Kan du inte läsa nyhetsbrevet? $Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 2021 nr 9. (2021-06-06)
Hej ! 

Tid för hänryckning!

Innehåll 

  • Sommar och ljusnande skyar!

  • Kommande aktiviteter: höstens digitala möten och mässa i Valbo! 

  • Vykort på Postmuseums bibliotek

  • Nationaldag och midsommar

  • Om nyhetsbrevet

Nationaldagskort av Einar Forseth signerat 1960
 
Nationaldagen börjar strax när jag skriver nyhetsbrevet med sommarhälsningar till er alla! 
Lyckligtvis inträffar den i år på en söndag, så vi slipper trassla till arbetsveckorna!
 
Svenska Vykortföreningens aktiviteter går in i sommardvala men hösten kan börja anas genom sommarmisten: digitala medlemsmöten men också hopp om en mässa i Valbo igen - även om vi inte har spikat tid och lokal än!
 
Reklamkort från Tomtens Tvättpulver daterat 1923.
 
Det verkar som Tomtens Tvättpulver nu börjar göra verkan också mot Covid-19. Något tycks i alla fall eliminerat smittofröna och fått ned smittotalen dramatiskt den senaste veckan! Sverige har inte ens högst i Europa längre.
 
Men håll i och håll ut är fortfarande refrängen! Vi har dragit några strån till stacken för att hålla avstånd och humöret uppe med
 
 

 

Kommande aktiviteter

Ett högaktuellt Hasselbladskort: Gellivaredundret. Midnatt

Görans Heijtz föredrag om reklamkort präglades av många fina och sällsynta kort, stor kunskap, allt levererat på ett mycket lättsamt sätt och blev en fin avslutning på vårterminens årsmöte och fem digitala möten! Under våren har vi också fått höra om industriprojektet flottning, den arkitektoniska pärlan Hötorgscity (Sthlm) och St Eriks torg i Uppsala, Pusselkort, signaturen Karl Lindeberg och Tyra Borgs vykortsalbum.

Till hösten har vi lagt in fyra digitala medlemsmöten september till december. 

8 september - Bengt EW Ardklint berättar om F.W. Hasselblads vykortsförlag
Bengt har lagt ner ett fantastiskt arbete på att lista ut vad som dolde sig bakom F.W.H. & Co. samt organiserat en kartläggning av i stort sett hela förlagets utgivning.

13 oktober - Bengt Herrman ställer frågan "Vart är vi på väg?" och berättar hur vykortens lokation knäckts.

10 november - Smått och gott från Pressbyråns vykortsutgivning av Lena Länta.

8 december - Nordiske vykortkunstnere - Der har fået udgivet vykort i de andre skandinaviske lande av Per Sørensen.
Per är en av Nordens mest erfarna signaturkännare vars signatursida med danska vykortskonstnärer i drygt 10 år har glatt alla danska signatursamlare. Varför även svenskar, norrmän och finnar skall intressera oss motiverar Per när han berättar om nordiska vykortskontnärers utgivning i hela norden en tid när gränserna fortfarande stod öppna.

För vykort var Norden och baltikum en marknad - vykort av Hilma Borg

Fysiska möten och mässor: läget ljusnar men osvuret är bäst. Vi arbetar nu med att åstadkomma en mässa i Valbo under oktober men har inte lokal och tidpunkt klar.

Under tiden fortsätter vi med digitala möten där vi bara riskerar att smittas av vykortsflugan!

För Svenska Vykortsföreningen med medlemmar spridda över Sverige, Norden och några i övriga världen är detta helt klart en väg att gå! 

Kort-nytt Vårt huvudorgan kommer ut i vanlig ordning med fyra nummer, nr 2 levererades ca 28 maj, nr 3 har manusstopp den 15 augusti.

Alla signaturförteckningar på en USB.

 

Svenska Vykortsföreningen har gett ut signaturförteckningar sen 1994 med hittills 33 förteckningar och 6 supplement. De presenterar 26 individuella konstnärer och ett förlag, Skandinaviska Kortcentralen med biografi, bild av konstnären och lista över utgivna vykort med varianter.

Vi har haft glädjande stort intresse och nu sålt och levererat merparten av den första beställningen. Det finns fortfarande något dussin kvar innan vi måste beställa fler. Först till kvarn.....

Pris:

Medlemmar:          150 kr inkl porto

Icke medlemmar:   285 kr inkl porto. Vid betalning före 1 september 2021 ingår som bonus medlemskap i Svenska Vykortsföreningen för år 2021 inklusive fyra nummer av Kort-nytt för 2021.

Beställning kan göras till medlemmar här eller för icke medlemmar här.

Signaturförteckningarna är utgivna av och med copyright Svenska Vykortsföreningen.

Som medlem kan du enklast beställa genom att skanna koden nedan i din Swish-app, fyll i medlemsnummer (står på tidningens adressetikett) och signera betalningen så skickar vi pinnen till samma adress som tidningen.

En förteckning över signaturerna hittar du här.

 

Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna hemsida fortsätter. Vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade fortsätter.

 

 

 

Andra vykortstips - Czeslaw Slania 100 år 22 oktober
Czeslaw Slania med originalet till frimärket Hins-Anders efter Zorn. Postens Tryckeri 1989
Czeslaw Slania, född 22 oktober 1921 i gruvstaden Czeladz i Schlesiens vojvodskap, död 17 mars 2005 i Krakow, var en polsk-svensk frimärks- och sedelgravör och grafiker.
 
Från 1946 studerade Slania vid Krakows konsthögskola där han utexaminerades 1950 efter att han specialstuderat precisionsgravyr. Redan medan han studerade fick han anställning som medhjälpare till Marian Romuald Polak vid det polska statstryckeriet där han arbetade i sex år.
 
År 1956 flyttade Slania till Sverige som frilansgravör i Stockholm. Han fick anställning vid Postverket 1959. Han producerade ett stort antal frimärksgravyrer efter förlagor tecknade av olika konstnärer eller fotoförlagor.
 
Han arbetade inte bara åt det svenska postverket utan åt sammanlagt 34 länders postverk och dessutom med sedlar åt tio länder. Slania utsågs dessutom till hovgravör i Sverige, Danmark och Monaco.

Även om jubileumsfokus är frimärken så visst finns intresse för den vykortsintresserade också.

Läs mer om Slania och jubileumsfirandet på Slaniasamfundets hemsida.

Postmuseums bibliotek öppnar igen - också för vykortssamlare

 

Fick ett mycket trevligt mejl från en av våra läsare med ett mycket matnyttigt tips: 

Hej Thorbjörn Persson

Jag tackar för Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev. Jag vill tipsa och visa att Postmuseums bibliotek har en välfylld sektion som bara innehåller vykortslitteratur.

Ni får gärna tips era medlemmar om denna fina resurs. Alla är självklart välkomna att låna hos oss.

Med vänliga hälsningar

Michael Hagström

Bibliotekarie och filateliansvarig Postmuseum

Biblioteket hittar ni förstås på Lilla Nygatan 6 i Gamla stan i Stockholm, ni hittar öppettider och mycket mer på deras hemsida här där de nu glatt talar om "Vi har öppet igen"!

När ni ändå skall dit kan ni också passa på att gå på deras stadsvandring med mycket postal historia och kuriosa, Karta hämtas på museet eller här.

 

Nationaldagen och riktiga nationaldagen!
 
 
Gustav Vasa i Västerås vaxkabinettbild efter Geskel Salomons oljemålning 

Scenen ovan sägs ha skett för ganska jämt 500 år sen, april 1521. Gustaf Vasa hade fortfarande två år kvar till intåget i Stockholm och kungavärdigheten, den ena ursäkten för vår nationaldag, men hade hunnit att återvända till Sverige, åka vasaloppet och värva dalkarlarna, vunnit några slag och siktade nu på att erövra Västerås som skulle ge många strategiska fördelar.

Peder Uggla, som för befäl över de män från västra Västmanland som skall anfalla Västerås från väst, blir av oförsiktighet krossad av regeringstrupper. Han intar med lätthet Köping, men väl inne i Köping gör sig Peder Uggla och hans trupper en glad dag. Medan Peder och hans mannar dricker sig berusade får dansken förstärkningar av biskop Didrik Slagheck, som för befälet i staden. Vid midnatt kommer dansken till Köping, Peder Uggla har inte ens satt ut poster och alla sover den drucknes sömn. Massakern blir fruktansvärd.

Gustavs män intar Västerås och håller på att gå i samma fälla. Men Gustav tar sitt svärd och ramponerar vinfaten, mannarna är fortsatt redo att ge dansken f-n vilket blir motivet på Salomons 1800-tals målning som senare avbildas med vaxdockor på Panoptikon på Kungsträdgårdsgatan 12.

 
 
Härlig sommar! 
 
  
 
 

 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

Trevlig pingst önskar


Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens
Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.