Kan du inte läsa nyhetsbrevet? $Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 2021 nr 7. (2021-05-01)
Hej ! 

Första maj på gång!

Innehåll 

  • Anmäl dig till digitala medlemsmötet den 19 maj!

  • Kommande aktiviteter

  • Museerna öppnar

  • Första maj är här

  • Om nyhetsbrevet

Det  inställda valborgsfirandet lär följas av digitala demonstrationståg
Flockar bidar sin tid - kanske även förstamajdemonstrationerna vars deltagande syns ha sjunkit på senare år, får en nytändning med fyllda gator och torg när pandemidemonstrationerna väl lyfts?
Det lär inte ske 1 maj 2021. På konungens 75-årsdag meddelar socialminister Hallengren att målet att alla vuxna och barn i riskgrupp skall ha fått en dos är nu 5 september.
 
Under tiden fortsätter vi med Svenska Vykortföreningens digitala medlemsmöten, nästa på onsdagen den 19 maj kl 18:30. Då kommer vykortsnestorn Göran Heijtz att visa och berätta om svenska reklamvykort!
 
Anmäl dig genom att svara på Nyhetsbrevet!
Om du inte använt Zoom tidigare så kan vi säkert hitta en tid och testa innan.

 

Kommande aktiviteter

Reklamkort för Rosengrens Kassaskåpsfabrik från jubileumsutställningen i Göteborg 1923

Om Göran Heijtz kommer att berätta om kassaskåp i sitt föredrag om reklamvykort den 19 maj är tveksamt, men till kategorin reklamvykort hör kortet absolut!

Rosengrens produkter, som senast jag hade kontakt med dem ägdes av Gunnebo,  kan nog få en ny aktualitet med det fokus på hem och säkerhet som vi sett senaste året. Ovan ser vi den perfekta placeringen av er vykortssamling! Rosengrens är för övrigt av ett visst intresse för signatursamlaren: Thorwald Rasmussens far var verksam där som låskonstruktör.

Görans föredrag blir en fin avslutning på vårterminens årsmöte och fem digitala möten! Under våren har vi fått höra om industriprojektet flottning, den arkitektoniska pärlan Hötorgscity (Sthlm) och St Eriks torg i Uppsala, Pusselkort, signaturen Karl Lindeberg, Tyra Borgs vykortsalbum och inväntar med spänning avslutningen.

Några ord om förra veckans digitala medlemsmöten som åter samlade 20+ medlemmar. Gunilla Kullinger tog oss med på en resa som började när hon inhandlade ett osplittrat vykortsalbum från början av 1900-talet "med proveniens konstnären Axel Borg". 

Gunilla tog oss med på en spännande resa genom sekelskiftets sjukvård, apoteksväsen, släktforskning och konsthistoria och slutade med att meddela eventuella kortspekulanter att enstaka kort var inte till salu - de tillhörde Tyra Borg!

Tyra visade sig vara adressaten på alla korten i albumet, en kvinna som hade haft sjuksysterns kall. Detta väckte naturligtvis Gunillas intresse som har samma bakgrund och kunde spåra Tyra genom flera gemensamma platser. 

Men var fanns proveniensen till konstnären Axel Borg? Jo, han visade sig till att börja med stå bakom många av korten i albumet. Men hur hängde de ihop?

Gunilla kunde åter dra nytta av föreningens kontakter. Tyras far var apotekare liksom Axels far! Med hjälp av en av föreningens apoteksspecialister, Per Boström kunde kopplingen undersökas och en släktskap frammanas. Axel var Tyras gammelfarbror!    

 

Till hösten har vi redan lagt in fyra medlemsmöten september till december. Vad vi än så länge saknar är föredragshållare - hör av dig om du vill berätta om ditt favoritämne från vykortsvärlden!

Lämplig längd på föredraget är max en timma, de flesta föredragshållarna brukar använda powerpoint eller motsvarande presentationsverktyg för att visa sina vykort och vad som annars passar i historien. Om du har ett kortare inpass så hör av dig ändå - vi kan förmodligen pussla in det!

Vi brukar ha en session eller två före mötet när föredragshållaren kan testa verktygen och presentationsformen utan press.

Fysiska möten och mässor är fortfarande osäkra när de kan återstarta.

För Svenska Vykortsföreningen har vi redan ställt in vår traditionella Vykortets Dag i mars i Uppsala och mässan i Gysinge i juni: vi håller Valbo i oktober öppet - tänkbart men högst osäkert.  

Under tiden fortsätter vi med digitala möten där vi bara riskerar att smittas av vykortsflugan!

För Svenska Vykortsföreningen med medlemmar spridda över Sverige, Norden och några i övriga världen är detta helt klart en väg att gå! 

Kort-nytt Vårt huvudorgan kommer ut i vanlig ordning med fyra nummer, nr 2:s deadline den 15 april är passerad och hamnar i brevlådorna i maj.

Min krönika är levererad, den handlar om en 200-åring. Sebastian Kneipp föddes i Bayern den 17 maj 1821, blev vävarlärling men drömde om, och blev präst. Sin tuberkulos kunde han bota med en vattenkur som han sedan spridde, inte minst till Sverige där vi fortfarande kan utöva Kneippbad!

Mässor och medlemsmöten Vi arrangerar normalt tre mässor under året som samtliga har fått ställas in 2020. Med hänsyn taget till nuvarande vaccineringsplaner beslutade föreningen på styrelsemötet den 12 januari att ställa in också Vykortets Dag 2021.

Det var annars planerat i Uppsala i slutet av mars. Styrelsen följer utvecklingen och kommer att planera för mässor så fort detta anses säkert enligt FHMs rekommendationer.

Vi har bokat digitala månadsmöten den tredje onsdagen varje månad 2021 tom maj, nu återstår:
  • 19 maj      Majmöte, föredrag: Svenska reklamvykort av Göran Heijtz
Vi fortsätter med en ny serie digitala medlemsmöten under hösten. Vi kommer då att flytta mötena till den andra onsdagen varje månad från september till och med december.
  • 8 September
  • 13 Oktober
  • 10 November
  • 8 December
Tiden blir 18:30 till ca 20:00.
Föredrag, information och diskussion är vad vi vill erbjuda. Läs mer i Kort-nytt, Facebook, hemsidan och kommande nyhetsbrev.
 
Anmälan senast söndagen innan respektive möte till info@samlavykort.se, enklast genom att svara på detta mejl.
 
Fysiska möten kommer att återupptas när FHM anser tiden vara mogen - kanske under hösten!
 

Signaturförteckningar nr 1 - 33. Svenska vykortsföreningen har sen tidigt 90-tal gett ut 33 signaturförteckningar med biografi och förteckning av en rad vykortskonstnärers produktion.

Flertalet har sedan länge varit slutsålda och vi har inte sett det som realistiskt att trycka upp dem på nytt. Vad vi istället gör till alla signatursamlares fromma är att ge ut en digital samlingsupplaga med alla 33 signaturförteckningar i PDF-format samlade på en USB-sticka.

Vi räknar nu med att denna skall finnas färdig för leverans några veckor in i maj. Pris och innehåll tillkännages i Kort-nytt, kommande nyhetsbrev och på hemsida.

Med en digital upplaga kan vi skicka med alla supplement som kommit in sen den ursprungliga utgåvan inklusive en nyutkommen för Edvard Forsström liksom möjlighet att lägga till framtida.

För er som prickar av era egna samlingar i förteckningarna - det går att göra i en digital utgåva också!

Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna hemsida fortsätter. Vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade återaktiveras med lite nya former. 

Avslutningsvis kan vi påminna om att Svenska Vykortsföreningen nu har skaffat ett Swishnummer för de av oss som gärna betalar på detta sätt.

Vi ser speciellt att vi med så kallade QR-koder kan underlätta köp och betalningar både på mässor och online. Vårt PG-konto finns förstås också kvar som tidigare.

 

 

Andra vykortstips
Museerna börjar öppna upp igen. Flera utställningar som hindrats av pandemien har förlängts eller senarelagts och kan nu ses igen - men se upp beträffande restriktionerna.
Cirkus på Kulturen i Lund
Knappast en seger för emanicipationen?

Vykort med cirkusmotiv och inte minst de så kallade Sideshows har fascinerat många vykortssamlare.

Kulturen i Lund har i samarbete med Cirkus Rhodin och fotografen Åsa Sjöström berättat om den traditionella cirkusens spännande och förtrollande värld. Utställningen Cirkus handlar om cirkusens historia från 1800-talet till i dag och kommer att pågå till 27 februari 2022.

Alla dessa stadsvandringar

 

Merparten av "Alla dessa stadsvandringar i Stockholm" kan överblickas här. 

 

Boken Alla dessa stadsvandringar i Stockholm tar dig med till det allra bästa som Stockholms innerstad har att erbjuda. Följ olika vandringarna – från lugnet på Djurgården till Drottninggatans intensiva liv – och lär dig mer om byggnader, författare, stadens historia och människor.

 

Ibland kan faktiskt anblicken av platsen för ett vykort betyda mycket!  

 

UR-Samtiden på en TV eller dator nära dig

Jenny Nyström ca 1940
Sveriges Länsmuseer har i stor utsträclkning fått hållas stängda det senaste året.
Ett resultat av detta är en mängd digitala produktioner som kan hittas på museernas hemsida men också en utlagda på UR-Play.
En lång rad berättelser om vad som legat dem närmast hjärtat är väl värda att botanisera i, de spränger in mycken klokskap i de 5 - 20 minuter som berättelserna tar om Andrées polarfärd, Jenny Nyström - pionjär på många sätt,  brännstålsugnarna i Österbybruk, Buzz Aldrin och Lindshammars glasbruk, kvinnosakskvinnan Gulli Petrini och mycket annat.
 
 
 

 

 

Dags att demonstrera?
 
Första majdemonstration i tiden!
 

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890. Initiativet till demonstrationen 1890 togs av Andra internationalen, som genom en internationell manifestation ville kräva åtta timmars arbetsdag - vår gamle vän Kolingen förstod inte riktigt poängen!

 
 
Härlig 1 maj! 
 
  
 
 

 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

Trevlig 1 maj önskar


Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens
Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.