Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 
Kan du inte läsa nyhetsbrevet? Klicka här
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 2020 nr 6 Sommarquiz 2020          2020-07-03
 
Hej ! 

Vi försöker med en nydaning från vår sida – ett sommarquiz! Vi kanske till och med hittar ett pris till de snabbaste svararna!  

Innehåll:

Sommarquiz med tolv vykort och frågor på dem.
Vill ni skicka in svar och kanske till och med vinna något svara på mejlet eller skicka till
info@samlavykort.se.

  • Kort-nytt Nr 2 & 3
  • Tack till våra sponsorer
  • Om Nyhetsbrevet

Inga längre artiklar i detta nummer men en formaterad PDF-version, lämplig för er som vill skriva ut nyhetsbrevet finns på vanligt ställe för medlemmar.

Vi distribuerar nyhetsbrevet fritt till alla vykortsintresserade. Men hela brevet förbehåller vi oss medlemmar.

Fråga 1

Om vår sökta vykortsprofil suttit på just den här baren vet jag inte, men han är åtminstone begravd i staden där den här tidigare svenska folkrörelseägda semesteranläggningen ligger. Runt 1930 var personen en tid delägare i hårdsatsande vykortsförlaget KortCentralen eller KC-Kort som Sten Schüssler ägnade sin sista signaturförteckning förra året. Den vi söker hette egentligen Stig Hansson men är framför allt känd under namnet:

1.     Jules Gaston Portefaix, svensk skådespelare, manusförfattare och grosshandlare.

X.     Jules Sylvain, svensk populärkompositör, manusförfattare och musiker.

2.     Jules Schyl, en svensk teckningslärare, målare, grafiker och tecknare.

Fråga 2

Det här vykortet, här i en handkolorerad version, är nummer 26 i serien Svenskt folklif som många samlar på för seriens genuina folklivsbilder.  Motivet på kortet ägnades annars nyligen större delen av ett program i Vetenskapsradion Historia på radions P1. Men vad var temat för programmet?

1.   Kyrkan står snart klar för invigning

X.   Kyrkan är till salu eftersom församlingen inte har råd att underhålla den

2.   Kyrksilvret som stals härifrån har hittats på Sothebys


Fråga 3

Platsen det här vykortet är hämtat från har skakats av oroligheter som landets ledare efter första juli hoppas få bukt med. Men vilka åtgärder

1.   Ett land två system har avskaffats

X.   Man har hittat en avlägsen ö dit landets mest avskydda minoritetsgrupp kan förpassas

2.   Presidenten kommer efter domstolsutslag att börja bära munskydd

 

Fråga 4

En vy från en av Italiens öar. Men vilken? Ledtrådar hittar ni i svarsalternativen där bara ett passar in just på den här ön.

1.     En fransk uppkomling fick avgå och spendera 300 dagar på ön. Sen ångrade han sig, gjorde comeback som slutade i ett haveri som 150 år senare renderade Sveriges första ESC-vinst

X.   En läkare känd för insatser vid koleraepidemin i Neapel 1884 bosatte sig här som livmedikus

2.   Kungar av vikingasläkt upprätthöll under ett drygt sekel ett av Europas rikaste kungariken

 

Fråga 5

Det här panoramakortet (dubbelt A6) är skickat från vykortstillverkaren Almqvist & Cöster till Hovfotograf Calla Sundbergs Eftr. i Gränna (Osse Gustafsson) avstämplat midsommarafton 1959 med meddelandet:

"Beträffande semester.

Härmed få vi meddela att vår vykortsfabrik i år håller stängt för semester under tiden 27/7 – 15/8.

Leveranstiden å vykort är för närvarande följande:

För svartvita, nybeställningar, c:a 4 veckor och för efterbeställningar 14 dagar. För kolorerade kort beräknas c:a ....?"  Ja hur mycket extra tid behövdes 1959 för att få kolorerade kort?

1.   Ingen extra tid, det gick lika fort

X.   Det tog en vecka extra att få färg

2.   4 veckor extra, dubbla tiden att beställa kolorerade kort

 

Fråga 6

Konstnären bakom det här vykortet fyllde nyligen jämt och har hyllats publikt för detta. Men hur många filmer har han regisserat?

1.    6

X.  13

2.  26

 

Fråga 7

En semesterform som fått ny aktualitet under Corona-krisen?

Under 1936 kom utställningen Fritiden i Ystad där SJ, STF och andra förståsigpåare ansträngde sig för att beskriva hur det svenska folket skulle kunna använda lediga tid på ett förnuftigt sätt i stället för att sitta på soffan och supa inför en väntad kommande semesterlagstiftning. Detta inledde också en trend med vykort som skämtsamt reflekterade ”vanligt folks” semesterupplevelser. Men vilket år instiftades semesterlagen som gav (nästan) alla anställda två veckors semester?

1.   1936

X.   1938

2.   1945

 

Fråga 8

Anläggningen på det här vykortet fick ett enormt inflytande på svensk energipolitik men var ligger den?

1.   Ågestaverket, Sveriges första kommersiella kärnreaktor 4 km söder om Farsta

X.   Tjernobyls kärnkraftverk, ligger intill staden Prypjat i Ukraina

2.   Kärnkraftverket Three Mile Island utanför Harrisburg, Pennsylvania i USA

 

Fråga 9

Det här vykortet är väldigt hemmagjort. En svensk hjälparbetare i ett afrikanskt land har klippt ut en bild ur lokaltidningen där hans eget ansikte sticker fram, klistrat på tidningsfotot på en kartongbit, ritat på adresslinjer ordentligt på adressidan, frankerat och skickat hem till Sverige. Mannen som avsändaren enligt baksidestexten hade smugit sig fram för att fotografera, är en afrikansk ledare som efter självständigheten nu samlar folket. Men vem är det?

1.     Nelson Mandela talar till folket i Soweto

X.   Premiärminister Patrice Lumumba i Republiken Kongo

2.   Premiärminister Robert Mugabe håller tal i Zimbabwe ett par år efter självständigheten

 

Fråga 10

Mannen bakom de omdebatterade konstverken på bilden har nyligen blivit aktuell igen. Utöver att ägaren till verket på vykortet just gick bort, vad gällde frågan denna gång?

1.   Han har JO-anmält polisen för att han inte får vara ihop med sin flickvän

X.   Han har just invigt en elva meter hög stålskulptur passande döpt till ”Corona”

2.   Både 1 och X

 

Fråga 11

Kreationen på det här vykortet lär vara den största ljuskronan i Meissenporslin som någonsin gjorts och pryder ännu matsalen i en av världens stora turistmagneter. Slottsägaren var besatt av byggande och spenderade enorma summor, vilket misstänks ha legat bakom dennes slutliga frånfälle.

Ironiskt nog har nutida lönsamhetskalkyler gett vid handen att det som en gång ansågs ha utarmat landet, nu blivit ett av rikets bästa långtidsinvesteringar. Men vilket slott finns ljuskronan i?

1.     Alnwick Castle, Hogwarts i Harry Potter filmerna men också hertigens av Northumberland hem. De upplåter numera delar av sitt slott - även kallat "The Windsor of the North" - för allmänheten

X.   Barockslottet Katarinapalatset eller Sommarpalatset i Tsarskoje Selo i staden Pusjkin

2.   Herrenchiemsee på en ö i mitten av Chiemsee, 60 kilometer sydost om München.

 

Fråga 12

Det här älskvärda djuret har fått utstå mycket spott och spe från människan och många ordvändningar och talesätt lindar in en gris i sammanhanget. ”Smutsig som en …”, ”du äter som en …” eller ”svinhugg går igen” tillhör de mindre preciösa uttrycken. Men vem sa ”Djur är märkliga. Hunden ser upp till dig. Katten ser ner på dig. Bara grisen ser på dig som en jämlike.”?

1.   George Bernhard Shaw

X.   Winston Churchill

2.   Bob Dylan

 

Kort-nytt no 2 och 3/2020 

 Kort-nytt 2020 nr 2 hamnade i min brevlåda den 3 juni

Krönikan handlar om 1920s pandemier.

Anders Saxon tar steget över pölarna och berättar om Japans Ainufolk som en försmak till en kommande bok om Japan och landets vykort.

En ny signaturförteckning, nr 33 från föreningen presenteras, signaturen AO, Artur Olsson av Göran Heijtz och Arne Sandström. Tillgänglig 1 september för nedladdning/kan beställas i pappersformat.

Gunilla Kullinger om glädjen att hitta ett orört album samlat vid tiden och vad kontexten ger.

G. W:son Cronquist, en av Sveriges fotografiska snillen presenteras av Arne Sandström som också har skrivit om ångfartyget Ejdern.

En populär signatur är KeMpe som gäckat mig och några av Sveriges auktionister. Nu presenteras en ung reklamtecknare som gick bort bara några dagar efter att hans sista julkortsserie presenterats i tidningarna 1938.

Nr 4 har deadline för bidrag 15 augusti och kommer ut ca en månad senare.

Min krönika kommer troligen handla om Anders Zorn som gick bort den 22 augusti 1920, 100 år och några dagar efter deadline för numret.

Tidningen skickas ut till våra föreningsmedlemmar, något som ni enkelt blir för bara 150 kr per år genom att anmäla er här!

Medlemskapet gäller för kalenderåret, nya medlemmar får fortfarande samtliga nummer för året t.o.m. 1 oktober då medlemskapet istället gäller för 2021 inklusive Kort-nytt nr 4 2020.

För utlandsleveranser av tidningen behöver vi lägga på till 225 SEK, anmälan sker på samma ställe.

 

Tack till våra sponsorer

Vi säljer tills vidare inga annonser specifikt för nyhetsbrevet men vår tidning Kort-nytt får ett bra bidrag som hjälper oss att producera tidningen samtidigt som de får en förnämlig exponering mot vykorts-Sverige!

Till Kort-nytt No. 2 bidrog på detta sätt:

LEOPOLDS ANTIKVARIAT, Sturegatan 44 Stockholm 

Kanske Sveriges i dubbel bemärkelse mest välsorterade ”riktiga” vykortsbutik?

Samlar-bladet och Vykortets historia av Arne Sandström 

Vykortets historia är en milstolpe som uppslagsbok för vykortsvänner kompletterat med hittills nio Samlar-blad med djupdykningar i tex Pressbyrån, Envall & Kull, Kisa-förlag mm.

bartko-reher.com  

Anser sig vara världens största online shop för vykort med 1 500 000 vykort att välja på i butiken.

Med runt 40 anställda köper de 2 000 000 vykort per år av vilka 700 000 kommer hela vägen in i butiken och vidare till kunderna. Stort internationellt utbud förstås, men också en hel del svenskt. Fysiskt befinner de sig i Berlin och lär ha en ”riktig” butik där också.

Om nyhetsbrevet

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

En härlig och säker sommar tillönskas

Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska Vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se

 Svenska Vykortsföreningen