Kan du inte läsa nyhetsbrevet? $Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 2021 nr 10. (2021-06-30)
Hej ! 

Midsommarnatten är kort ...och nu är den över!

Innehåll 

  • Sommar och ljusnande skyar!

  • Kommande aktiviteter: höstens digitala möten och mässa i Valbo! 

  • Vykort på Postmuseums bibliotek

  • Nationaldag och midsommar

  • Om nyhetsbrevet

Sommarkort från Postverket 1973 - budskapet gäller!
 
Juni går mot sitt slut, Svenska Vykortföreningens aktiviteter fortsätter sin i sommardvala men hösten kan börja anas genom sommarmisten: digitala medlemsmöten men också hopp om en mässa i Valbo igen - även om vi inte har spikat tid och lokal än!
 
Inte alla pandemikort är gamla. Skickat 24 april i år från Torun i Polen till Andorra.
 
Kan vara dag dags att stryka Stay Home på vykortet. Den 1 juli skall de digitala covidpassen bli tillgängliga som möjligen kan släppa oss över gränser - fast ingen vet! Håll avstånd och humöret uppe gäller fortfarande.
 
 

 

Kommande aktiviteter

Hasselbladskort No 96: nu Husqvarna fabriksmuseum, värt ett besök i sommar! 

Görans Heijtz föredrag om reklamkort präglades av många fina och sällsynta kort, stor kunskap, allt levererat på ett mycket lättsamt sätt och blev en fin avslutning på vårterminens årsmöte och fem digitala möten! Under våren har vi också fått höra om industriprojektet flottning, den arkitektoniska pärlan Hötorgscity (Sthlm) och St Eriks torg i Uppsala, Pusselkort, signaturen Karl Lindeberg och Tyra Borgs vykortsalbum.

Till hösten har vi lagt in fyra digitala medlemsmöten september till december. 

8 september - Bengt EW Ardklint berättar om F.W. Hasselblads vykortsförlag
Bengt har lagt ner ett fantastiskt arbete på att lista ut vad som dolde sig bakom F.W.H. & Co. samt organiserat en kartläggning av i stort sett hela förlagets utgivning.

Nog inte det här kortet Bengt Herrman skall prata om - men kunde inte låta bli!

13 oktober - Bengt Herrman ställer frågan "Vart är vi på väg?" och berättar hur vykortens lokation knäckts.

10 november - Smått och gott från Pressbyråns vykortsutgivning av Lena Länta.

8 december - Nordiske vykortkunstnere - Der har fået udgivet vykort i de andre skandinaviske lande av Per Sørensen.
Per är en av Nordens mest erfarna signaturkännare vars signatursida med danska vykortskonstnärer i drygt 10 år har glatt alla danska signatursamlare. Varför även svenskar, norrmän och finnar skall intressera oss motiverar Per när han berättar om nordiska vykortskontnärers utgivning i hela norden en tid när gränserna fortfarande stod öppna.

Danske tecknaren Axel Thiess i en utgåva för svenska marknaden

Fysiska möten och mässor: läget ljusnar men osvuret är bäst. Vi arbetar nu med att åstadkomma en mässa i Valbo under oktober men har inte lokal och tidpunkt klar.

Under tiden fortsätter vi med digitala möten där vi bara riskerar att smittas av vykortsflugan!

För Svenska Vykortsföreningen med medlemmar spridda över Sverige, Norden och några i övriga världen är detta helt klart en väg att gå! 

Kort-nytt Vårt huvudorgan kommer ut i vanlig ordning med fyra nummer, nr 2 levererades ca 28 maj, nr 3 har manusstopp den 15 augusti.

Alla signaturförteckningar på en USB.

 

Svenska Vykortsföreningen har gett ut signaturförteckningar sen 1994 med hittills 33 förteckningar och 6 supplement. De presenterar 26 individuella konstnärer och ett förlag, Skandinaviska Kortcentralen med biografi, bild av konstnären och lista över utgivna vykort med varianter.

Vi har haft glädjande stort intresse och nu sålt och levererat merparten av den första beställningen. Det finns fortfarande några enstaka innan vi måste beställa fler. Först till kvarn.....

Pris:

Medlemmar:          150 kr inkl porto

Icke medlemmar:   285 kr inkl porto. Vid betalning före 1 september 2021 ingår som bonus medlemskap i Svenska Vykortsföreningen för år 2021 inklusive fyra nummer av Kort-nytt för 2021.

Beställning kan göras till medlemmar här eller för icke medlemmar här.

Signaturförteckningarna är utgivna av och med copyright Svenska Vykortsföreningen.

Som medlem kan du enklast beställa genom att skanna koden nedan i din Swish-app, fyll i medlemsnummer (står på tidningens adressetikett) och signera betalningen så skickar vi pinnen till samma adress som tidningen.

En förteckning över signaturerna hittar du här.

 

Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna hemsida fortsätter. Vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade fortsätter.

 

 

 

Andra vykortstips - mellankrigstiden på Göteborgs konstmuseum
Vykort från Brännpunkt Europa Nysakligheter 1919-1939
På Göteborgs konstmuseum kunde jag härom veckan spana in två spännande utställningar. Båda från mellankrigstiden.  Det som lockade dit mig var Brännpunkt Europa-utställningen, där de visar en konstriktning som länge varit i skymundan, Den nya sakligheten.
Inledningen av 1900-talet innebar en explosion av ism-er som kubism, futurism, dadaism, expressionism etcetera som alla bröt mot den klassiska konstens utveckling mot en alltmer realistisk konst.
Men efter första världskrigets fasor återvände många konstnärer till något som idag skulle kallas hyperrealism, genom att avbilda världen omkring dem med modernarkitektur, transportmedel och nöjespalats men också ting och människor.
Utställningfen lyfter fram kända internationella konstnärer som Meredith Frampton, Pyke Koch och Christian Schad men också svenska konstnärer som Arvid Fougstedt och Otte Sköld. 
I samma hus finns också Hasselblad Center som lyfter fram fotot under mellankrigstiden med utställningen Det nya ögat - mellankrigstiden genom linsen som bildar ett perfeklt komplement men också mer relevant för fler vykortsälskare genom att belysa fotots utveckling med samhället från 1919 till 1939 och dess användning inom nöje, arkitektur, vetenskap och press.
Här passerar fotografer som Goodwin, Riwkin, Feininger och Oscar Bladh - många vykortssamlarknappar blir tryckta!

Som bonus finns också kvar utställningen om Hasselbladskameran och Apollo-projektet - hur en kameratillverkare från Göteborg blev kritisk för att föreviga människans första steg i rynmden och på månen med många bilder från NASA och privata bilder från Victor Hasselblad som var inbjudna till Apollo 11-s uppskjutning och fick motta besök av Buzz Aldrin i hans Onsala-hem. 

Hör berättelsen om stölden av silverbibeln - Sveriges märkligaste bok

 

Vykort ur STF:s Upplandsserie från 1927 med en sida ur silverbibeln

P3 Stölden av Silverbibeln berättar om hur den 1500 år gamla bibeln stals från Uppsala Universitetsbibliotek men kom tillbaka.
Gamla biblar brukar vara bland det vanligaste som Antikrundans specialister får se i bokväg som de vanligen får lämna ett obetydligt värde för ett imponerande band.
Men även relativt moderna saker som Gutenbergsbibeln från 1400-talet kan utbringa enorma summor och när vi börjar tala om silverbibeln saknar den jämförelser. Gutenbergsbibeln var trots allt tryckt i en upplaga men Silverbibeln var ett industriprojekt i sig för att framställa ett unikt exemplar på purpurfärgat pergament präntat med guld- och silverfärg.

 

Blir det extraval?
 

Partiledarna Hilding Hagberg, Jarl Hjalmarsson, Tage Erlander, Bertil Ohlin och Gunnar Hedlund.  Vykort Lundakarnevalen 11 maj 1958 i väntan på senaste extravalet i Sverige.

 

Extraval har bara skett i Sverige 1887, 1914, 1921 och 1958. Är det dags igen?

 

Koalitionsregeringen Sossar och Centern upplöstes hösten 1957 på pensionsfrågan. Folkomröstningen om pensionsfrågan den 13 september hade som vanligt tre alternativ, allmän och obligatorisk tjänstepension, frivillig tilläggspension och höjd folkpension alternativt tjänstepension av arbetsmarknadens parter.
Linje 1 vann men 2 och 3 fick tillsammans flest röster vilket kraschade koalitionsregeringen.

Folkpartiledaren Bertil Ohlin och högerledaren Jarl Hjalmarson försökte bilda en borgerlig regering. En sådan regerings överlevnad krävde stöd av Centern och Gunnar Hedlund meddelade att hans parti inte var berett att gå från en koalition till en annan. En borgerlig regering blev omöjlig.

"Ingen kan väl vara gramse på oss" sade Gunnar Hedlund om de spräckta förhandlingarna.

Ur Tage Erlanders memoarer: ”Jag skrev i mina minnesanteckningar, att det var det roligaste som sagts i svensk politik under de sista tio åren.”

Erlander fick då bilda en socialdemokratisk regering. Den 31 oktober tillträdde regeringen Erlander III.

Sossar, Centern, Folkpartiet och Högerpartiet försökte hitta en lösning av pensionsfrågan. Februari 1958 hade förhandlingarna strandat och regeringens förslag fallit.


Den 28 april utlyste statsminister Erlander extraval den 1 juni. I väntan på detta inträffade Lundakarnevalen!

Reklamkort från Europeiska Reseförsäkringar med budskapet "Tror ni vi är gjorda av pengar"

 
 
Härlig sommar! 
 
  
 
 

 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

Härlig sommar önskar


Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens
Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.