Kommande aktiviteter
Reklamkort för Rosengrens Kassaskåpsfabrik från jubileumsutställningen i Göteborg 1923
Om Göran Heijtz kommer att berätta om kassaskåp i sitt föredrag om reklamvykort den 19 maj är tveksamt, men till kategorin reklamvykort hör kortet absolut!
Rosengrens produkter, som senast jag hade kontakt med dem ägdes av Gunnebo, kan nog få en ny aktualitet med det fokus på hem och säkerhet som vi sett senaste året. Ovan ser vi den perfekta placeringen av er vykortssamling! Rosengrens är för övrigt av ett visst intresse för signatursamlaren: Thorwald Rasmussens far var verksam där som låskonstruktör.
Görans föredrag blir en fin avslutning på vårterminens årsmöte och fem digitala möten! Under våren har vi fått höra om industriprojektet flottning, den arkitektoniska pärlan Hötorgscity (Sthlm) och St Eriks torg i Uppsala, Pusselkort, signaturen Karl Lindeberg, Tyra Borgs vykortsalbum och inväntar med spänning avslutningen.
Några ord om förra veckans digitala medlemsmöten som åter samlade 20+ medlemmar. Gunilla Kullinger tog oss med på en resa som började när hon inhandlade ett osplittrat vykortsalbum från början av 1900-talet "med proveniens konstnären Axel Borg".
Gunilla tog oss med på en spännande resa genom sekelskiftets sjukvård, apoteksväsen, släktforskning och konsthistoria och slutade med att meddela eventuella kortspekulanter att enstaka kort var inte till salu - de tillhörde Tyra Borg!
Tyra visade sig vara adressaten på alla korten i albumet, en kvinna som hade haft sjuksysterns kall. Detta väckte naturligtvis Gunillas intresse som har samma bakgrund och kunde spåra Tyra genom flera gemensamma platser.
Men var fanns proveniensen till konstnären Axel Borg? Jo, han visade sig till att börja med stå bakom många av korten i albumet. Men hur hängde de ihop?
Gunilla kunde åter dra nytta av föreningens kontakter. Tyras far var apotekare liksom Axels far! Med hjälp av en av föreningens apoteksspecialister, Per Boström kunde kopplingen undersökas och en släktskap frammanas. Axel var Tyras gammelfarbror!
Till hösten har vi redan lagt in fyra medlemsmöten september till december. Vad vi än så länge saknar är föredragshållare - hör av dig om du vill berätta om ditt favoritämne från vykortsvärlden!
Lämplig längd på föredraget är max en timma, de flesta föredragshållarna brukar använda powerpoint eller motsvarande presentationsverktyg för att visa sina vykort och vad som annars passar i historien. Om du har ett kortare inpass så hör av dig ändå - vi kan förmodligen pussla in det!
Vi brukar ha en session eller två före mötet när föredragshållaren kan testa verktygen och presentationsformen utan press.
Fysiska möten och mässor är fortfarande osäkra när de kan återstarta.
För Svenska Vykortsföreningen har vi redan ställt in vår traditionella Vykortets Dag i mars i Uppsala och mässan i Gysinge i juni: vi håller Valbo i oktober öppet - tänkbart men högst osäkert.
Under tiden fortsätter vi med digitala möten där vi bara riskerar att smittas av vykortsflugan!
För Svenska Vykortsföreningen med medlemmar spridda över Sverige, Norden och några i övriga världen är detta helt klart en väg att gå!
Kort-nytt Vårt huvudorgan kommer ut i vanlig ordning med fyra nummer, nr 2:s deadline den 15 april är passerad och hamnar i brevlådorna i maj.
Min krönika är levererad, den handlar om en 200-åring. Sebastian Kneipp föddes i Bayern den 17 maj 1821, blev vävarlärling men drömde om, och blev präst. Sin tuberkulos kunde han bota med en vattenkur som han sedan spridde, inte minst till Sverige där vi fortfarande kan utöva Kneippbad!
Mässor och medlemsmöten Vi arrangerar normalt tre mässor under året som samtliga har fått ställas in 2020. Med hänsyn taget till nuvarande vaccineringsplaner beslutade föreningen på styrelsemötet den 12 januari att ställa in också Vykortets Dag 2021.
Det var annars planerat i Uppsala i slutet av mars. Styrelsen följer utvecklingen och kommer att planera för mässor så fort detta anses säkert enligt FHMs rekommendationer.
Vi har bokat digitala månadsmöten den tredje onsdagen varje månad 2021 tom maj, nu återstår:
Vi fortsätter med en ny serie digitala medlemsmöten under hösten. Vi kommer då att flytta mötena till den andra onsdagen varje månad från september till och med december.
-
8 September
-
13 Oktober
-
10 November
-
8 December
Tiden blir 18:30 till ca 20:00.
Föredrag, information och diskussion är vad vi vill erbjuda. Läs mer i Kort-nytt, Facebook, hemsidan och kommande nyhetsbrev.
Anmälan senast söndagen innan respektive möte till
info@samlavykort.se, enklast genom att svara på detta mejl.
Fysiska möten kommer att återupptas när FHM anser tiden vara mogen - kanske under hösten!
Signaturförteckningar nr 1 - 33. Svenska vykortsföreningen har sen tidigt 90-tal gett ut 33 signaturförteckningar med biografi och förteckning av en rad vykortskonstnärers produktion.
Flertalet har sedan länge varit slutsålda och vi har inte sett det som realistiskt att trycka upp dem på nytt. Vad vi istället gör till alla signatursamlares fromma är att ge ut en digital samlingsupplaga med alla 33 signaturförteckningar i PDF-format samlade på en USB-sticka.
Vi räknar nu med att denna skall finnas färdig för leverans några veckor in i maj. Pris och innehåll tillkännages i Kort-nytt, kommande nyhetsbrev och på hemsida.
Med en digital upplaga kan vi skicka med alla supplement som kommit in sen den ursprungliga utgåvan inklusive en nyutkommen för Edvard Forsström liksom möjlighet att lägga till framtida.
För er som prickar av era egna samlingar i förteckningarna - det går att göra i en digital utgåva också!
Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna hemsida fortsätter. Vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade återaktiveras med lite nya former.
Avslutningsvis kan vi påminna om att Svenska Vykortsföreningen nu har skaffat ett Swishnummer för de av oss som gärna betalar på detta sätt.
Vi ser speciellt att vi med så kallade QR-koder kan underlätta köp och betalningar både på mässor och online. Vårt PG-konto finns förstås också kvar som tidigare.