Vårens digitala föredrag
Digitalt medlemsmöte 10 april
Torsdagen den 10 april kl 1830-20 Gunnar Lithén berättar om Basarpost.
Basarer för alla slags insamlingar var återkommande begivenheter med försäljning, mat, lotterier, tävlingar och nästan alltid basarpost där man kunde köpa specialutgivna eller donerade vykort och skicka inom basaren eller via posten.
Gunnar har en av landets största samlingar av basarvykort, basarmärken och basarstämplar.
Gunnar är också ordförande i samlarföreningen Bältespännarna och Hembygdssamlarna samt chefredaktör för FACIT-katalogerna.
Anmäl dig senast den 7 april, enklast genom att svara på mejlet med nyhetsbrevet!
Digitalt möte den 15 maj
Torsdagen den 15 maj kl 1830-20 Arne Sandström presenterar Disney-vykort i Sverige. Arne har tillsammans med Anders Sloma gett ut Samlarguiden om Disneyvykort i Sverige (2024). Författarparet har tidigare gett ut Samlarguiden om vykort. Arne har också skrivit vykortsklassikern Vykortets historia
Anmälan senast den 12 maj till anmalan@samlavykort.se!
Deadline för Kort-nytt 1 maj
Inlägg och annonser skall vara chefredaktören benny@kullinger.se tillhanda den 1 maj.
Vi välkomnar artiklar och kommentarer, gärna korta! Kontakta Benny Kullinger på adressen ovan för överenskommelse om format och och bilder!
En vykortshändelse av rang 1 april i Frankrike
I äldre tider var första april-vykort mycket populära i Frankrike. År 1508 skrev den franska poeten Eloy d'Amerval om poisson d’avril (franska för "aprilfisk", en omskrivning för aprilskämt), vilket förmodligen är den äldsta kända källan som talar om denna företeelse i Frankrike.
"Aprilfiskar" var också det vanliga motivet på 1 april-vykort något som skapades med stor kreativitet.
Några nyinkomna i samlingen följer:

En 1 aprilmiddag kunde kanske se ut så här!
 Även på tågresan stimmade aprilfiskarna!

Pablo Picasso medverkade med nr 21, Une Poisson d'Avril i en serie tillsammans med tidens främsta surrealister framställt vid det sista stora surrealistmötet 1937 där alla de stora deltog: André Breton, Dora Maar, Meerit Oppenheim, Salvador Dali, Hans Bellmeer, Marcel Duchamp m.fl.

Avslutar med en sardin som ersättare för den berömda hängbron eller hängfärjan i Marseille!
Hängfärjan i Marseille (franska: Pont transbordeur de Marseille) var en hängfärja över inloppet till Gamla hamnen i Marseille i Frankrike.
Hängfärjan i Marseille konstruerades av Ferdinand Arnodin. Den byggdes under 19 månader för att binda samman hamnkajerna i Gamla hamnen med kajerna i Nya hamnen. Den gick mellan Quai de la Tourette i norr och Fort Saint Nicolas i söder. Den invigdes i december 1905. Från 1930-talet hade den bara en dekorativ funktion, eftersom det saknades medel för underhåll. Tysk militär sprängde hängfärjan den 22 augusti 1944 för att blockera hamnen inför befrielsen av Marseille.
Pylonerna var 86,6 meter höga och vägde 240 ton vardera. Tvärkonstruktionen låg 50 meter över havsytan och var 239 meter lång, varav 239 meter mellan pylonerna. Transporten skedde med en gondol på 120 kvadratmeter, som tog 20 ton last. Överfarten tog 90 sekunder.
Glad Påsk med Alva Lundin!
På senare tid har jag blivit alltmer förtjust i Alva Lundins påskkort som hon signerade A.L. och gav ut på 1930-talet på Axel Eliassons konstförlag.

Alva Lundin utbildade sig på Tekniska skolans kvinnliga avdelning i Stockholm, där hon studerade praktiska konstnärliga tekniker som figur- och landskapsmålning, typografi och kalligrafi. Under sent 1910-tal startade hon det typografiska formgivningsföretaget Lundins Ritbyrå tillsammans med maken Sven där hennes gärning fortsatte hela livet.
Hennes vykort får nog ses som ett lyckat extraknäck - hon fångar elegant det glada 20-talets teknik- och modesprång!

Än så länge är kvasten bara ersatt med lastbil!

Här har zeppelinaren gjort entré!

Till slut även ABAs Junkers-flygplan som flitigt användes för passagerarflygningar under 1920-30-tal i Sverige

Men tro inte att kvastresor är för vem som helst - kvinnoidealen är stränga även i Alvas Blåkullavärld! |