Kan du inte läsa nyhetsbrevet? $Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 2021 nr 8. (2021-05-16)
Hej ! 

Tid för hänryckning!

Innehåll 

  • Sista chansen: anmäl dig till digitala medlemsmötet den 19 maj om Reklamkort!

  • Kommande aktiviteter: höstens digitala möten klarnar! 

  • Rapport från dansmuseet

  • Hänryckningens tid en vecka bort

  • Om nyhetsbrevet

Pingstkort var vanliga runt 1900 - gärna med insekter!
 
Hänryckningens tid närmar sig, pingstdagen inträffar i år den 23 maj!
Tyvärr numera en stympad helg, tidigare perfekt placerad i vårbestyren i stället för den kringhoppande ersättningsdagen som stör skolavslutningarna.
Men vi kan alltid glädja oss åt gamla pingstvykort, fler längre ned!
 
Under tiden fortsätter vi med Svenska Vykortföreningens digitala medlemsmöten, nästa på onsdagen den 19 maj kl 18:30. Då kommer vykortsnestorn Göran Heijtz att visa och berätta om svenska reklamvykort!
Svensk kaviar från Göteborg skickat 1889.
 
Reklamvykort dök upp vid samma tid som de äldsta kända vykorten, det finns gott om sådana från 1880-talet.
Många kända konstnärer har lånat sig till mammon, exempel är Arvid Fougstedt, Karl Kylberg, Helge Artelius, Brynolf Wennerberg, Alfonse Mucha för att nämna några från sekelskiftet 1900. 
 
Då var "alla" som kunde teckna utbildade vid konsthögskolorna  eller förberedande skolor, med tiden  blev reklamtecknare ett eget yrke med egna skolor som Beckmans där en rektor, Per Beckman ritade många julkort under 1960-talet. Erik Forsman började också som reklamtecknare innan han gav sig helt i tomtarnas våld. Vid samma byrå arbetade också Calle Svensson. Att teckna vykort verkar smitta!
 
Vilka vykort Göran beväpnar sig med denna gång är hittills en gåta. Presentationen är en av ett femtiotal i hans arsenal, men även om ni skulle råkat se den förut så brukar han anpassa vykortsutvalet för tillfället!
 
Anmäl dig genom att svara på Nyhetsbrevet!
Om du inte använt Zoom tidigare så kan vi säkert hitta en tid och testa innan.
FIAT startade med båtmotorer. Punkterna mellan bokstäverna försvann 1906

 

Kommande aktiviteter

F.W.H. & Co. No. 313. Luleå. Jernverket: kanske i septembermötet?

Görans Heijtz föredrag om reklamkort blir en fin avslutning på vårterminens årsmöte och fem digitala möten! Under våren har vi också fått höra om industriprojektet flottning, den arkitektoniska pärlan Hötorgscity (Sthlm) och St Eriks torg i Uppsala, Pusselkort, signaturen Karl Lindeberg och Tyra Borgs vykortsalbum.

Till hösten har vi lagt in fyra digitala medlemsmöten september till december och har föredrag klart till tre. 

8 september - Bengt EW Ardklint berättar om F.W. Hasselblads vykortsförlag
Bengt har lagt ner ett fantastiskt arbete på att lista ut vad som dolde sig bakom F.W.H. & Co. samt organiserat en kartläggning av i stort sett hela förlagets utgivning.

13 oktober - Bengt Herrman ställer frågan "Vart är vi på väg?" och berättar hur vykortens lokation knäckts.

10 november - n.n. berättar om det berömda/ökända ???

8 december - Nordiske vykortkunstnere - Der har fået udgivet vykort i de andre skandinaviske lande av Per Sørensen.
Per är en av Nordens mest erfarna signaturkännare vars signatursida med danska vykortskonstnärer i drygt 10 år har glatt alla danska signatursamlare. Varför även svenskar, norrmän och finnar skall intressera oss motiverar Per när han berättar om nordiska vykortskontnärers utgivning i hela norden en tid när gränserna fortfarande stod öppna.

 

Fysiska möten och mässor är fortfarande osäkert när de kan återstarta.

För Svenska Vykortsföreningen har vi redan ställt in vår traditionella Vykortets Dag i mars i Uppsala och mässan i Gysinge i juni: vi håller Valbo i oktober öppet - tänkbart men högst osäkert.  

Under tiden fortsätter vi med digitala möten där vi bara riskerar att smittas av vykortsflugan!

För Svenska Vykortsföreningen med medlemmar spridda över Sverige, Norden och några i övriga världen är detta helt klart en väg att gå! 

Kort-nytt Vårt huvudorgan kommer ut i vanlig ordning med fyra nummer, nr 2:s deadline den 15 april är passerad och går till tryck inom några dagar.

Min krönika är levererad, den handlar om en 200-åring. Sebastian Kneipp föddes i Bayern den 17 maj 1821, blev vävarlärling men drömde om, och blev präst. Sin tuberkulos kunde han bota med en vattenkur som han sedan spridde, inte minst till Sverige där vi fortfarande kan utöva Kneippbad!

Mässor och medlemsmöten Vi arrangerar normalt tre mässor under året som samtliga har fått ställas in 2020. Med hänsyn taget till nuvarande vaccineringsplaner beslutade föreningen att ställa in också Vykortets Dag 2021 och Mässan i Gysinge i Maj.

Vi hyser fortfarande hopp om Valbomässan i oktober. Styrelsen följer utvecklingen och kommer att planera för mässor så fort detta anses säkert enligt FHMs rekommendationer.

Föredrag, information och diskussion är vad vi vill erbjuda. Läs mer i Kort-nytt, Facebook, hemsidan och kommande nyhetsbrev.
 
Fysiska möten kommer att återupptas när FHM anser tiden vara mogen - kanske under hösten!
 

Alla signaturförteckningar på en USB.

 

Svenska Vykortsföreningen har gett ut signaturförteckningar sen 1994 med hittills 33 förteckningar och 6 supplement. De presenterar 26 individuella konstnärer och ett förlag, Skandinaviska Kortcentralen med biografi, bild av konstnären och lista över utgivna vykort med varianter.

Många vykort är avbildade. Kvalitén i äldre förteckningarna når inte dagens standard men duger för att identifiera korten.

Vykorten listas med avbockningsruta – enkelt att förteckna samlingen!

De tryckta förteckningarna är nu slut. I linje med de senaste årens digitala utgivning gör vi nu en nyutgåva med samtliga förteckningar i PDF-format på en USB-sticka.

•                Samtliga signaturförteckningar till lågt pris

•                I färg från nr 26

•                Sex utgivna supplement

•                Avprickning möjlig också i elektroniska version

•                Möjligt att skriva ut

Pris:

Medlemmar:          150 kr inkl porto

Icke medlemmar:   285 kr inkl porto. Vid betalning före 1 september 2021 ingår som bonus medlemskap i Svenska Vykortsföreningen för år 2021 inklusive fyra nummer av Kort-nytt för 2021.

Beställning kan göras till info@samlavykort.se eller på vår hemsida.

De första 50 beställda räknar vi med att leverera från slutet av maj 2021, därefter någon månads väntan på fler USB-pinnar innan fortsatta leveranser. Först till kvarn….

Signaturförteckningarna är utgivna av och med copyright Svenska Vykortsföreningen.

Som medlem kan du beställa helt enkelt genom att skanna koden nedan i din Swish-app, fyll i medlemsnummer (står på tidningens adressetikett) och signera betalningen så skickar vi pinnen till samma adress som tidningen.

En förteckning över signaturerna hittar du här.

 

Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna hemsida fortsätter. Vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade fortsätter.

 

 

 

Andra vykortstips - Dansmuseet
Nyutgivet kort av dansmuseet med Kaj Smith i mitten från Människan och hennes åtrå
Museerna börjar öppna upp igen. För första gången på år och dag besökte jag faktiskt ett i förra veckan. Dansmuseet i Stockholm gick in i slutspurten av utställningen om Svenska baletten i Paris, kallad "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete".
Förbokad biljett på en tvåtimmarsslot med max 8 personer samtidigt i museet (vi såg färre) kändes betryggande så vi tog chansen att se en del av de legendariska dräkterna och massor av bakgrundsfotografier, foton och vykort från de 25 föreställningarna som svenska baletten hann med 1921 till 1925.

Dansmuseet är ett undanskymt museum som för några år sen flyttades från Gustav Adolfs torg med utsikt mot slottet, några hundra meter norrut på Drottninggatan i Stockholm.

Museets grundare, Rolf de la Maré, var en av Sveriges rikaste män. Han var dotterson till grevinnan Hallwyl med tillgång till stora delar av den enorma Kempeska industriförmögenheten.

Och det han ville använda den till var att överträffa den världssucce som den Ryska baletten under Diaghilev hade åstadkommit i Paris med start 1909, med baletter som Scheherazade, Cleopatra och förstås Stravinskys Våroffer.

Nils Dardel, Midsommarvaka, 1920 dekorskiss (Vykort Dansmuseet)

Han mobiliserade sina vänner från Sverige, däribland Jean Börlin som koreograf, premiärdansare och koreograf, Nils Dardel och Einar Nerman som scenografer och kostymdesigners, en rad nya stjärnor på Operabaletten som efter Mikhail Fokins fantastiska nytändning under hans ledning 1912–1913, fallit tillbaka i initiativ och engagemang som Jenny Hasselqvist, Ebon Strandin och Carina Ari. Hugo Alfén och Kurt Atterbom bland komponisterna.

Men Rolf hade stor både PR- och social förmåga som han använde till att skaffa teatern Théâtre des Champs-Élysées med bästa läget i Paris och göra enorma PR-kampanjer men också att engagera de bästa avantgarde konstnärerna och kompositörerna i Paris: Théophile Alexander Steinlen, Fernand Legér, Francis Picabia, Maurice Ravel, Isaac Albeniz, Eric Satie för att nämna några.

Det finns vykort att hitta från tiden, men svåra: har bara ett av Jean Börlin ur Iberia. Där kunde jag glädja mig åt att se dräkten i original inlånad från Paris: jacketen är sidengröngrå till vit skjorta och en riktigt illröd slips!

Dansmuseet har också nyutgivit ett drygt dussin i A6-format, några ses ovan!

 

Jean Börlin ur Iberia, vykort stämpelpräglat Gösta  Hård

 

 

 

Hänryckningens tid - pingsten!
 
 
Inte bara jultomtar utan också pingsttomtar (osignerat T.N.)

Pingst är en kristen högtid som firar att den Helige ande gavs till apostlarna i Jerusalem. Det tungomålstalande som då skedde enligt Apostlagärningarna anses vara en upphävelse av den språkförbistring som Gud sände till människorna i samband med Babels torn. Ordet kommer från det grekiska ordet för "den femtionde", dvs 50 dagar efter påsk.

Detta kan kanske inte alltid anas i de pingstvykort som skickades vid förra sekelskiftet!

Osignerat T.N.
 
 
Härlig pingst! 
 
  
 
 

 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

Trevlig pingst önskar


Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens
Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.