Kan du inte läsa nyhetsbrevet? $Webbkopia - Nyhetsbrev - Klicka har
    Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev         
 
Svenska Vykortsföreningens Nyhetsbrev 2021 nr 11. (2021-08-01)
Hej ! 

Midsommarnatten är kort ...och nu är den över!

Innehåll 

  • Sensommar, mörknande kvällar och snart augustimåne

  • Kommande aktiviteter: höstens digitala möten och mässa i Valbo! 

  • Vykort på Postmuseums bibliotek

  • Nationaldag och midsommar

  • Om nyhetsbrevet

Omslaget till en maxikortserie från OS i Tokyo 1964!
Då började OS i oktober.
 
Juli tar slut, Svenska Vykortföreningens aktiviteter fortsätter sin i sommardvala men hösten kan börja anas genom sommarmisten: digitala medlemsmöten och hopp om möten och mässor även om mycket är osäkert!
 
 
 

 

Kommande aktiviteter

Hasselbladskort No 94: Munksjö Pappersbruk kanske lockar efter semestern! 

Till hösten har vi lagt in fyra digitala medlemsmöten september till december. 

8 september - Bengt EW Ardklint berättar om F.W. Hasselblads vykortsförlag
Bengt har lagt ner ett fantastiskt arbete på att lista ut vad som dolde sig bakom F.W.H. & Co. samt organiserat en kartläggning av i stort sett hela förlagets utgivning.

Nog inte det här kortet Bengt Herrman skall prata om - men kunde inte låta bli!

13 oktober - Bengt Herrman ställer frågan "Vart är vi på väg?" och berättar hur vykortens lokation knäckts.

10 november - Smått och gott från Pressbyråns vykortsutgivning av Lena Länta.

8 december - Nordiske vykortkunstnere - Der har fået udgivet vykort i de andre skandinaviske lande av Per Sørensen.
Per är en av Nordens mest erfarna signaturkännare vars signatursida med danska vykortskonstnärer i drygt 10 år har glatt alla danska signatursamlare. Varför även svenskar, norrmän och finnar skall intressera oss motiverar Per när han berättar om nordiska vykortskontnärers utgivning i hela norden en tid när gränserna fortfarande stod öppna.

Danske tecknaren Axel Thiess i en utgåva för svenska marknaden

Fysiska möten och mässor: läget ljusnar men osvuret är bäst. Vi arbetar nu med att åstadkomma en mässa i Valbo under oktober men har inte lokal och tidpunkt klar.

Under tiden fortsätter vi med digitala möten där vi bara riskerar att smittas av vykortsflugan!

För Svenska Vykortsföreningen med medlemmar spridda över Sverige, Norden och några i övriga världen är detta helt klart en väg att gå! 

Kort-nytt Vårt huvudorgan kommer ut i vanlig ordning med fyra nummer, nr 2 levererades ca 28 maj, nr 3 har manusstopp den 15 augusti.

Alla signaturförteckningar på en USB.

 

Svenska Vykortsföreningen har gett ut signaturförteckningar sen 1994 med hittills 33 förteckningar och 6 supplement. De presenterar 26 individuella konstnärer och ett förlag, Skandinaviska Kortcentralen med biografi, bild av konstnären och lista över utgivna vykort med varianter.

Vi har haft glädjande stort intresse och nu sålt och levererat hela den första beställningen. Mer kommer in någon/några veckor in i augusti.

Pris:

Medlemmar:          150 kr inkl porto

Icke medlemmar:   285 kr inkl porto. Vid betalning före 1 september 2021 ingår som bonus medlemskap i Svenska Vykortsföreningen för år 2021 inklusive fyra nummer av Kort-nytt för 2021.

Beställning kan göras till medlemmar här eller för icke medlemmar här.

Signaturförteckningarna är utgivna av och med copyright Svenska Vykortsföreningen.

Som medlem kan du enklast beställa genom att skanna koden nedan i din Swish-app, fyll i medlemsnummer (står på tidningens adressetikett) och signera betalningen så skickar vi pinnen till samma adress som tidningen.

En förteckning över signaturerna hittar du här.

 

Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna hemsida fortsätter. Vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade fortsätter.

 

 

 

Andra vykortstips - Kronprinsessan Margareta på Stockholms slott
Eget foto från utställningen i kronprinsparets våning på slottet
Ett besök på utställningen Daisy, kronprinsessan Margareta 1886-1920 på Stockholms slott var givande. Hennes inträde som en frisk fläkt i svenska kungafamiljen, hennes många engagemang och tragiska öde har fascinerat mig, inte minst understött av många vykort från tiden.
Som en maximalt offentlig person figurerar hon på vykortsserier från förlovning och bröllop, resan till Stockholm och mottagningen där, idrottsintresset, engagemanget i en rad insamlingar, Baltiska utställningen och förstås de många barnen. Hennes död och begravning är bevarad även den, ända ut till hennes brott med traditionen att flytta den kungliga begravningsplatsen från Riddarhilmskyrkan till Haga.
Jag har också fascinerats av en aspekt av henne som inte visas på vykort- hennes passion för konsten, inte minst som utövande konstnär.
Prins Eugen tycks ha skaffat sig en "fools licence" att uppträda som konstnär också på vykort, men för kronprinsessan tycks det ha varit omöjligt.
Utställningen lyfter här på förlåten - på fotot ovan ser vi en utställning med kronprinsessans måleri, uppställd 2021 på samma sätt som vid en privat visning för 100 år sen. Vi kunde också se privata bilder med prinsessan som konstnär och många vittnesbörder om parets vänskap med paret Boberg.
Utställningen pågår till den 30 september.
Kronprinsessans grav på den plats hon själv valde ut i Haga
Utställningen Anders Zorn - en svensk superstjärna
Anders Zorn: Mora folkhögskola, skolan som makarna Zorn bekostade. Vykort från utställningen
Hundraårsminnet av Zorns död uppmärksammade vi förra året också i Kort-nytt. Tanken var att den här bauta-utställningen på Nationalmuseum i Stockholm skulle ha gått då. Inga priser delas ut till den som lyckas gissa varför den har skjutits upp till i år!
Här ser vi en enorm samling av Zorns verk, från Stockholmsbilder till Turkiet, Spanien, akvarell och olja och naturligtvis rader med etsningar
Naturligtvis var det hans virtuositet med penseln som gjorde honom berömd, men kanske lika mycket hans charm, karisma och fru som lyfte honom till hans position i toppen av samhället.
Hans initiativ på många områden från midsommarfirande, till trav, skidlopp, utbildning har gjort stor skillnad för svenska samhället av idag. Utställningen är öppen till den 29 augusti.  
 

Kronprinsessan Margareta - etsning av Zorn.

 

Diskusguld och silver i OS!
 

Under skrivandet meddelas: Guld till Daniel Ståhl. Silver till Simon Pettersson. Det är den största svenska OS-kvällen sedan Stefan Holm och Christian Olsson tog varsitt guld i Aten 2004

Se upp i augustikvällarna!

 
Härlig fortsatt sommar! 
 
  
 
 

 

Om nyhetsbrevet .... och det där med GDPR 

Svenska Vykortsföreningens nyhetsbrev är ett organ för Svenska Vykortsföreningen, en ideell förening med övergripande syfte att främja intresset för att samla vykort. 

Du har fått nyhetsbrevet för att du är medlem, har begärt prenumeration av nyhetsbrevet eller för att du varit i kontakt med föreningens styrelse om information eller tex handlat med vykort.
Vi skickar också till företrädare för andra vykorts- och filatelistföreningar.
Vi är föreningsmedlem som en riksförening i Sveriges Filatelist-Förbund.

Också vi har förstås uppdaterat vår informationsintegritetspolicy i enlighet med GDPR, den nya europeiska lagen för att skydda privatpersoners informationsintegritet.

Du hittar policyn på vår hemsida under ÖVRIGT/INTEGRITETSPOLICY.

Skön augusti önskar


Thorbjörn Persson

Marknadsansvarig i styrelsen för Svenska Vykortsföreningen.

Ryavägen 96, 191 63 Sollentuna
mobil: 0733–131220
 
Svenska vykortsföreningens Facebook-sida www.Facebook.com/Samlavykort 
Hemsida: www.samlavykort.se  
Svenska vykortsföreningens
Facebook-sida  


Vill du inte ta emot några fler nyhetsbrev så kan du avregistrera dig här. Vill du ändra din e-postadress kan du klicka här.