högaltaret morgonen därpå.

'

Jeanne vid Karl VIIs kröning i Reims efter J G Ingres

Här tappade fransmännen farten och när Jeanne kunde fortsätta året därpå blev hon tillfångatagen. Som symbol hade hon blivit enorm men engelsmännen trodde de kunde rå på hennes lyskraft. Nyckeln var att få henne fälld som kättare och bränd på bål. För detta arrangerade de en skådeprocess där de efter mycket trixande lyckades få henne dömd och avrättad den 30 maj.

Men skadan för den engelska saken var skedd. Kriget fortsatte visserligen I 20 år till men engelsmännen lyckades aldrig få tillbaka initiativet och fick 1450 ge upp den franska kronan.

1452 lyckades Jeannes mor med franskt stöd få en undersökning av rättegången och domen öppnad och efter fyra års grundlig undersökning förklarades domen ogiltig, domaren blev postumt bannlyst för att ha dömt en oskyldig och Jeanne förklarades martyr.

Souvenir från Jeannes saligförklaring 1909

Med denna kyrkans bortsopande av domen låg vägen till helgonskap öppen – men det skulle dröja länge innan de återstående stegen enligt katolska kyrkans regler skulle genomföras.

Under 1700-talet togs Jeanne upp som symbol av Katolska ligan, en organisation som uppstod under hugenott-krigen med mål att utrota protestantismen från Frankrike. Under mitten av 1800-talet tog en fransk biskop upp henne som symbol och initierade nästa steg i trappan, ett saligförklarande. Detta skedde slutligen 1909 då upploppet mot första världskriget inletts i slutskedet av la belle epoque.

När första världskriget och spanska sjukan genomlidits var det efter Versaillesfredens återupprättande av den franska äran var det dags.

På årsdagen av hennes död den 30 maj 1920 kanoniserades Jeanne i Peterskyrkan av påve Benedikt XV i närvaro av 30 000 åskådare och 130 medlemmar i Jeanne d’Arcs släkt.

Därefter förklarades hon snabbt som ett av Frankrikes sex nationalhelgon och blev snabbt den viktigaste.

JA-propaganda från Schweiz NF folkomröstning

Den 16 maj 1920 hölls folkomröstning om medlemskap i Nationernas Förbund i Schweiz.

Landet hade visserligen varit en av grundarstaterna vid Versaillesfreden året innan, men icke desto mindre krävdes en obligatorisk folkomröstning för att ratificera medlemskapet.

Omröstningen hölls med en stor mängd reklamvykort från båda sidorna och krävde en majoritet av både befolkningen och antal kantoner. Folkmajoriteten nådde 46 % mot 43, antalet kantoner jämnare 11,5 mot 10,5.

Men Schweiz kom med i NF, visserligen utan förpliktigande till militära ingripanden men blev tillsammans med Sverige en tillskyndare av organisationen för kollektiv säkerhet. NFs huvudkontor hamnade i Geneve, numera FNs europakontor.

Glöm inte Mors dag!

Två morsdagskort signerade Alva Lundin med dikter till mor av Elin Eliasson

Mors dag infaller i år den 31 maj i Sverige, Den firas på många håll i världen på olika sätt och dagar.

Dagen introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis, efter att hennes mor, fredsaktivisten Ann Jarvis, avlidit den 9 maj. Samma år inledde Anna Jarvis en kampanj för att i samband med årsdagen av moderns död försöka få instiftat en dag som skulle hedra alla mödrar, ”den person som gjort mer än någon annan för dig".

Efter en trevande inledning tog det med kyrkans och affärsmäns hjälp fart. 1914 tecknade President Woodrow Wilson lagförslaget som gjorde mors dag till en national helgdag.

I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg, annars aktiv i föreningen mot osedlighet.

Vykort till mor blev en stor artikel och en egen välutvecklad genre under 1920-talet. Alla hade de en vacker bild med Mor i hemmet, blommor, eller som här ett väl ornerat mönster kompletterat med en dikt till högtidsföremålet. Om kortet som ofta är utgivet av Axel Eliasson är den vanligen undertecknad E. E. för Elin Eliasson, Axels hustru.

Många konstnärer gjorde mors-dag-kort, här ser vi en mer ovanlig – Alva Lundin. Hon är en mycket känd kvinna från svensk filmhistoria. Utformning av för-mellan och eftertexter i filmer blev viktiga långt innan Star Wars texterna om en galax långt borta svävade fram genom Rymden. Alva hade en dominerande position för att utforma dessa inom svensk film från Eroticon till Ingmar Bergman.

 

Svenska Vykortsföreningen

                     Basic mässbesöksutrustning 2020?  Vykort från 1990
Första halvan av 2020 är snart slut men utan att vi ser slutet på den förhärjande pandemi av Covid-19 som också påverkat många aspekter av vår hobby – om än inte alla.

Sen början av mars har i princip alla föreningsmöten, mässor och andra sammankomster ställts in till och med juli. Så också våra traditionella mässor Vykortets dag och Gysinge liksom det efterlängtade besöket hos Svenska Aerobild AB i Enköping planerat 16 maj.

Andra aspekter finns kvar: sortera vykort? Få ordning på de olika serierna? Internet med Samlamera, Tradera, eBay och Delcampe ligger öppet för både köp och försäljning. Skriva något för Kort-nytt eller som i min lokala frimärksklubb, där vi har börjat skicka varandra små utmaningar i brist på möten.

Våra museer och arkiv kanske har stängt dörrarna men många digitala möjligheter har öppnats för den vetskapstörstande.

Själv har jag frossat i Kb:s tidningsdatabas som tillfälligt legat öppen över internet även efter 1904 som tidigare har varit gränsen. Där hittar man reportage från händelsen på vykortet, notiser och dödsrunor för personer och konstnärer på eller bakom vykort.

Många nya medlemmar har också passat på att anmäla sig digitalt för att kunna ta del av Kort-nytt och nyhetsbrev som det här fullt ut. Tack för det, vi behöver er!

Från augusti ligger fortfarande mässor planerade och några djärva föreningar har börjat flytta inställda mässor till hösten, se evenemangslistan.

Men även detta bör nog tas med en nypa salt – nyligen levererade folkhälsomyndigheten en glimrande västgötaklimax när deras efterlängtade lättnader för ”yngre äldre” för folk över 70 presenterades.

På nyheterna presenterades en dräkt påminnande om den på vykortet – fast mer färg och heltäckande, som en prototyp för alla som vill gå på konserter framöver.

SFF som redan flyttat sin kongress till September återkom i dagarna med ännu en senareläggning, nu till 3 december tillsammans med Nordia-utställningen!

Kort-nytt Vårt huvudorgan kommer ut i vanlig ordning med fyra nummer, nr 2 första dagarna i juni.

Mässor och medlemsmöten Vi arrangerar normalt tre mässor under året. Där har vi beslutat att ställa in Vykortets Dag den 28 mars och Samlarmässan i Gysinge den 13 juni. Mässan i Valbo under oktober planerar vi att genomföra men får förstås beakta utvecklingen.

Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna hemsida fortsätter. Under 2019 permanentade vi vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade. Fördjupningsartiklarna i nyhetsbrevet är en medlemsförmån som medlemmar kan ta del av via hemsidan.

Lösenord kommer att bytas och skickas till medlemmarna efter detta nummer.

 
 

 

Kort-nytt nr 1 & 2/2020

Kort-nytt 2020 nr 2 är i dagarna skickat till tryckeriet och landar i våra brevlådor i början av juni.

Krönikan handlar om 1920s pandemier. Liksom nu saknades fungerande bot eller vaccin för tuberkulos och spanska sjukan så visst känner vi igen råden från Anders Tegnell.

Många samlar vykort från Sveriges ursprungsfolk samerna, Anders Saxon tar steget över pölarna och berättar om Japans: Ainufolket.

En ny signaturförteckning, nr 33 från föreningen presenteras, signaturen AO, Artur Olsson av Göran Heijtz och Arne Sandström.

Gunilla Kullinger om glädjen att hitta ett orört album samlat vid tiden och vad man kan få ut av det.

G. W:son Cronquist en av Sveriges fotografiska snillen presenteras av Arne Sandström som också har skrivit om ångfartyget Ejdern.

Det finns många vykort med varianter av signaturen Kempe. Bakom dessa varianter ligger konstnärerna Ragnar, Roland, Frans Michael och troligen några till. En populär variant är signaturen KeMpe som gäckat mig och några av Sveriges auktionister. Nu presenteras en ung reklamtecknare som gick bort bara några dagar efter att hans sista julkortsserie presenterats i tidningarna 1938.

Medlemskapet gäller för kalenderåret, nya medlemmar får fortfarande samtliga nummer för året t.o.m. 1 oktober då medlemskapet istället gäller för 2021 inklusive Kort-nytt nr 4 2019.

För utlandsleveranser av tidningen behöver vi lägga på till 225 SEK, anmälan sker på samma ställe.

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

 

Aktuella mässor och aktiviteter

Visar huvudsakligen inställda aktiviteter de närmaste tre månaderna, för längre perspektiv se evenemangstips.

Vill ni ha med era egna mässor – hör av er! Enklast genom att svara på månadsbrevet.

 

   

2020

MÄSSA

ÖPPETTIDER, ARRANGÖR

På grund av Covid-19 har i princip alla mässor från andra veckan i mars till och med juli 2020 blivit inställda. Höstens mässor kan förhoppningsvis bli av men kolla för säkerhets skull med respektive arrangör!

Jun

7

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

13

Gysinge marknad INSTÄLLD
Vykorts- och samlarmässa i samband med
Gysinge marknad.

Arrangör: Svenska Vykortsföreningen
Mässgeneral: 
Christer Ögren, tel 076-211 33 76

Aug

2

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

29

Göteborg.  Fredriksons mässa, Frimärken och vykort



kl. 10–15

Dalheimers Hus

Slottsskogsgatan 12, Göteborg

Arrangör: Göran och Eva Fredriksson

Sep

4-6

Nordia 2020, nordisk frimärksutställning, Malmö

Flyttad till 4-6 December

Fre kl. 11-18, lö. kl- 10–17, sö kl. 10–15.

Malmömässan, Mässgatan 6 (Hyllie).

Arrangör Malmö Filatelistförening

6

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

12

Stamps in Svedala, Frimärks ochg Vykortsmässa

Kl 10-17 Aggarpshallen i Svedala

Arrangör: Svedala Unga Frimärkssamlare

12

Samlarmässa i Ausås i Ängelholm

Kl. 11–15.

Ausås

Arrangör: Ängelholms Filatelistförening

27

Frivy 2020, frimärks- och vykortsmässa, Huskvarna

Kl 10-16

Huskvarna Folkets Park

Arrangör: Jönköpings Posthistoriska Förening

Okt

4

Vykortsbörsen

Kl 12-15 Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B, vid
Södra Station Stockholm

?

Valbo-mässan, vykort och andra
pappersvaror för samlare utanför
Gävle.

Kl 10-15,
Äldreboendet Furugården, Groths väg 3
Arrangör 
Svenska Vykortsföreningen
,
Mässgeneral: 
Christer Ögren,
telefon 076-2113376.

10

Klippan. Sågtandat. Frimärks- och vykortsmässa. 

Arrangör: Klippans Filatelistklubb

17

Trollex. Trollhättan

Arrangör: Trollhättans Filatelistförening

 

 

   

 

 

Digitalt första maj (För medlemmar)

Artikeln ingår, liksom följande tre avsnitt i medlemsupplagan i PDF-format på vår hemsida som ni kan nå här.

Användar-id och lösenord behövs. Om ni inte fått detta sen tidigare kan alla medlemmar erhålla detta genom ett mail till info@samlavykort.se.

Erik Forsman "Den siste tomtemålaren" (För medlemmar)
 
Signaturen V. Schonberg (För medlemmar)
 
Aktuella aktiviteter och böcker (För medlemmar)
 
 
 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

En härlig och säker sommar tillönskas

Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens
Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.