Kan du inte läsa nyhetsbrevet? $Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 2021 nr 6. (2021-04-18)
Hej ! 

Valborg närmar sig!
 

Innehåll 

  • Anmäl dig till digitala medlemsmötet den 21 april!

  • Kommande aktiviteter

  • Museerna öppnar

  • Påsken är över?

  • Om nyhetsbrevet

Så här blir inte mösspåtagningen i Carolina-backen den 30 april 2021
Vi får vänta lite till på tillfällen att flockas, men vaccinerna tycks börja rullas ut i alla fall!
Medans vi väntar så kan vi ju passa på och delta i Svenska Vykortföreningens medlemsmöte på onsdagen den 21 april kl 18:30 när Gunilla Kullinger berättar om vad man kan hitta i ett osplittrat vykortsalbum från början av 1900-talet!
 
Anmäl dig genom att svara på Nyhetsbrevet!
Om du inte använt Zoom tidigare så kan vi säkert hitta en tid och testa innan.

 

Kommande aktiviteter

På kägelklubben. Oljemålning av Axel Borg 1886 på vykort från Örebro museum

Med Corona-vaccinering startad så kan vi ana att våra kära mötesplatser på mässor, föreningsmöten, hos handlare etcetera kan återuppstå någonstans vid horisonten.

När detta blir är ju fortfarande skakigt. Vi kan nog räkna med att större delen av befolkningen behöver vaccineras två gånger, följt av tid för utveckling av immunitet och utvärdering.

För Svenska Vykortsföreningen har vi redan ställt in vår traditionella Vykortets Dag i mars i Uppsala.

Gysinge i juni kan med senaste uppskjutna datum för vaccinering också anses uteslutet, oktober och Valbo - tänkbart men högst osäkert.  

Under tiden fortsätter vi med digitala möten där vi bara riskerar att smittas av vykortsflugan!

För Svenska Vykortsföreningen med medlemmar spridda över Sverige, Norden och några i övriga världen är detta helt klart en väg att gå! 

Kort-nytt Vårt huvudorgan kommer ut i vanlig ordning med fyra nummer, nr 2:s deadline den 15 april är passerad och hamnar i brevlådorna i maj.

Min krönika är levererad, den handlar om en 200-åring. Sebastian Kneipp föddes i Bayern den 17 maj 1833, blev vävarlärling men drömde om, och blev präst. Sin tuberkulos kunde han bota med en vattenkur som han sedan spridde, inte minst till Sverige där vi fortfarande kan utöva Kneippbad!

Mässor och medlemsmöten Vi arrangerar normalt tre mässor under året som samtliga har fått ställas in 2020. Med hänsyn taget till nuvarande vaccineringsplaner beslutade föreningen på styrelsemötet den 12 januari att ställa in också Vykortets Dag 2021.

Det var annars planerat i Uppsala i slutet av mars. Styrelsen följer utvecklingen och kommer att planera för mässor så fort detta anses säkert enligt FHMs rekommendationer.

Vi har bokat digitala månadsmöten den tredje onsdagen varje månad 2021 tom maj, nu återstår:
  • 21 april      Gunilla Kullinger:  Vem var Tyra Borg? Ett vykortsalbum berättar, med kort från bla konstnären Axel Borg
  • 19 maj      Majmöte, föredrag: Ämne spikas måndag den 19 april.
Vi fortsätter med en ny serie digitala medlemsmöten under hösten. Vi kommer då att flytta mötena till den andra onsdagen varje månad från september till och med december.
  • 8 September
  • 13 Oktober
  • 10 November
  • 8 December
Tiden blir 18:30 till ca 20:00.
Föredrag, information och diskussion är vad vi vill erbjuda. Läs mer i Kort-nytt, Facebook, hemsidan och kommande nyhetsbrev.
 
Anmälan senast söndagen innan respektive möte till info@samlavykort.se, enklast genom att svara på detta mejl.
 
Fysiska möten kommer att återupptas när FHM anser tiden vara mogen - kanske under hösten!
 

Signaturförteckningar nr 1 - 33. Svenska vykortsföreningen har sen tidigt 90-tal gett ut 33 signaturförteckningar med biografi och förteckning av en rad vykortskonstnärers produktion.

Flertalet har sedan länge varit slutsålda och vi har inte sett det som realistiskt att trycka upp dem på nytt. Vad vi istället planerar att göra till alla signatursamlares fromma är att ge ut en digital samlingsupplaga med alla 33 signaturförteckningar i PDF-format samlade på en USB-sticka.

Vi räknar nu med att denna skall finnas färdig för leverans några veckor in i maj. Pris och innehåll tillkännages i kommande nyhetsbrev och på hemsida.

 

Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna hemsida fortsätter. Vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade återaktiveras med lite nya former. 

Avslutningsvis kan vi påminna om att Svenska Vykortsföreningen nu har skaffat ett Swishnummer för de av oss som gärna betalar på detta sätt.

Vi ser speciellt att vi med så kallade QR-koder kan underlätta köp och betalningar både på mässor och online. Vårt PG-konto finns förstås också kvar som tidigare.

 

 

Andra vykortstips
Museerna börjar öppna upp igen. Flera utställningar som hindrats av pandemien har förlängts eller senarelagts och kan nu ses igen - men se upp beträffande restriktionerna.
"Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete"
Jean Börlin, koreograf och dansör för Svenska Baletten 

Dansmuseet, numera på Drottninggatan 17 i Stockholm, firar 100-årsjubileet av Svenska Baletten i Paris med utställningen ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925.

Har inte hittat vykort från Svenska Balettens föreställningar - men skulle bra gärna få tag på en bunt!

Flera av balettens stjärnor som Jean Börlin, Jenny Hasselqvist och Carina Ari kan hittas på svenska vykort, balettens scenografer som Fernand Leger, Nils Dardel och Francis Picabia finns det förstås vykort med men skulle bra gärna vilja hitta från balettens föreställningar!

Jubileumsutställningen med kostymer från Paris förlängs till och med 15 maj.

Dansmuseet har öppet för max 8 personer åt gången. Alla besökare måste köpa sin biljett i förväg.

 

Trollbunden förlängd till 23 maj på Waldemarsudde

 

Theodor Kittelsen fann inga snälla troll vid de norska fjordarna 

 

"Trollbunden - John Bauer och den magiska naturen", Waldemarsuddes fina John Bauer utställning visar massor av John Bauer men har ett mycket bredare upplägg.

 

Den tar fasta på hur många nordiska konstnärer under åren runt 1900 besjälade naturen och fyllde den med tomtar, troll och älvor efter tidens nationalromantik, gammal folktro och symbolism.

Bland konstnärerna finns flera vykortsfavoriter som Theodor Kittelsen, Axeli Gallén-Kallela och Hugo Simberg.

 

Inga förköp av biljetter till Waldemarsudde utan de har räknare vid in- och utgång, uppnås max får man vänta.  

 

Zorn - en svensk superstjärna öppnade till slut den 6 april

Vykort efter Zorns etsning av kronprinsessan Margareta
Alltid  på dottern drottning Ingrids bord
Utställningen "Zorn - en svensk superstjärna" med ambition att ge en heltäckande bild av konstnären Anders Zorn var förstås tänkt att starta i samband med 100-årsjubileet av konstnärens död 2020.
Av någon anledning blev den uppskjuten....
Vid avlyssnandet av p1-s recension av utställningen kan jag inte annat än häpna över hur Gunnar Hellstrands TV-serie om konstnären, den som framställer honom som en fyllgubbe som huvudsakligen ägnade sig åt att sätta på sina modeller och mecenater, tydligen cementerats i kultursveriges huvuden!
Det kanske ligger någon sanning i denna, vad vet jag, men för mig dominerar en oerhört skicklig och arbetsam konstnär som född i fattigdom blir en av sveriges rikaste genom sin målarkonst.
Genom sin förmögenhet kunde han och Emma hjälpa till att bygga dagens Sverige genom att bevara spelmanstraditionen, starta föregångaren till vasaloppet, grunda folkhögskolan i Mora, rädda vårt midsommarfirande från att glömmas bort, donera flygplan till armén och flottan under första värlsdkriget, stödja vetenskapliga expeditioner, Svenska Akademien och mycket annat.
För att besöka nationalmuseum måste du boka biljett till viss tid i förväg.
 
 

 

 

Påsken är över ....eller?
 
Gruss vom Brocken - ser livat ut!
 
I Tyskland lyfter häxorna inte förrän 30 april. Liksom Blåkulla i Sverige finns det många platser som pekats ut i landet men hetast är nog berget Brocken!
 
 
Trevlig Valborg
  
 
 

 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

Trevlig valborg önskar


Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens
Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.