Kommande aktiviteter
Vårens digitala möten
Scen från Erik den Heliges myitiska korståg till Finland
10 februari Thorbjörn Persson: Finlands åtta sekel till frihet.
Föredraget tar oss på en kalejdoskopisk resa genom århundradena från Erik den heliges korståg och Finlands inkorporering i Sverige genom medeltid och Vasatid till finska kriget, Sven Duva och Rysslands övertagande av landet fram till russificeringen och protesterna runt sekelskiftet 1900
Anmäl dig genom att svara på mejlet!
Svenska Hilma Borg i utgåvor för ryska, finska och svenska marknaden
Vårens digitala möten: Vi fortsätter med digitala föredrag under våren 2022. Mötena hålls den andra torsdagen i varje månad med start i februari: 10 februari, 10 mars, 7 april och 12 maj (Den 7 april är den första torsdagen i april men veckan efter år det påsk.) Vi har haft många krockar under hösten med andra möten på onsdagar så vi prövar med ny dag!
Vårens föredrag blir:
10 februari Thorbjörn Persson: Finlands åtta sekel till frihet (se ovan)
10 mars Göran Heijtz Anna Palm som vykortskonstnär inklusive nya fynd!
7 april kommer Anders Sloma att prata om "Kulturspaning längs vägkanten"
12 maj berättar Per Gustafson om en av sina många specialiteter: "Vykort med frimärksspråk".
Till hösten fortsätter de digitala mötena, första är redan på gång:
September Professor Ann-Catrine Edlund: Vykort som sociala medier - projektet hon leder på Mittuniversitetet
Fysiska möten och mässor: Vykortets Dag 2022 den 26 mars är bokad och klar och kan nu förväntas ske utan FHM restriktioner!
Vi fortsätter förstås med digitala möten som vi ser en stor poäng med pga av vår spridda medlemsskara. Under 2022 hoppas vi åter kunna träffas också för fysiska möten som komplement till de digitala men inget inbokat än.
Kort-nytt Vårt huvudorgan kommer ut i vanlig ordning med fyra nummer, nr 3 levererades 16 september till min brevlåda, nr 1 hade deadline 1 februari för utleverans i början av mars.
Krönikan ägnas årets jubileum, den första januari var det 150 år sen brevkortet introducerades i Sverige!
Även om vykortssamlare kanske saknar det där riktiga intresset för alla varianter på kort utan bilder som postverket lanserade kan vi inte stillatigande låta betydelsen av brevkortet och Världspostföreningen för att bädda för sekelskiftets "vykortsraseri". Dessutom tror jag att har lyckats visa att det finns andra orsaker än nyansen på helsakernas värdemärken att intressera sig för!
Facebook, hemsida och nyhetsbrev Publiceringarna hemsida fortsätter. Vårt nyhetsbrev som skickas ut via mejl till intresserade fortsätter.
Vi har startat Facebook-gruppen Vykortsfrågan
På Facebook lanserar vi en nyhet: gruppen Vykortsfrågan. Vi vill skapa en plats dedikerad till att lösa gåtor runt gamla vykort. motiv, händelser, tecknare och fotografer.
Med hjälp av den stora kunskapen bland våra medlemmar kan vi få en gyllene start, men framförallt handlar det om att nå ut till en större allmänhet för att skapa intresse för gamla vykort.
Genom att uteslutande ägna gruppen åt vykortsfrågor, få dem grupperade och så småningom markerade som lösta vill vi göra det lätt att hitta i de områden som intresserar dig.
Du hittar gruppen med länken ovan, genom att söka på Facebook med "Vykortsfrågan" eller direkt med länken https://www.facebook.com/groups/vykortsfragan
Skriv en ny fråga och bifoga bild med "Skapa ett offentligt inlägg"
Beskriv vykortet i frågan med titel på kortet och/eller kort beskrivning av motivet!
Du kan klassificera det genom att lägga in ett ämne, som #topografi, #signatur, eller #kändisar
Frågor som är lösta hittas under ämnet #löst.
Vill du söka efter ämne. välj "Ämne" i menyn (eventuellt under "Filter").
Du kan söka efter inlägg i Vykortsfrågan genom att trycka på "Förstoringsglaset" i menyn.
Välkomna att pröva!