Andra vykortstips - Kronprinsessan Margareta på Stockholms slott
Eget foto från utställningen i kronprinsparets våning på slottet
Ett besök på utställningen Daisy, kronprinsessan Margareta 1886-1920 på Stockholms slott var givande. Hennes inträde som en frisk fläkt i svenska kungafamiljen, hennes många engagemang och tragiska öde har fascinerat mig, inte minst understött av många vykort från tiden.
Som en maximalt offentlig person figurerar hon på vykortsserier från förlovning och bröllop, resan till Stockholm och mottagningen där, idrottsintresset, engagemanget i en rad insamlingar, Baltiska utställningen och förstås de många barnen. Hennes död och begravning är bevarad även den, ända ut till hennes brott med traditionen att flytta den kungliga begravningsplatsen från Riddarhilmskyrkan till Haga.
Jag har också fascinerats av en aspekt av henne som inte visas på vykort- hennes passion för konsten, inte minst som utövande konstnär.
Prins Eugen tycks ha skaffat sig en "fools licence" att uppträda som konstnär också på vykort, men för kronprinsessan tycks det ha varit omöjligt.
Utställningen lyfter här på förlåten - på fotot ovan ser vi en utställning med kronprinsessans måleri, uppställd 2021 på samma sätt som vid en privat visning för 100 år sen. Vi kunde också se privata bilder med prinsessan som konstnär och många vittnesbörder om parets vänskap med paret Boberg.
Kronprinsessans grav på den plats hon själv valde ut i Haga
Utställningen Anders Zorn - en svensk superstjärna
Anders Zorn: Mora folkhögskola, skolan som makarna Zorn bekostade. Vykort från utställningen
Hundraårsminnet av Zorns död uppmärksammade vi förra året också i Kort-nytt. Tanken var att den här bauta-utställningen på Nationalmuseum i Stockholm skulle ha gått då. Inga priser delas ut till den som lyckas gissa varför den har skjutits upp till i år!
Här ser vi en enorm samling av Zorns verk, från Stockholmsbilder till Turkiet, Spanien, akvarell och olja och naturligtvis rader med etsningar.
Naturligtvis var det hans virtuositet med penseln som gjorde honom berömd, men kanske lika mycket hans charm, karisma och fru som lyfte honom till hans position i toppen av samhället.
Hans initiativ på många områden från midsommarfirande, till trav, skidlopp, utbildning har gjort stor skillnad för svenska samhället av idag. Utställningen är öppen till den 29 augusti.

Kronprinsessan Margareta - etsning av Zorn.